TEST: Asus M70Sa: Drømme-pc med 17-tommer

Enkelte tar sjelden med den bærbare ut av hjemmet. Er du en av dem - og har store krav - kan Asus M70Sa være pc-en du leter etter.

Publisert Sist oppdatert

Asus M70Sa er en pc du helst unngår å ta med deg ut på tur. Vi snakker her om en maskin med 17-tommers skjerm og en vekt på over 4 kilo. Er du en av dem som kun ønsker å flytte pc-en mellom skrivebordet, sofaen, kjøkkenbordet og kanskje hytta eller en spillkveld med gutta, er dette en pc som kan være midt i blinken.

4,1 kilo er for så vidt ikke så ille vekt med tanke på skjermstørrelse og funksjonalitet. Med det sagt er den ikke billig, men det finnes enklere versjoner i M70-serien.

Det tekniske

Pc-en er basert på Intels «Santa Rosa Refresh»-plattform, hvilket innebærer blant annet Intels PM965-brikkesett og en Core 2 Duo-prosessor basert på Penryn-arkitekturen. Prosessoren er modellen T9300 på 2,5 GHz. Intel har noen kraftigere modeller i serien, men sett ytelsesforbedringen opp i mot prisen blir T9300 i dag det beste valget for kraftige pc-er.

Grafikkprosessoren er AMDs ATI Radeon HD 3650 med 1 gigabyte dedikert minne. Dette er en «litt over midt på treet»-grafikkprosessor ytelsesmessig sett. Den gir mulighet for å spille nyere spill med akseptable kvalitetsinnstillinger og er teknologisk sett god når det gjelder 3d- og videofunksjoner. M70Sa er utstyrt med dvd-brenner som kan spille av Blu-ray-plater, og grafikkprosessoren kan akselerere denne avspillingen slik at prosessorforbruket holder et relativt lavt nivå.

Når det gjelder det at grafikkprosessoren har 1 gigabyte minne, er ikke det et element man skal legge så stor vekt på. Trolig hadde ytelsen på de fleste områder vært identisk om maskinen hadde hatt 512 megabyte grafikkminne.

Standard for maskinen er 4 gigabyte systemminne, hvilket også er det maksimale pc-en kan utstyres med.

SE OGSÅ: Bildegalleri for Asus M70Sa

1 terabyte lagringsplass

Asus har utstyrt M70Sa med to harddisker fra Hitachi på 500 gigabyte. Så vidt vi kan se, så er i hvert fall Asus i skrivende stund den eneste som leverer en bærbar med 1 terabyte lagringskapasitet. Dessverre er det ikke mulig å kjøre de to harddiskene i RAID 0 eller RAID 1, hvilket kunne gitt bedre ytelse eller bedre feiltoleranse.

Harddiskene har en rotasjonshastighet på 5 400 o/min. 7 200 o/min kunne vært aktuelt i en pc der det ellers er såpass høyt fokus på ytelse, men man hadde da måtte ta til takke med halve lagringskapasiteten.

Asus M70Sa kan lese, men ikke brenne, Blu-ray. Det holder nok for de fleste.

God skjerm

M70Sa har en 17-tommers bredformatskjerm med blank overflate. For spill og film, typiske bruksområder for en slik pc, er det blank skjerm som gir best bildekvalitet. Skjermen har en oppløsning på 1920 x 1200 punkter (WUXGA). Dette er samme oppløsningen som er vanlig på 24-tommers skjermer.

Undertegnede synes den høye opppløsningen fungerte meget godt, men vi vil ikke se bort i fra at en del synes denne oppløsningen blir for høy til en skjerm på 17 tommer, og at for eksempel 1680 x 1050 hadde vært bedre. Man skal huske at ved reduksjon av skjermoppløsningen på en lcd-skjerm uten noe videre prosessering av bildet, vil bildekvaliteten kunne gi en del dårligere.

Oppløsning på 1920 x 1200 gir et stort arbeidsområde på skjermen. Vi liker det og synes det passer for en 17-tommers skjerm, men vil ikke se bort i fra at en del ville ha foretrukket en lavere oppløsning.

LES OGSÅ: Spillmonster fra Dell

Tilkobling og ekspansjon

For nettverk har maskinen gigabit ethernet, 802.11abgn wlan og Bluetooth. Med andre ord det man kan forvente fra en bærbar pc i dag. Når det gjelder tilkoblinger ellers finner man fire usb-porter, firewire-port, eSATA-port, s-video- og composite-videoutgang, samt hdmi. Hdmi kan være aktuelt å benytte for tilkobling av pc-en til tv for videoavspilling, men kan også benyttes for tilkobling av skjerm digitalt. Flere nye skjermer har hdmi-grensesnitt, men det finnes også overgang fra hdmi til dvi.

Konstruksjon og praktisk bruk

Det generelle kvalitetsinntrykket for maskinen er bra. Styreflate og tastatur behagelig i bruk. Tastaturet har også numerisk del, en praktisk finesse som man lett får plass til på 17-tommers bærbare.

