TEST: Asus V2S: Elegant for de kravstore

TEST: V2S er en kraftig, funksjonsrik og elegant bærbare pc. Det er bare så synd at den feiler totalt på ett viktig område.

Publisert Sist oppdatert

Asus er for mange mest kjent for sine hovedkort og grafikkort. På disse områdene er selskapet den største aktøren, og kvaliteten er gjerne veldig høy.

Selskapet er også av de aller største når det gjelder produksjon av bærbare pc-er, men de fleste av disse produseres for andre merker. Det har imidlertid blitt satset mer og mer på eget merkenavn de siste årene, og også i norden, hvor Asus startet opp et eget kontor i Sverige for noen år tilbake.

Asus V2S er en bærbar pc som rettes mot kravstore brukere. Dette i utgangspunktet til bedriftsbruk, men på mange områder er dette også en utmerket all-round-pc – dette gjennom blant annet en rask Core 2 Duo-prosessor og GeForce 8M-grafikkprosessor.

Sett i forhold til funksjonalitet og spesifikasjoner er den kompakt, og vekten på 2,3 kg er ikke avskrekkende i forhold til maskinens egenskaper på mange områder. Dette blir en kraftig pc også egnet til å frakte med seg.

Asus V2S

 

Det tekniske

V2S-modellen vi fikk til test hadde tilleggsbetegnelsen 4S006E. Denne modellen har Intels Core 2 Duo T7300-prosessor på 2 GHz, Intels M965-systembrikkesett, 2 GB ddr2-minne (667 MHz) og GeForce 8600M GS. Rent prosessormessig gir denne en ganske god kombinasjon av pris og ytelse. 2 GB minne er det vi vil anbefale i dag, både for Windows XP og Windows Vista.

GeForce 8600M GS-grafikkprosessoren er ikke den raskeste grafikkprosessoren for bærbare pc-er, men sett i forhold til størrelsen og prisen på maskinen gjør denne en svært god jobb. Her er det DirectX 10-støtte og ytelse nok til å dra rundt nyere spill med realtivt gode kvalitetsinnstillinger – i hvert fall sett ut i fra at vi snakker om en bærbar pc.

Skjermen er på 14,1 tommer og har en oppløsning på 1 440 x 900. For en 14,1-tommer er dette en oppløsning som vi mener passer godt. Mange maskiner leveres med lavere oppløsning, og skal man ha høyere oppløsning vil det gjerne påvirke prisen ganske mye. En del vil nok også synes at for eksempel 1 680 x 1 050 blir for høy oppløsning for denne skjermstørrelsen.

Skjermen framstår med god fargegjengivelse og kontrast. Skjermoverflaten er blank. Dette er et omdiskutert emne. En del liker denne typen skjermer, og på mange områder gir det et bedre bilde. Problemet er at man får langt mer refleksjon i skjermen. I visse type lysforhold kan dette være ganske irriterende, spesielt ved litt mørkere skjermbilder, for eksempel ved videoavspilling. På toppen av skjermen finner man et 1,3 megapikels webkamera med kurant kvalitet, samt mikrofon.

Kameraet kan også vendes utover, noe som kan være aktuelt i videokonferansesammenheng. At kamera kan justeres gir også mulighet til å tilpasse hva det peker mot når man sitter foran maskinen uten å kanskje måtte ha skjermen i en mindre optimal posisjon.

Maskinen ble levert med 160 GB harddisk (Seagate 5400 o/min) og multiformat cd/dvd-brenner. For nettverk har man wlan med 802.11a/b/g/n-støtte, Bluetooth 2.0+EDR og 10/100/1000 Mbps Ethernet. 56K Modem er også på plass. Maskinen finnes i en versjon med 3G-støtte, men modellen vi fikk til test hadde ikke dette. Vi har ikke funnet modellen med 3G på det norske markedet.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for bærbar pc

Tilkoblinger og ekspansjon

Tre usb-porter og firewire er på plass. Kombinert med den ene usb-porten finner man også eSATA-støtte. Designløsningen til Asus er smart for å spare plass, men gir naturligvis bare to usb-porter hvis eSATA-harddisk er koblet til. En rekke aktører leverer nå eSATA-harddisker, som har samme ytelse som om disken hadde vært montert internt i pc-en. I tillegg til eSATA har disse harddiskene normalt også usb, og kan dermed benyttes på pc-er uten eSATA også.

Den ene av maskinens tre usb-porter fungerer også som eSATA-port. maskinen har HDMI-tilkobling i tillegg til analog VGA-skjermtilkobling.

 

For tilkobling av ekstern skjerm har man HDMI og vga. HDMI kan være meget praktisk hvis pc-en skal kobles til en lcd-tv. Også lyd vil da bli overført til tv-en gjennom samme kabel. Skal en vanlig skjerm med dvi kobles til må en overgang benyttes. Tv-utgang i form av s-video finnes også.

