TEST: BenQ M2700HD - Stor skjerm med middels oppløsning

TEST: BenQ M2700HD - Stor skjerm med middels oppløsning

Vi tester rimelige skjermer opp til 27 tommer. Benqs alternativ er stor og har mange muligheter, men oppløsningen er ikke helt på topp.

Det er ikke lenge siden folk flest ville omtalt en 24-tommer som en stor skjerm. Men med stadig fallende skjermpriser er 24-tommere i dag blitt den nye «folkeskjermen», og vil du ha en skjerm som er større enn naboens eller kollegaens er du nødt til å gå ett hakk opp i størrelse. Problemet er at for eksempel 27-tommers skjermer typisk har vært rettet mot profesjonelle brukere innenfor bildebehandling og grafisk design, og dermed har kostet deretter. Inntil nå.

Vi sett på skjermer fra 25,5 til 27 tommer, og vi har satt prisgrensen til 5 000 kroner. Vi ønsket å finne skjermen som var «størst og best» til under 5 000 kroner. Skjermene i testen er basert på en rimeligere type lcd-paneler enn hva som benyttes i proffskjermene, og har derfor dårligere bildekvalitet. Hvor mye dårligere, skal vi forsøke å finne ut i denne testen.

LES OGSÅ:

TEST: Asus VW266H - Stort bilde til en rimelig penge

Disse er med

Vi fikk inn skjermer fra Fujitsu, BenQ, Asus og Nec. LG, HP og Dell ble også invitert, men kunne ikke levere testprodukter. HP hadde en rimelig 27-tommers skjerm da vi inviterte til denne testen i midten av mai, men dette var en utgående modell. Vi vil komme tilbake til tester av de nye billigmodellene fra HP så snart disse er tilgjengelige. Foreløpig kan HP kun levere dyrere 27-tommere i proffklassen.

I denne artikelen tar vi for oss BenQ M2700HD. Vi vil publisere tester av flere skjermer opp til 27 tommer de neste ukene.

BenQ M2700HD

Dette er BenQs første, og foreløpig eneste, 27-tommer – og testens aller største skjerm. Oppløsningen er, som eneste i testen, på 1 920 x 1 080. Det betyr 16:9-format, mens de andre skjermene i testen benytter 16:10-oppløsningen 1 920 x 1 200. Ulempen er at du får litt mindre «plass» i høyden, men fordelen er at du slipper svarte striper oppe og nede når du ser film.

Skjermen har en stilig design i blank svart plast, med en sølvfarget høyttalerlist nederst. Lydkvaliteten på disse høyttalerne var imidlertid ikke spesielt god, som for de fleste skjermhøyttalere. Skal du bare høre en nyhetssending, er lyden grei nok – men selv de minste og dårligeste pc-høyttalerne har bedre lyd hvis du har planer om å høre på musikk eller se en film.

Men selv om skjermen ikke imponerer lydmessig, overrasker den positivt på mange andre områder. Skjermen har imponerende gode tilkoblingsmuligheter, og på baksiden finner du en DVI-inngang, to HDMI-innganger, VGA, samt både komponent- og kompositt-videoinnganger. Det er også to lydinnganger (RCA/phono-plugg), samt en optisk lydutgang. Sistnevnte lar deg koble til videokilder via HDMI, og hente lyden ut igjen digitalt – for eksempel for tilkobling til en ekstern forsterker/surroundanlegg. Skjermen er ellers utstyrt med en usb-hub med fire utganger, hvorav to er plassert lett tilgjengelig i venstre skjermkant (der er det for øvrig også en 3,5 mm hodetelefonutgang).

Takket være alle tilkoblingsmulighetene, kan denne skjermen godt fungere som et underholdningssenter hjemme i stuen eller på et lite møterom – med alt fra pc-er til spillkonsoller og dvd-spillere tilkoblet. Med den medfølgende fjernkontrollen skifter du enkelt mellom ulike videokilder fra sofakroken. I likhet med de fleste skjermer i denne prisklassen, har ikke skjermfoten andre justeringsmuligheter enn at skjermen kan vippes litt bakover. Men foten virker solid og stødig.

Godt justert fra fabrikken

Bildekvaliteten var veldig god i forhold til hva man kan forvente til denne prisen. Vårt kalibreringsverktøy gjorde forholdsvis små justeringer i forhold til hvordan skjermen var levert fra fabrikken, noe som betyr at «folk flest» som ikke bruker kalibreringsverktøy også får et noenlunde godt bilde med riktige farger. Fargene var klare og fine, og skjermen klarte å gjengi hudtoner på en bra måte – men det manglet kanskje noe detaljer i de aller mørkeste områdene. Ettersom dette er en skjerm basert på et rimelig TN-panel, må du regne med at fargene endrer seg noe avhengig av hvilken vinkel du betrakter skjermen fra. Vi mener likevel at bildekvaliteten er god nok til at man kan bruke den til bildebehandling på amatørnivå, uten at du risikerer at fargene i alle familiebildene dine blir helt feiljustert. Det eneste negative vi merket oss, var noe lyslekkasje i nederste skjermkant, noe du kan se spesielt i veldig mørke scener i filmer.

Knappene for justering av lysstyrke og betjening av skjermmenyene sitter på høyre side av skjermen. Knappene er plassert slik at du må «famle litt i blinde» for å finne knappen som korresponderer med teksten som er trykket på kanten av skjermen. Det gjør at du lett trykker feil knapp, noe som kan være litt frustrerende – i hvert fall i starten. Selve skjermmenyene er imidlertid oversiktlige og greie, og justeringsmulighetene er gode.

BenQ M2700HD er en svært velutstyrt skjerm i forhold til prisen, og totalt sett mener vi dette er en veldig godt kjøp.

På neste side kan du lese mer om hvordan vi har testet skjermene.

LES OGSÅ:

TEST: HP DreamColor LP2480zx: Fantastisk bildekvalitet

Les om: