TEST: Dell Studio XPS 13 - Elegant og kompakt

Forgjengeren XPS M1330 var vi meget fornøyd med, men hvordan er Dell Studio XPS 13 under sitt elegante ytre?

Publisert Sist oppdatert

Dell Studio XPS 13 er rettes primært mot konsumentmarkedet og er blant de stiligste pc-ene på markedet rent utseendemessig. Maskinen etterfølger XPS M1330 som kom høsten 2007 og som har vært svært populær. Vi likte XPS M1330 svært godt da vi testet den for cirka 1,5 år siden. Maskinen ga en svært god kombinasjon av funksjonalitet, størrelse, ytelse og pris – og designen var et friskt pust i forhold til Dells pc-er ellers. Med en prislapp som starter på tett opp under 10 000 kroner blir dette en pc i dag som blir for de om ønsker noe ekstra. Modellkonfigurasjonen vi har testet koster nesten 12 000 kr.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig bærbar

HybridSLI

Som vanlig med Dell har man en rekke forskjellige grunnkonfigurasjoner man kan velge mellom, og disse kan igjen tilpasses ut i fra egne behov og egen lommebok. En sentral forskjell mellom grunnkonfigurasjonene er hvorvidt man har en dedikert grafikkprosessor eller ikke. Brikkesettet som benyttes er fra Nvidia og en integrert grafikkprosessor basert på Geforce 9-arkitekturen (Geforce 9400M mGPU). Rent funksjonsmessig sett blir denne stort sett litt de dedikerte grafikkprosessorene i Geforce 9M-serien. Forskjellen kommer normalt sett kun når det er snakk om 3D-ytelse eller applikasjoner som utnytter grafikkprosessoren.

Gjennom å utnytte det Nvidia kaller HybidSLI benyttes den brikkesettintegrerte løsningen når maskinen står i modus for høyere strømsparing. Den integrerte grafikkløsningen håndterer vanlig applikasjonsbruk og video på en helt kurant måte.

Skulle man ha behov for bedre 3D-ytelse, eller applikasjoner som kan utnytte grafikkprosessoren som en akselerator på annen måte, kan den dedikerte grafikkprosessoren aktiveres. Ikke nok med det – de to grafikkprosessorene vil da også samarbeide slik at man får bedre ytelse enn med bare den dedikerte grafikkprosessoren alene. Vel og bra i teorien, men likevel er det samlet sett ikke en så veldig kraftig løsning med tanke på spillbruk. Man faller her kanskje mellom to stoler med at den har en dedikert grafikkløsning, men ytelsen er i praksis for dårlig for dem som stiller litt krav til den visuelle kvaliteten i spill. Det er heller ikke alle spill som klarer å utnytte SLI effektivt og det er også de spillene der man har litt kompatibilitetsproblemer med SLI-løsninger. Mange vil nok klare seg greit med kun den brikkesettintegrerte løsningen, om ikke man forventer å bruke pc-en til spill. Skal man spille mye kan vi vel med en gang si at dette ikke er maskinen man bør gå for.

Dell har en misvisende/forvirrende presentasjon av maskinen. Nvidia levererer ellers en løsning de kaller Geforce 9500M. Dette er en dedikert grafikkprosessor. På Studio XPS 13 sier man imidlertid at Geforce 9400-løsningen i brikkesettet pluss en dedikert Geforce 9200M-grafikkprosessor tilsvarer Geforce 9500M. Det blir ikke helt riktig, ettersom pc-er med ekte Geforce 9500M ser ut til å ha en del bedre ytelse.

Prosessor, minne og disk

For prosessor har man valget mellom Intel Core 2 Duo P8600 eller P9500, samt P9600 på den dyreste grunnkonfigurasjonen. P8600 vil være den mest aktuelle og er for tiden en mye brukt prosessor hos de fleste pc-produsentene på grunn av kombinasjonen pris, ytelse og lavt strømforbruk. Vår demomodell var riktignok utstyrt med P8400-prosessor, men forskjellen i praksis vil være marginal i forhold til P8600.

Standard minnemengde for pc-en er 4 gigabyte, noe som skulle dekke behovene for de fleste. Man kan imidlertid også velge 5, 6 eller 8 gigabyte. Pc-en benytter DDR3-minne.

Man skal da også huske at for utnyttelse av mer enn 3,5 gigabyte minne trenger man 64-bit operativsystem – noe Dell kan levere for samme pris som 32-bit-versjonene. Man har valget mellom Windows Vista Home Premium og Vista Ultimate.

Vår testmodell hadde 320 gigabyte 7 200 o/min-harddisk. Dette kan økes til 500 gigabyte. Også for 500 gigabyte har man mulighet for 7 200 o/min. 7 200 o/min-harddiskene Dell leverer har fallsensor, hvilket parkerer disken ved brå bevegelser som kan antyde at en smell kan komme. På det norske markedet tilbyr Dell ikke Studio XPS 13 med SSD. Uansett er SSD fortsatt såpass dyrt at det blir lite aktuelt, spesielt for bærbare rettet mot konsumentmarkedet.