TEST: Dell UltraSharp U2711 - Suveren 27-tommer

TEST: Dell UltraSharp U2711 - Suveren 27-tommer

Dells nye 27-tommer har topp bildekvalitet, høy oppløsning og alt du kan tenke deg av tilkoblingsmuligheter.

Synes du 24 tommer blir for lite? En 27-tommer tar mye plass på skrivebordet, men har du først vent deg til å bruke en så stor skjerm er det vanskelig å gå tilbake til en 22- eller 24-tommer. Dells nye UltraSharp U2711 har en oppløsning på hele 2 560 x 1 440 punkter, noe som gjør at du får plass til utrolig mye på skjermen.

Den høye oppløsningen gjør at du kan ha for eksempel to brede websider oppe ved siden av hverandre, uten å oppleve at deler av websiden ikke får plass. Og jobber du med profesjonell bildebehandling, videoredigering eller sideombrekking har du rikelig med plass til verktøylinjer og paletter.

Kalibrert fra fabrikken

Skjermen er fabrikkalibrert for Adobe RGB og sRGB, slik at behovet for kalibrering skal være minimalt (selv om vi anbefaler etterkalibrering, ettersom alle skjermer endrer seg litt over tid). I tillegg til Adobe RGB og sRGB er det også andre forhåndsdefinerte modi for blant annet spill og multimedia, samt mulighet til selv å justere fargegjengivelsen.

Panelet som sitter i skjermen er et IPS-panel med 12-bits intern fargeprosessering, noe som gir over en milliard farger og et fargerom som dekker 96 prosent av prosent av AdobeRGB og 100 prosent av sRGB.


Vi opplevde bildekvaliteten som svært god, og takket være IPS-panelet er det nesten ingen endring i fargegjengivelsen når vi betrakter skjermen fra ulike vinkler. Vi målte skjermens fargeomfang ved hjelp av programmet ColorThink Pro, i tillegg til at vi testet med en del ulike fotografier, samt med testprogrammet PassMark Monitortest. Den eneste skjermen vi har testet som har hatt et større fargeomfang enn denne, er 24-tommeren HP DreamColor LP2480zx, som koster vesentlig mer. Svartnivået var også veldig bra, hudtoner så riktige ut, og skjermen klarte godt å gjengi fargenyanser og gråtoner selv i de aller mørkeste og lyseste områdene.

En positiv ting med denne skjermen er at Dell garanterer at skjermen skal ha null døde bildepunkter «med høy lysstyrke». Skulle det dukke opp et lyst, dødt, bildepunkt i løpet av garantiperioden på tre år, vil Dell bytte panelet for deg helt gratis.

«Alt» av kontakter

På baksiden av skjermen finner du stort sett alt du kan tenke deg av tilkoblingsmuligheter. Skjermen har to DVI-kontakter i tillegg til 1 HDMI- og 1 DisplayPort-kontakt. Det er også kontakter for VGA, kompositt video og komponent video. Med Picture-by-Picture (PBP)-funksjonen kan du vise bilder fra to signalkilder ved siden av hverandre. Vi kunne imidlertid ønsket oss en bilde-i-bilde-funksjon med mulighet til å vise en av signalkildene som et lite bilde i hjørnet.

Skjermen er utstyrt med en usb-hub med fire porter, hvorav to av portene er hendig plassert på venstre side av skjermen. Der finner du også en 8-i-1 minnekortleser, som leser blant annet xD-, SD-, og MMC-kort. De som har kamera med CompactFlash-lagring vil kanskje savne CompactFlash-leseren man hadde på enkelte tidligere skjermer fra Dell.

Skjermfoten er solid og stødig og kan justeres i høyden og sidelengs, i tillegg til at skjermen selvfølgelig også kan vippes bakover. Det er ikke mulig å rotere skjermen til portrettmodus, slik du kan på mange av Dells 22- og 24-tommere.

Innstillingsmulighetene er så gode som man forventer av en profesjonell skjerm som dette, og skjermmenyene er enkle og greie å finne frem i. Du navigerer i menyene ved hjelp av touch-knapper på høyre side av skjermen. Selve knappene er «usynlige», men blå lysdioder aktiveres og indikerer hvor knappene er når du beveger hånden foran dem. Ganske fancy.

Vi målte strømforbruket til 98 watt under vanlig bruk. Dette er under det oppgitte strømforbruket på 113 watt. I hvilemodus er strømforbruket oppgitt til å ligge på under 2 watt.

Konklusjon

Totalt sett mener vi Dell UltraSharp U2711 er en skjerm som overbeviser både når det gjelder bildekvalitet, tilkoblingsmuligheter og funksjonalitet.