Integrert finner man minnekortleser med støtte for de mest aktuelle minnekortene, men ikke CompactFlash. For det trenger man en ekstra kortleser. For ekspansjonskort har pc-en ExpressCard/54-kortplass. ExpressCard holder på å erstatte den gamle PC Card-standarden og er basert på PCI Express i stedet for vanlig PCI.

LES OGSÅ: Raskere med eSATA

Dokking følger (ikke alltid) med

I utgangspunktet selger Asus V2S med dokkingstasjon. Dette er et sentralt element når man vurderer pc-ens pris. En dokkingstasjon koster løst cirka 2000 kroner. Det er imidlertid enkelte forhandlere som har fått spesialbestilt V2S uten dokkingstasjon. Dette påvirker prisen en del. Hvis man imidlertid trenger dokkingstasjon kan det gjerne lønne seg å kjøpe den hos noen som selger det samlet.

Dokkingstasjonen kan være meget praktisk.

Dokkingstasjonen tilbyr blant annet fire ekstra usb-porter, ps2-tilkobling for mus eller tastatur, serieport, parallellport, dvi-tilkobling og vga-tilkobling. Denne kan være aktuell å sette der man bruker pc-en mest og man unngår å måtte koble til en masse ekstra kabler hvis man har flere usb-enheter, kablet nettverk, ekstern skjerm osv. Dokkingen har også egen strømforsyning, slik at de for selve maskinen kan bli liggende i bærevesken – eller hjemme, hvis dokkingen står på kontoret.

Av annet tilbehør kan vi også nevne at pc-en leveres med bæreveske fra Targus og optisk Bluetooth-mus fra Logitech.

Ytelse og batterilevetid

Når det gjelder generell applikasjonsytelse og 3d-ytelse har vi lite å utsette på Asus V2S. Gjennom GeForce 8600M GS-grafikkontrolleren er dette en pc som også gir muligheter for å spille. Riktignok, det finnes mange bærbare pc-er bedre egnet for spill, og man må ta den kompakte størrelsen og relativt lave vekten med i evalueringen. Med andre ord, ytelsen har vi ikke noe å utsette på.

Totalinntrykket av pc-en faller imidlertid fullstendig sammen når det gjelder batterilevetid. Modellen vi fikk til test var med 6-cellers batteri. Asus leverer også 9-cellers batteri, hvilket øker vekt og størrelse noe. Sett opp i mot andre pc-er vi nå holder på å teste er Asus V2S den definitivt svakeste på batterilevetid, både når det gjelder applikasjonsbruk og videoavspilling. På dette området blir resultatet så dårlig at vi totalt sett ikke kan anbefale pc-en for brukere som benytter pc-en en del på batteri.

I våre tester fikk vi cirka 2 timers applikasjonstid, mens vi for de bedre pc-ene vi har testet gjerne har ligget på 3-4 timer. Også for dvd-avspilling på batteri er kapasiteten omtrent halvparten av hva vi har erfart på andre nyere maskiner.

LES OGSÅ: Thinkpad R61: Utholdende arbeidsjern

Ytelsesdetaljer

Som man ser ut i fra tallene her er applikasjonsytelsen for Asus V2S god. Batteriytelsen ved både applikasjonsbruk og dvd-avspilling er imidlertid meget dårlig sammenlignet med de andre masknene, som befinner seg i prissegmentet 10 - 15 000 kroner.

 

 

Ser man ytelsen mer individuelt på en del områder er den jevnt over meget bra. GeForce 8600M GS-grafikkprosessoren gir greit resultat i grafikktesten i PCMark2005, men denne forteller ikke så alt for mye om spillytelse i praksis.

 

 

I 3DMark 2006 ser vi at tallene er svært mye bedre enn for maskiner som leveres med brikkesettbasert grafikkprosessor. Bemerk her at den ene testen er kun basert på systemprosessoren, mens den andre er for grafikkprosessoren. Vi ser imidlertid at pc-en fra HP som vi har som referanse har langt bedre 3D-ytelse enn Asus-maskinen - dette gjennom bruk av en kraftigere ATI Mobility Radeon 2600-grafikkprosessor. Det finnes også kraftigere modeller i GeForce 8M-serien enn det Asus benytter, men vi tror disse modell ikke er spesielt aktuelle å bruke i såpass kompakte og lette maskiner som V2S er.

 

Sikkerhet og programvare

Maskinen oppfyller kravene til Intels Centrino Pro-plattform, som blant annet krever Trusted Plattform Module, som kan benyttes av sikkerhetsapplikasjoner. For eksempel gjennom BitLocker-diskkrypteringen i Windows Vista Business/Enterprise/Ultimate. Pc-en leveres videre med fingeravtrykksleser og programvare som gjør at man kan benytte denne til blant annet innlogging i Windows, en rekke programmer og på websider.

