TEST: Asus U6V: En pc av bambus

TEST: Asus U6V: En pc av bambus

Om Asus' valg om å bruke bambus betyr noe miljømessig er usikkert, men U6V er uansett en kompakt pc med flere interessante egenskaper.

Tidligere har vi testet Asus U6Sg, og var fornøyde. Et spesielt trekk med denne maskinen var skjermlokket og håndleddsområdet dekt med skinn. Med U6V har Asus tatt i bruk bambus i stedet, som på sett og vis er mer miljøvennlig – om den reelle miljøgevinsten er så stor kan vel riktignok diskuteres, men Asus skaper i hvert fall en pc som skiller seg fra mengden. Hvorvidt den er stilig eller ikke får bli en individuell vurdering. Vi synes imidlertid den er litt stilig.

U6V kan også sies å være en Centrino 2-oppgradering av U6Sg, der man blant annet har fått nytt systembrikkesett, ny wlan-kontroller og nye prosessormodeller. Pc-en har 12,1-tommers skjerm og vekten er 1,6-kilo med det minste batteriet og nesten 2 kilo med det medfølgende høykapasitetsbatteriet – pc-en leveres med to batterier. Asus leverer også en 11,1-tommers Bamboo-modell – denne med en noe annen teknisk konfigurasjon ellers også.

SE OGSÅ: Bildegalleri for Asus U6V Bamboo

Det tekniske

Modellen vi testet var utstyrt med Core 2 Duo P8600-prosessor, 3 gigabyte minne og 250 gigabyte harddisk. Modellene som i skrivende stund er tilgjengelig i Norge har imidlertid P8400-prosessor, men forskjellen mellom P8400 og P8600 er i praksis liten. Maskinene som ellers selges nå har 320 gigabyte harddisk og 4 gigabyte minne.

Pc-en er utstyrt med Core 2 Duo P8400 hos norske forhandlere. Dette er en prosessor som på det jevne gir svært god applikasjonsytelse og har lavt strømforbruk sett i forhold til ytelsen.

Til å være en maskin i dette segmentet er det litt overraskende at Asus ikke benytter Intels integrerte grafikkprosessor, men i stedet velger å benytte Nvidias Geforce 9300M, men det har sine klare fordeler i forhold til ytelse og kompatibilitet. Prosessoren står for å gi meget god applikasjonsytelse generelt, og med Geforce 9300M-grafikkprosessoren er pc-en av de bedre på 3d i dette segmentet, men likevel er det ikke en løsning kraftig nok til at man kan forvente å spille nyere spill med spesielt høye kvalitetsinnstillinger.

Grafikkprosessoren kan ellers gi akselerert HD-videoavspilling og akselerere applikasjoner som benytter Nvidias CUDA-teknologi – for eksempel flere av Adobes CS4-applikasjoner.

LES OGSÅ: Slik oppgraderer du din bærbare-pc

Pc-en har Expresscard/54-kortplass for tilleggskort, tre usb-porter, eSATA-port og for ekstern skjerm finnes både vga og hdmi. Tilkoblingsmulighetene er gode sammenlignet med andre maskiner i dette segmentet, selv om Firewire mangler.

Kommunikasjonsmessig har pc-en 802.11n wlan basert på Intels Wi-Fi Link 5100-kontroller, Bluetooth og Gigabit Ethernet. 3G-modul er et savn for en maskin i dette segmentet – størrelse og prismessig. I henhold til spesifikasjonene på Asus' websider skal U6V kunne leveres med 3G, men Asus i norden ser ikke ut til å satse på dette.

Maskinen leveres med Windows Vista Business. Denne kan nedgraderes til Windows XP Pro.