Styreflaten har to modus. I standardmodus er den en vanlig styreflate med rullefunksjon. Den kan også benyttes for å justere volum, lysstyrke på skjerm, starte Media Center med mer. For en del av disse funksjonene synes vi vanlige hurtigtaster virker bedre å bruke. Vi tipper dette er en funksjon som vil stå ubrukt hos svært mange. En liten fjernkontroll følger også med for å styre medieavspilling. Denne ligger normalt gjemt i maskinens Expresscard-kortplass.

Maskinen har kurant lyd via de integrerte høyttalerne fra Altec Lansing, som det for øvrig reklameres stort for.

Styreflaten har to modus, der den enten fungerer som vanlig eller har en rekke snarveier for blant annet medieavspillingsstyring, volum, lysstyrke på skjerm med mer.

Under vanlig applikasjonsbruk holder pc-en seg stille og blir ikke spesielt varm. Ved tung belastning er det visse punkter under som får en viss temperatur og viften blir godt merkbar. Dette er for så vidt noe man kan forvente av en maskin i dette segmentet av funksjonalitet og ytelse, men vi må si at vi har opplevd kraftige bærbare som ikke har hatt riktig så høyt støynivå. Siden dette blir en typisk "stå på bordet" maskin tror vi ikke varmen under vil være noe spesielt problem. Ved for eksempel spilling vil gjerne viftestøyen overdøves av lyd fra spillet. Totalt sett blir egenskapene på dette området greie nok.

Batteri og ytelse

For mange som kjøper denne typen pc vil ikke batteritid være spesielt sentralt. Batteritiden vurderer vi som lav sammenlignet med de fleste «vanlige bærbare». I forhold til segmentet maskinen befinner seg i er den imidlertid ok. Med applikasjonsbruk testet med Mobilemark fikk vi en batteridriftstid på over to og en halv time.

På dvd-avspilling fikk vi i overkant av to timer. Det er altså muligheter for å få sett en normal filmlengde under batteridrift. Når det gjelder at maskinen har Blu-ray-spiller og grafikkprosessor som avlaster prosessoren, er det langt fra mulig å få sett en hel Blu-ray-film på batteridrift.

Applikasjonsytelsen er også meget bra. Vi fikk 231 poeng i Mobilemark 2007, det er faktisk ett poeng mer enn for eksempel Multicom JFL-92+ som hadde samme prosessor og minnemengde, men raskere harddisk.

Når det gjelder 3d ligger Radeon HD 3650-brikken jevnt over på et nivå litt over Nvidias Geforce 8600M GT-grafikkprosessor. Vi hadde i enkelte spill lavere ytelsestall enn hva vi hadde forventet, uten at vi kan påpeke noen direkte årsak.

De nyeste grafikkdriverne som Asus hadde ute var fra januar i år. Vi brukte imidlertid nyere drivere fra AMD modifisert for å kunne brukes på Mobility Radeon, uten at det hjalp. Men med det sagt, 3d-ytelsen er god til å være en bærbar pc. Sett i forhold til prisen på pc-en kunne vi kanskje likevel ønsket oss noe bedre.

Mobilemark 2007

Vi har sammenlignet Asus M70Sa med en del andre kraftige maskiner vi har testet den senere tid. Det man imidlertid må merke seg, er at Dell XPS M1730 i dag leveres med en kraftigere prosessor enn når vi testet den. For Dell XPS M1730 fikk vi ikke kjørt gjennom delen av Mobilemark 2007 som måler applikasjonsytelse og batteridriftstid ved applikasjonsbruk.

Det vi kan si om tallene for Asus M70Sa er at applikasjonsytelsen er på et forventet nivå sammenlignet med andre modeller med samme prosessor. Batteritiden må vi også si er akseptabel med tanke på at dette er en 17"-modell med mye utstyr.

 

PCMark Vantage

Vi er noe overrasket over at Asus-maskinen hadde best harddiskytelse målt under PCMark Vantage. Bakgrunnen for dette ligger nok i at testen vektlegger litt større sekvensielle operasjoner. Blant annet vil da den høyere datatettheten på Hitachi 500 gigabyte-diskene som Asus benytter ha en fordel. Flere av de andre maskinene har harddisker med 7 200 o/min rotasjonshastighet, kontra 5 400 o/min i Asus-maskinen. Ser vi PCMarks-resultatet, som er totalresultatet for alle testene i PCMark Vantage (flere enn vist her), ligger det på et jevnt nivå med maskinene vi har sammenlignet med. Ikke overraskende, siden også flere av dem har samme prosessor. Årsaken til at Dell XPS M1730-maskinen totalt kommer like bra ut, selv med svakere prosessor, er at det scorer høyere på Gaming-delen av PCMark.

3DMark 2006

Under 3DMark06 scorer Mobility Radeon HD 3650-grafikkprosessoren relativt likt med Geforce 8600M GT-grafikkprosessoren i flere av de andre maskinene. Vi stusser litt på at Mobility Radeon HD 3650 legger seg under HP 8510p-maskinen med Radeon HD 2600-grafikkprosessor, men også når man ser på spesifikasjonene er det ikke store forskjeller mellom 2600 og 3650. Dell-maskinen har to Geforce 8700M GT-grafikkprosessorer i SLI, og tjener godt på det.

