TEST: Buffalo Microstation SSD - SSD på farten

TEST: Buffalo Microstation SSD - SSD på farten

Vi klarer liksom ikke helt å se poenget med Buffalos nye eksterne SSD.

Buffalo Microstation SSD leveres med kapasitet på 32 eller 64 gigabyte og tilkobles pc-en via USB 2.0. Enheten er noe mindre enn en vanlig ekstern harddisk. Prisen er cirka 900 kroner for 32 gigabyte-modellen og 1800 kroner for 64 gigabyte-versjonen.

Strengt tatt ser vi ikke på SSD-en som en konkurrent til vanlige eksterne harddisker. Med kapasiteten som leveres er det mer et alternativ til usb-minnepinner. Slike minnepinner får man i dag med kapasitet på opptil 256 gigabyte og den fysiske størrelsen er mindre enn for Buffalos eksterne SSD. Minnepinner kan direkte sies å være en ekstern SSD i et kompakt format, med direkte tilkobling til usb-porten.

Enheten måler cirka 10 x 6 x 1 cm og veier cirka 70 gram.

Man skal imidlertid være oppmerksom på at det er store forskjeller i ytelsen for minnepinner, spesielt når det gjelder skrivehastighet. Dette er gjerne også noe som kan reflekteres i prisen hos en del aktører. For eksempel Kingston og Corsair er aktører som har satt fokus på at de har noen minnepinner som er vesentlig raskere enn andre. Tar man Corsairs GTR-modeller som eksempler koster de omtrent det samme som Buffalos SSD levert i kapasitet på 32 og 64 gigabyte, men av fysisk størrelse blir de noe mindre og de er ikke avhengig av å bli koblet til med kabel til pc-en.

Av programvare leverer Buffalo en enkel løsning for sikring av dataene, samt sikkerhetskopiering. Strengt tatt er ikke programmene bedre enn at man finner gratisløsninger som kan være mer aktuelle.

LES OGSÅ: TEST: Kingston SSD Now V+ Gen 2 - Bedre SSD fra Kingston

Trenger USB 3.0

Ytelsen for for harddisker, minnepinner og SSD-er vil være avhengig av filstørrelse, eller operasjonsstørrelse. Med store filer vil ytelsen være bedre på grunn av sekvensielle operasjoner. Velger man en stor mengde små filer blir ytelsen langt lavere.

Vi har i tidligere tester av usb-minnepinner og harddisker påpekt at USB 2.0 er en flaskehals. Normalt sett vil ytelsen stagnere på cirka 35 megabyte i sekundet. USB 3.0 begynner nå å gjøre sitt inntog og skulle en man ha en mer direkte fordel av en ekstern SSD framfor selv en harddisk på de fleste områder, vil USB 3.0 være en nødvendighet.

Buffalo har et programvaretillegg de kaller Turbo USB. Vi har testet dette tidligere på eksterne disker fra Buffalo og sett at det gir en liten, men sjeldent merkbar, ytelsesforbedring.

På store filer klarer Buffalo Microstation SSD i overkant av 35 megabyte i sekundet. På skrivehastighet er hastigheten cirka 20 megabyte i sekundet. På veldig små operasjoner blir ytelsen lavere enn for vanlige eksterne 2,5-tommers harddisker med USB 2.0. Dette ikke et uvanlig problem når man har flashminneløsninger uten hurtigbuffer eller en svært god kontroller. Dette er noe man normalt ser på vanlig usb-minnepinner også.

Med USB 3.0 kunne ytelsen for overføringer av større filer trolig vært raskere. Men det har også gitt en høyere pris.

LES OGSÅ: TEST: Buffalo Drivestation HD-HXU3 - Rask USB 3.0-harddisk

Konklusjon

Vi klarer foreløpig ikke helt å se poenget med Buffalos Microstation SSD-løsning. For slik vi tror de fleste vil bruke denne typen produkter vil ytelsen med en rask minnepinne i samme prisklasse være omtrent den samme. Rent ytelsesmessig vil man på mange områder oppleve omtrent den samme ytelsen om man bruker en ekstern 2,5-tommers usb-harddisk -- eller faktisk litt bedre ytelse for håndtering av større mengde små filer. Forskjellen i fysisk størrelse blir ikke all verden, men man får langt høyere kapasitet

Buffalo Microstation SSD blir en mellomting mellom flere produkter. Men det blir egentlig få områder der produktet kan vise spesielt stor styrke eller praktiske fordeler.

LES OGSÅ: GUIDE: Superytelse med SSD

Les om: