TEST: Båtførerprøven på iPhone

TEST: Båtførerprøven på iPhone

Er du under 30 og interessert i båt? Les videre.

Plaza.no har utviklet en båtfører-applikasjon for iPhone. Det er rett program til rett tid, for nå blir det obligatorisk med båtførerbevis. I hvert fall for dem under 30.

Det er ikke for tidlig å glede seg til sommeren. Men visste du at Regjeringen har besluttet å innføre obligatorisk båtførerbevis for fritidsbåter fra 1. mai?

Hvis du skal føre båt med motor på over 25 hk eller båt som er lengre enn 8 meter, må du ha båtførerbevis dersom du er født i 1980 eller senere. Og dersom du skal føre en fritidsbåt med en motorytelse over 10 hk, eller som kan oppnå større fart enn 10 knop, eller som er lengre enn 8 meter, må du også ha fylt 16 år.

Sjøfartsdirektoratet er instansen som utsteder slikt bevis på bakgrunn av en bestått test. Testen er ikke gratis, så det er smart å forberede seg grundig. Og det er her Båtførerprøven-appen for iPhone kommer inn i bildet.

Tre kategorier

Du får over 100 illustrerte spørsmål å bryne deg på. Besvarelsen er av typen multiple choice, med fire svaralternativer. Besvares et spørsmål feil, vil det komme opp igjen senere, helt til du får det riktig. Underveis kan du følge progresjonen din på en infoside, som gir deg statistikk på antall besvarte spørsmål samt riktighetsprosenten.

Øvelse gjør mester, så det er sikkert hensiktsmessig å kjøre gjennom testen til den sitter. iPhone-testen er ikke utfyllende, men gir en indikasjon på hva slags spørsmål man må regne med å måtte svare på i den riktige testen. Spørsmålene er i kategoriene sjømannskap, lover og regler, samt navigasjon og kartlesing.

Enkelt og greit

Applikasjonen fungerer fint, men kunne gjerne hatt flere spørsmål. 100 spørsmål for 49 kroner er ikke så mye for pengene. Kanskje det kommer flere spørsmål i neste versjon. Hendig lommeformat gjør at du kan pugge i kassakøen, mens du venter på toget, mens du sitter på toget - du skjønner tegninga.

En mystisk liten bug vi fant gjør at du kan taste inn tekst på resultat- og statistikksiden, uten at det gjør noe. Teksten forsvinner til neste gang skjermen vises.

LES OGSÅ:

Suksess for norsk iPhone-radio

Båtførerprøven for iPhone koster 49 kroner. Sammenliknet med prisen for testen, eller for båten, er dette ikke mye.

Du kan lese mer om Båtførerprøven og om hvor du kan ta testen her. Applikasjonen er utviklet av plaza.no, som også velvilligst stilte en testversjon til disposisjon. Utviklerfirmaet er ellers kjent blant annet for sin radioapplikasjon, Radio, som gir opptil 120 radiokanaler på iPhone.

Komponenter