Pc-en kan leveres med Windows Vista Business eller Windows XP Pro. Vi testet maskinen med Vista Business. Sett i forhold til hjemmebruk kan man si at mediesenterdelen i Home Premium kunne vært en fordel. Asus leverer imidlertid med et tredjepartsprogram som kan minne en del om Windows' mediasenterdel. Spesielt med tanke på at pc-en har HDMI-tilkobling skal man ikke se bort i fra at en del vil velge å koble pc-en til sin lcd-tv eller lignende.

Av annen programvare har man blant annet Nero 7 Essentials for cd/dvd-brenning med mer, Asus DVD for dvd-avspilling, Cyberlink PowerDirector 5 for videobehandling og en tremåneders evalueringsversjon av Norton Internet Security 2007.

Design og konstruksjon

Rent utseendemessig mener vi at Asus V2S er av penere pc-ene på markedet. Videre virker konstruksjonen jevnt over solid. Sett i forhold til hvor kompakt maskinen er og GeForce 8M-grafikkontrolleren hadde vi også fryktet at den skulle bli varmere under enn den i praksis ble. Ved normalt bruk er ikke dette en maskin som blir spesielt varm under. Ei opplevde vi spesiell viftestøy, men det er klart at ved spilling som gir høy belastning for både prosessor, brikkesett, minne og grafikkprosessor er det en del varme som utvikles og må ut av maskinen, men det virker ikke her som maskinen støyer noe mer enn sammenlignbare modeller.

Vi liker designet godt - både utseendemessig og teknisk.

 

Pc-en har en god styreplate med mulighet for enkelt vertikal- og horisontal scrolling. Det er ikke styrepinne, men for de fleste er nok ikke dette noe savn. Styreplaten kan enkelt deaktiveres. For enkelte kan dette være en fordel hvis de ved uhell har lett for å komme borti styreplaten i situasjoner med tekstbehandling eller spilling der man uansett bruker ekstern mus.

Størrelsen på pc-en er cirka 34 x 25 x 3-3,5 cm. Vekten er som tidligere sagt 2,3 kilo. Sett i forhold til spesifikasjoner ellers regner vi dette som både kompakt og lett. For eksempel er pc-en ilike tung som Apples Macbook, som har mindre skjerm, dårlig brikkesettintegrert grafikkprosessor, mangler ekspansjonskortplass, ikke integrert minnekortleser, ikke fingeravtrykkleser med mer.

Konklusjon

Konklusjonen for Asus V2S er relativt enkel. Hadde denne maskinen hatt gjennomsnittlig god batterilevetid, hadde den fått en meget høy sluttkarakter, trolig en 5-er. Nå er imidlertid batterilevetiden såpass dårlig at det ikke blir en pc vi kan anbefale for de som setter krav til litt lang batterilevetid – i hvert fall ikke uten at man oppgraderer til en 9-cellers batteri. Dette skulle i teorien gi maskinen 60 % bedre batterikapasitet, hvilket da skulle tilsi et brukbart resultat. Samtidig øker det også prisen med over tusenlappen.

Dette er ellers en pc som på alle områder ellers gir et svært godt inntrykk. Funksjonaliteten er god, skjermen er god (med mindre du ikke mislinker blanke skjermer sterkt) og ytelsen er god. 3D-ytelsen er også brukbar til spill, uten at dette dirkete blir en spillmaskin.

SE OGSÅ: Flere bilder av Asus V2S

 

Asus V2S (4S006E)

Priser: U/dokking: Ca. kr 13 000 inkl. mva. M/dokking: Ca. kr 14 500 inkl. mva. Internett: no.asus.com

Pluss: Generelt god funksjonalitet og ytelse. Relativt kompakt og lett.Minus: Dårlig batterikapasitet.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7300 - Klokkefrekvens: 2 x 2,0GHz / 800 MHz FSB/ 2MB L2 - Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB - Brikkesett: GM965 - Grafikk: Nvidia GeForce 8600M GS - Grafikkminne: 256MB - Harddisk: 160 GB, 5400 o/min. - Optisk: Dvd-brennerSkjerm: - Skjermstørrelse: 14,1" - Oppløsning: 1440x900 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Ja - Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: 2.0+EDR - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja. - UMTS/HSDPA: Nei/Nei - IR: Nei

Tilkoblinger: - Usb: 3 stk USB 2.0 - Firewire: 1 stk 4-pin FW400 - eSATA: 1 stk (kombinert med usb-port) - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd: Ja - VGA: Ja - DVI: Nei (men via overgang eller dokking) - HDMI: Ja - S-video: Ja - Serieport: Nei (men via dokking) - Parallellport: Nei (men via dokking)Kortplasser: - ExpressCard/54 - 8-i-1 minnekortleser