Company of Heroes

Under Company of Heroes gir Asus-maskinen bedre ytelse enn maskinene med Geforce 8600M GT fra Multicom, MSI og Zepto.

Half Life 2

Også under Half Life 2 blir 3d-ytelsen i samsvar med bl.a. Zepto, MSI og Multicom som har Geforce 8600M GT.

Programvare

Maskinen leveres med Windows Vista Ultimate og ellers en rekke verktøy fra Asus for å utnytte maskinens funksjonalitet, som blant annet webkamera og fingeravtrykksleser. Webkameraet kan også benyttes som autorisering for innlogging – med andre ord, maskinen kjenner igjen brukeren og logger inn automatisk. Fingeravtrykksprogramvaren kan konfigureres til å huske brukerautorisering i en rekke applikasjoner og på websider.

Konklusjon

Vi er usikre på hvor mange i konsumentmarkedet som er villige til å betale nesten over 18 000 kroner for bærbar pc. Faktisk skal man her huske at man kan få seg en svært kraftig stasjonær pc og en god bærbar pc, selv til spill, for den samme prisen. For en del er imidlertid ikke en stasjonær pc noe alternativ uansett.

Hva kan konkurrentene levere i dette segmentet? Det er en del 17-tommers-modeller på markedet, men mange går ikke inn i det samme prissegmentet eller har funksjonalitet som gjør dem direkte sammenlignbare.

Tar man for eksempel HP Pavilion dv9885 har den også to harddisker (640 gigabyte totalt), Core 2 Duo T9300, Blu-ray-spiller og mye funksjonalitet ellers, men 8600M GS-grafikkprosessoren blir en del svakere og skjermoppløsningen er langt lavere (1 440 x 900). Dette reflekteres også i prisen som er over 4 000 kroner lavere.

En enkelt bæreveske fra Targus følger med.

Den senere tid er det egentlig kun Dell XPS M1730 vi har sett på i dette segmentet, og modellen som nå selges er noe forskjellig fra den vi testet. XPS M1730 har også 17-tommers skjerm med samme oppløsning. Man har imidlertid flere opsjoner for grafikkprosessor, men med samme prosessor som Asus M70Sa blir det Nvidia Geforce 8700M GT-grafikkprosessoren som blir aktuell. Man kan imidlertid slenge på 1 500 kroner og få to slike grafikkprosessorer. Dell-maskinen har ellers fysikkprosessor, men i prisklasse med M70Sa vil den mangle Blu-ray-avspilling og ha halve lagringskapasiteten.

En annen potensiell konkurrent kan være Asus' egen G70-modell. Dette er en 17-tommers-modell som koster omtrent det samme. Den har samme oppløsning, litt raskere prosessor (Core 2 Duo T9500), Blu-ray, to harddisker (totalt 640 gigabyte), 4 gigabyte minne og to Geforce 8700M GT-grafikkprosessorer i samarbeid. Vi har ikke testet denne, men i hvert fall hvis man setter fokus på spill kan denne være et bedre valg enn M70Sa. Vi tror nok imidlertid denne har betydelig dårligere batteritid.

Asus M70Sa var for oss en vanskelig maskin å vurdere. Det er en god pc med svært god funksjonalitet og ytelse, men prisen er høy - med det sagt, er nødvendigvis ikke prisen høy med tanke på hvor godt utstyrt pc-en er. Har du behov som tilsier at dette er det du trenger kan den naturligvis være et godt kjøp, men prisen gjør at dette er en pc som ikke er aktuell for så mange.

Asus M70Sa

Pris: Ca. kr 18 500 inkl. mva. Internett: www.asus.no

Pluss: Generelt høy ytelse. Stor lagringskapasitet. Blu-ray. Svært god skjerm. Lett til å være 17".Minus: Trolig for dyr for målgruppen den er tiltenkt. Ikke mulig å kjøre harddiskene i RAID.

Testet konfigurasjon: - Prosessor: Intel Core 2 Duo T9300 - Minne (testet/max): 4 GB PC5300 DDR2 / 4 GB - Brikkesett: PM965 - Grafikk: AMD Mobility Radeon 3650 - Grafikkminne: 1 gigabyte - Harddisk: 2 stk. 500 GB. 5 400 o/min. - Optisk: Dvd-brenner med Blu-ray-lesingSkjerm: - Skjermstørrelse: 17 " - Oppløsning: 1920x1200 - Skjermoverflate: Blank.

Sikkerhet: - TPM: Ja - Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: 2.0+EDR - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei/Nei - IR: For fjernkontroll. Usikker på om den kan brukes generelt.

Tilkoblinger: - Usb: 4 stk USB 2.0 - Firewire:Ja, 4-pin FW400 - eSATA: Ja - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Via overgang - HDMI: Ja - S-video: Ja - Serieport: Nei - Parallellport: NeiKortplasser: - ExpressCard/54 - MinnekortleserMål : - Størrelse: - Vekt: 4,1

SE OGSÅ: Bildegalleri for Asus M70SaLES OGSÅ: Rask og rimelig pc for de kravstore