TEST: Creative ZiiSound D5 - Bluetooth-anlegg med god lyd

TEST: Creative ZiiSound D5 - Bluetooth-anlegg med god lyd

Den trådløse høyttaleren fra Creative er først og fremst for iPod og iPhone, men kan kobles til med alle enheter som har støtte for Bluetooth.

Apple-brukere er velsignet med et rikt utvalg av såkalte iPod-anlegg, det vil si høyttalere som er koblet direkte opp mot en iPod eller iPhone. Creative ZiiSound D5 faller inn under denne kategorien, men kan brukes med andre musikkspillere, mobiltelefoner og enheter også.

Høyttaleren bruker Bluetooth for trådløs overføring av lyd, noe som betyr at du kan koble til en hvilken som helst mobiltelefon, musikkspiller eller pc som har støtte for Bluetooth. Den er riktignok laget først og fremst for Apples håndholdte, og har noen ekstra finesser som nok gjør den mest attraktiv for eierne av disse.

Rene linjer

ZiiSound D5 er ganske kompakt, omlag 40 centimeter bred og ti centimeter høy. Utseendemessig er den ganske lik en annen trådløs Creative-høyttaler vi har testet, D200, men er mer kantete. Den har rene linjer, kommer i svart plast og metall, med svart stoff som dekker det meste av overflatene bortsett fra en stripe på midten samt kantene.

Den svarte stripen midt på er berøringsbasert, og her finner du de to eneste «knappene» på høyttaleren. Den ene brukes for å enten pare høyttaleren med andre lydkilder eller svitsje mellom tilkoblede enheter, og den andre brukes for å styre lydnivået.

LES OGSÅ:

TEST: Chill Pill - lyd for folk på farten

 

Flere tilkoblingsmuligheter

Lydkilder kan kobles til høyttaleren på tre måter:

  1. Alle enheter trådløst via Bluetooth
  2. iPod eller iPhone trådløst via medfølgende Bluetooth-dongle
  3. Alle enheter med kabel via høyttalernes 3,5 mm inngang.

Høyttaleren kommer med en Bluetooth-dongle som er laget spesielt for dock-kontakten på din iPod eller iPhone. Høyttaleren har en egen dock-stasjon hvor du setter nedi iPod-en med donglen koblet til. Fordelen med å bruke denne, i stedet for å koble til via Bluetooth på tradisjonelt vis, er at den bruker en såkalt Apt-X lydkodek fremfor standard A2DP (stereo Bluetooth) - noe som lover tapsfri CD-kvalitet. En annen fordel med å bruke donglen, er at når den står koblet i selve høyttaler-docken så sørger den samtidig for å lade iPod-en eller iPhone-en din. Du trenger selvsagt ikke plugge den trådløse senderen til iPod-en og iPhone-en – i hvert fall ikke nyere modeller, men i noen tilfeller vil dette være praktisk. For eldre iPod-er som ikke støtter Bluetooth er det et must.

Å koble til enheter er ingen sak. Det går raskest å bruke den trådløse senderen, da man ikke trenger å tukle med innstillinger for å koble sammen enhetene. Men det gikk fint på «gamlemåten» også, med så vel iPod/iPhone som med en Android-telefon eller pc med Bluetooth.

Å justere volumet gikk imidlertid ikke helt knirkefritt. Høyttaleren reagerte noe tregere med å skru opp eller ned lydnivået da vi brukte Bluetooth-senderen. De berøringsfølsomme volumknappene responderte også litt tregt.

Høyttaleren kommer for øvrig ikke med fjernkontroll, noe som kunne vært kjekt å ha om man for eksempel kobler til noe via lydinngangen bak.

God trådløs lyd

Lydmessig er det lite å utsette på D5. Lyden er klar og fyldig, og bassen er dyp, størrelsen på høyttaleren tatt i betraktning. Skrur du opp volumet for høyt forvrenges lyden, men høyttaleren gir i grunn tilstrekkelig lyd til at dette egentlig ikke er nødvendig. På grunn av størrelsen er anlegget best egnet for bruk i mindre rom. Rekkevidden er på 10 meter, så du er ikke nødt til å befinne deg helt i nærheten for at avspillingen skal gå flytende. Vi opplevde noe hakking, uten at dette var veldig plagsomt

Konklusjon

Creative ZiiSound D5 er en utrolig stilig og brukervennlig høyttaler. Den har ikke spesielt mye ekstrafunksjonalitet, men leverer også på det aller viktigste; lydkvaliteten. Den kan i utgangspunktet brukes med en hvilken som helst enhet som har Bluetooth, men er selvsagt mest optimal å bruke med en iPod eller iPhone. Prisen ligger på rundt 2000 kroner – vel verdt det, mener vi. Er du ute etter en billigere variant som ikke er ment spesifikt for Apple-enheter, kan Creatives D200 være et godt alternativ.

LES OGSÅ:

Creative D200 - nesten trådløs lyd