TEST: Asus F6A: Asus mener business?

TEST: Asus F6A: Asus mener business?

Asus F6A har 13,3-tommers skjerm, vekt på rett over 2 kilo og god batteritid - et godt kompromiss mellom funksjonalitet, ytelse og mobile egenskaper?

Asus har på verdensbasis gjort ytterligere et steg opp på salgsstatistikken. I denne omgang skyldes det nok suksessen Eee PC, men også for vanlige bærbare er selskapet blant de fem største. I Norge har det så langt hovedsakelig vært konsumentmaskinene som har gjort seg bemerket, men Asus har også en rekke modeller som rettes mot bedriftsbrukere.

På det norske markedet leveres F6A i to konfigurasjoner i skrivende stund. Den billigste modellen (F6A-3P087C) koster rett i overkant av 5 000 kroner, mens modellen vi har sett på (F6A-3P066E) koster cirka 9 500 kroner. Hovedforskjellene mellom disse er prosessorhastighet, minnemengde, harddiskstørrelse, versjon av Vista og at den rimeligste mangler Bluetooth.

Maskinen har 13,3-tommers skjerm og en vekt på 2,1 kilo. Vi synes maskiner i dette segmentet blir kurante for de som frakter pc-en mye med seg, samtidig som man har det meste av funksjonalitet som man forventer å finne. Riktignok er skjermoppløsningen på 1280x800 den samme som på de fleste pc-er med 12,1-tommers skjerm. Mange av de rimeligere 12,1-tommers-maskinene blir imidlertid like omtrent stor som Asus F6A.

Vi synes skjermen har ok lysstyrke og at den leverer et godt bilde. Den har en blank overflate, som under enkelte lysforhold gir en del reflekser, men samtidig gir et "friskere" bilde under en del typer bruk. Hvorvidt man liker eller mislinker blank skjermoverflate er en individuell smakssak. Undertegnede liker det ikke.

LES OGSÅ: TEST: Boksen Eee PC

Det tekniske

Versjonen av pc-en som vi har testet er ustyrt med en Core 2 Duo P8400-tokjerneprosessor med 2,26 GHz klokkefrekvens og totalt 3 megabyte andrenivåbuffer. Kontra T-serien av prosessorer man ser i noe kraftigere bærbare har P-serien fordel av et litt lavere strømforbruk.

Maskinen leveres også med kraftigere prosessor, som blant annet Core 2 Duo P9500. Vi har imidlertid ikke sett modeller med dette på det norske markedet. Jevnt over leverer imidlertid P8400-prosessoren god ytelse, og holder i hvert fall for de fleste når det gjelder vanlig applikasjonsbruk, og yter nok også godt nok for at de fleste klarer seg i henhold til noe tyngre applikasjoner.


Core 2 Duo P8400-prosessoren gjør en god jobb i F6A for selv litt tyngre applikasjonsbruk.

 

Pc-en blir videre levert med 3 gigabyte minne og har Intels GM45-brikkesett.

Brikkesettet inneholder også grafikkprosessoren, GMA X4500. Dette blir ingen god løsning for spill, men den type bruk er pc-en heller ikke rettet mot. Riktignok får man spilt litt enklere/eldre spill med brukbar kvalitet og ytelse. Grafikkprosessoren kan ellers bistå prosessoren i h.264-videoavspilling om man benytter programvare som støtter det. Som vi har testet tidligere, kan hjelp fra grafikkprosessoren bety en del for batteridriftstiden ved videoavspilling.

Pc-en har en 320 gigabyte 5 400 o/min-harddisk fra Seagate som leverer kurant ytelse. Det er ellers dvd-brenner integrert. Denne uten støtte for Blu-ray-avspilling, noe som man uansett sjeldent ser i bedriftssegmentet per i dag.