Test av Nexus XIR: Kompakt, effektiv og stille

Test av Nexus XIR: Kompakt, effektiv og stille

Nexus XIR-3500 og XIR-2300 passer de fleste prosessorer og gir både god avkjøling og lavt støynivå.

Nexus XIR-3500 og XIR-2300 er konstruksjonsmessig de samme kjølerne. Forskjellen mellom dem ligger i at XIR-3500 er i kobber, mens XIR-2300 benytter aluminium som kjølefinnene (base og varmerør er i kobber). Aluminium-modellen blir cirka en hundrelapp rimeligere. Mens aluminiumkjøleren veier 382 gram er vekten på kobbermodellen hele 736 gram. Viften som benyttes er den samme på begge kjølerne. Diameteren er 92 mm og hastigheten kan av hovedkort eller regulator reguleres fra 1200 til 2500 o/min. Oppgitt støtnivå er 15 til 24 dB(A).

Kjøleren er designet for å brukes mot Intel-prosessorer med LGA775-sokkel, samt AMD-prosessorer med Socket AM2/AM2+ og Socket 754/939/940. Med andre ord dekker kjølerne de aller fleste prosessorene som har vært solgt de rundt fem siste årene. Intels nye Core i7-prosessorer (med LGA1366-sokkel) er ikke støttet.

Montering

Kjølerne er relativt kompakte, sett opp i mot mye annet som er på markedet nå, og burde ikke gi plassproblemer i en vanlig pc. Kjøleren har også en design som gjør at den passer i htpc-kabinetter. En del av de mest effektive og stillegående kjølerne på markedet blir for høye til tradisjonelle htpc-kabinetter.

På et LGA775-hovedkort (Intel) plasseres det en brakett under hovedkortet som kjøleren skrus fast i. Normalt sett skal ikke dette være noe problem, men vi har opplevd at enkelte hovedkort fra Gigabyte ikke kan benytte kjølere av denne typen på grunn av en kjøleribbe under prosessorområdet på hovedkortet. For AMD-baserte hovedkort benyttes braketten som er på hovedkortet i utgangspunktet. Installasjonen av kjøler er enklere på et AMD-hovedkort og man vil normalt ikke ha behov for å ta hovedkortet ut av pc-en hvis det er snakk om å bytte kjøler, noe man må hvis kjøleren skal benyttes på et Intel-oppsett.

Totalt sett er installasjonen enkelt på et AMD-system og middels på et Intel-system. Bakgrunnen for at man på et Intel-system er avhengig av braketten bak på kortet er vekten på kobberversjonen av kjøleren. En såpass tung kjøler bør ikke monteres med plastklippsene som for eksempel standardkjølerne til Intel bruker.

Når det gjelder designet bør man passe litt på at ikke ledninger kommer i veien for viften. Viften ligger relativt åpent.

I praksis

Vi monterte kjølerne på et system med AMD Phenom 8750-prosessor. Dette er en prosessor med et maksimalt strømforbruk på 95 watt. Man har enkelte prosessorer på markedet med noe høyere, men for de fleste er det prosessorer i dette området eller mindre som er aktuelt å bruke. Temperaturmessig ga kjølerne i vårt system gode tall. Både ved tomgang (idle) og hard belastning var det bare et par-tre grader forskjell mellom XIR-2300 og XIR-3500. Litt av bakgrunnen for dette kan skyldes at viften jobber hardere med XIR-2300 på grunn av hovedkortets regulering av viftehastighet ut i fra temperatur, men vi kunne ikke lese av spesielt store forskjeller. Det er mulig at potensialet til XIR-3500 kan vises bedre hvis man hadde brukt en prosessor som hadde ennå høyere varmeutvikling.

Når det gjelder støynivået er kjøleren god, men superimponert er vi ikke, men samtidig skal vi huske at kjøleren er relativt kompakt. Spesielt for XIR-3500 synes vi prisen blir litt i høyeste laget i forhold til de totale egenskapene. XIR-3500 koster cirka 450 kroner, mens XIR-2300 rett i overkant av 350 kroner. XIR-2300 synes vi gir relativt mye for pengene. Det blir ikke all verdens forskjell prismessig, og mange vil nok kunne ta seget opp til XIR-3500 som er såvidt mer effektiv. Totalt sett blir ikke Nexus XIR-serien noe dårlig valg, men i hvert fall når man tar med kjølerne på markedet som benytter 120 mm-vifte finnes det en del bedre valg.

Les om: