TEST: Cooler Master Silenco 550 - Kabinett for stille pc

Ønsker du en kraftig stasjonær pc der støynivået skal holdes nede, kan Cooler Masters nye Silencio 550 være aktuelt å se på.

Publisert Sist oppdatert

I den senere tid har mange av produsentene av pc-kabinetter hatt stor fokus på de som skal ha svært kraftige pc-er, og da gjerne for bruk til spilling. Designmessig har en del sett ut til å være fra en annen verden - masse vinkler, stort volum, en haug vifter og plass til enda flere og mye nettinggrill. Det har gitt fordeler for svært avanserte pc-er og har gitt avkjølingsmuligheter for ekstreme grafikkort og overklokking.

Men det er fortsatt av dem som ønsker stasjonær pc uten at det skal være ekstremt. For en del blir også støynivået viktig – det kan være at pc-en skal stå på soverommet eller i stua og være på hele tiden.

Cooler Master Silencio 550 framstår som et stilrent, konservativt og enkelt kabinett – og samtidig stilig.

God plass

Det er tre 5,25-tommers-brønner og syv 3,5-tommers-brønner. I tillegg er det i den ene 5,25-brønnen plassert en dokkingløsning for harddisk – man kan sette inn en intern harddisk. I en av 3,5-brønnene finner man også en 2,5-tommers-adapter, hvilket i dag er mest aktuelt for installasjon av SSD. Harddisker og optiske enheter kan monteres uten bruk av verktøy – harddiskene monteres i rammer, mens man har en låseløsning for optiske enheter og andre 5,25-enheter.

Strømforsyningen monteres nederst, og det er viktig at man har lang nok kabel for ATX12V/EPS-kontakten. På nyere strømforsyninger er dette gjerne ikke noe problem, mens det på litt eldre kan være at kabelen er for kort. Heldigvis er det forlengelseskabler å få kjøpt. Tidligere var det vanligst at strømforsyningen ble plassert øverst i kabinettet, men de siste årene har svært mange kabinett fått strømforsyningen montert nederst. Fordelen med dette er at strømforsyningen ikke trenger å dra inn luft som er oppvarmet av komponentene i pc-en, men i stedet tar inn luft under kabinettet. Dette gjør at strømforsyningen ikke blir like varm, som igjen kan bety lavere viftehastighet i strømforsyningen.

Har man behov for å montere inn noen av de større grafikkortene på markedet har kabinettet plass for det – hvis man fjerner den ene av modulene med 3,5-brønner. Vi tror imidlertid de som velger dette kabinettet ikke vil ha de mest ekstreme konfigurasjonene, men heller de mer vanlige kortene med én enkelt grafikkprosessor. Med harddiskbrønnen på plass kan grafikkortet være opptil 28 cm. Tar man bort harddiskbrønnen kan kortet være opptil 40 cm.

På toppen finner man blant annet to usb-porter og minnekortleser.

Det er åpning under hovedkortplaten slik at prosessorkjøler med brakett under hovedkortet kan skiftes uten å montere ut hovedkortet. Det er også lagt opp muligheter for at en del kabler legges bak harddiskbrønnene og hovedkortplaten, men på dette området er ikke kabinettet like godt som en del av de andre på markedet. Legger man noen minutter ekstra i monteringen, kan man imidlertid få ting meget ryddig. Sett over ett er kabinettet relativt lett å bygge pc i.

Av/på-knapp, reset-knapp, hodetelefon- og mikrofonkontakt, to usb-porter og SD-minnekortleser finner man på topp i front av kabinettet. For usb støtter den ene porten USB 3.0 – da via en USB 3.0-port bak på pc-en.

Stille?

Silencio-navnet antyder at at fokuset ligger på at pc-en skal være stille. For å dempe støynivået er antall åpninger i kabinettet begrenset. I tillegg finner man skumgummimatter i sidedekslene og i døren i front.

Det følger med to 120 mm-vifter. Disse har en maksimalhastighet på 800 o/min, hvilket er relativt lite. Men det blir stille. Mange hovedkort vil i dag i tillegg kunne regulere ned kabinettviftene ytterligere. Skulle man trenge mer avkjøling er det flere vifteplasser, eller man kan bytte ut vifter. Ventilasjonen er god nok til selv en temmelig kraftig pc. Faktisk vil det for mange ikke være behov for å benytte viften i front.

Vifteplassene i front er utstyrt med et filter for å begrense mengden støv som trekkes inn i pc-en. Det er lett å komme til filteret for å rengjøre det.

I praksis blir det et kabinett som har løsninger som gjør at støyen reduseres. Vi bygde opp en relativt kraftig pc i kabinettet, blant annet med AMD Phenom II X4 850-prosessor (95 watt) og Radeon HD 6870-grafikkort. Videre ble det benyttet en stillegående strømforsyning fra Nexus, en relativt stillegående prosessorkjøler fra Akasa som videre ble regulert av hovedkortet og en Seagate 72000 o/min-harddisk. Støynivåmessig var det ikke noe å utsette på pc-en – i praksis bare en svak summing, mens grafikkortet riktignok høres litt når det settes under hard belastning, men det er vanskelig å unngå på raskere kort – eventuelt må man satse på kort der produsenten har lagt ekstra vekt på en stillegående kjøler.

Konklusjon

Tar man utgangspunkt i at prisen for kabinettet er kun 600 kroner, får man etter vår mening svært mye for pengene. På noen områder liker vi nok Fractal Design R3 litt bedre, og det koster ikke mer enn hundrelappen ekstra. Det er imidlertid et kabinett som blant annet ikke har plass til de største grafikkortene og som har færre 5,25"-plasser. Ei er det USB 3.0-port i front. De fleste kabinetter ellers i dette prissegmentet har ikke spesiell fokus på støynivået, og Cooler Master Silencio 550 blir dermed et kabinett man kan merke seg.

Trykk på bildene nedenfor for å se større utgaver.