TEST: Dell XPS 12 - Mer utholden hybrid

Dells XPS 12 har fått oppdatert innmat.

Publisert Sist oppdatert

Etter lanseringen av Windows 8 i fjor høst kom Dell på banen med XPS 12 – en hybrid mellom bærbar og pc. Riktignok aller mest bærbar pc. Hybridløsninger har vært et sterkt satsningsområde fra de fleste pc-produsentene i det siste, og langt fra alle løsningene har vært like gode.

Som nettbrett vil Dell XPS 12 være stor og tung. Det blir en løsning som må ligge på fanget eller på bordet, men for en del vil det gjøre nytten. Som bærbar pc er det imidlertid langt færre kompromisser enn for en del andre hybridløsninger som er «mer nettbrett». At man her har forskjellige løsninger fra forskjellige produsenter gjør også at man kan finne en løsning stemmer med sine egne prioriteringer.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Aspire P3: Nettbrett og pc?

 

Litt bedre

Nye XPS 12 har ingen store endringer fra forgjengeren. Utseendemessig er de egentlig helt like. Pc-en har 12,5-tommers skjerm med 1920x1080-oppløsning. Lysstyrke og fargegjengivelse er svært god. Som for andre pc-er med berøringsskjerm – og de aller fleste nettbrett – har man blank skjermoverflate. Glasset som benyttes på skjermen er Gorilla Glass, hvilket skal tåle noe mer enn en del andre løsninger. Berøringsegenskapene for skjermen har vi ingenting å utsette på.

 

XPS 12 gir et godt inntrykk når det gjelder konstruksjonskvalitet. Her benyttes karbonfiber, magnesium og aluminium for å gi en kombinasjon av lav vekt og styrke. Av de aller letteste blir den imidlertid ikke, med en vekt på i overkant av 1,5 kilo. Dette blir også litt av problemet når det gjelder bruk som nettbrett – det blir relativt stort og tungt, og man er dermed mer begrenset til at dette er noe man har liggende på bordet eller fanget.

Dell legger også opp til at XPS-modellene skal være aktuelle for bedrifter. Dette betyr blant annet at maskinene kan leveres med service- og garantiavtaler med blant annet på-stedet-service neste arbeidsdag. 1 års «ProSupport» er inkludert i prisen, men dette kan utvides til 4 år. Maskinen leveres med Pro-versjonen av Windows 8 og TPM-sikkerhetsbrikke, samt tilrettelegginger på enkelte andre områder når det gjelder sikkerhetsløsninger.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Helix: Praktisk bedriftshybrid

 

Ytelse og batteri

Det er ikke de store ytelsesmessige forbedringene fra tredje generasjon Core-prosessor til de tilsvarende modellene blant fjerdegenerasjons Core-prosessorer. Det vi har sett gjennom andre pc-er med de nye prosessorene – og det Intel selv fokuserer mye på – er forbedringen i batteritid.

Vår testmodell var utstyrt med en Core i5-4200U-prosessor på 1,6 GHz, 4 gigabyte minne og en rask 128 gigabyte SSD. Man kan også få maskinen levert med en kraftigere Core i7-4500U-prosessor, 8 gigabyte minne og 256 gigabyte SSD. SSD-en som Dell benytter er standard mSATA SSD.

For de fleste vil nok Core i5-prosessoren gjøre en god jobb – det kan for mange være viktigere å få mer minne og mer lagringsplass enn den raskere prosessoren. Som for maskiner ellers i dette segmentet er ikke disse Core-prosessorene med lavt energiforbruk de som egner seg best for dem med veldig tunge oppgaver – da må man gjerne opp på et noe større maskinsegment hvor man finner Intels standardversjoner av prosessorene. Likevel, selv oppgaver som noe tyngre bildebehandling vil ikke være noe problem for de fleste.

For batteridriftstid ser vi store forbedringer sammenlignet med forrige modell. Riktignok var modellen vi testet av forrige generasjon med en Core i7-prosessor, som i praksis nok kan ha noe høyere strømforbruk enn Core i5-varianten som også var tilgjengelig da.

Videoavspillingstiden økte fra 4:15 til 5:40 og applikasjonsbrukstiden målt med Futuremark Powermark økte fra 5:19 til 6:56. Det vi testet var også et litt tidlig prøveproduksjonseksemplar av maskinen, ifølge Dell, slik at enkelte justeringer i praksis for modellene som er i salg kan være litt bedre. Selve batterikapasiteten er den samme, og mye av forbedringene knyttet til batteritiden skyldes av Haswell-arkitekturen i Core-prosessoren som benyttes har blitt mer effektiv når det gjelder strømsparing.

Foreløpig har vi ikke testet så mange Haswell-baserte maskiner i dette segmentet. Tallene er for så vidt gode, men de legger seg noe under for eksempel Macbook Air, men på linje med enkelte andre modeller vi er i gang med å teste.

Det trådløse nettverket er blitt raskere enn på forgjengeren. Her benytter Dell Intels nye 802.11ac-kort og i praksis så vi svært gode resultater for maskinen når det gjelder trådløst nettverk. Kontra bærbare pc-er ellers med en god 802.11ac-implementasjon ser vi her med en god 802.11ac-implementasjon ytelse som gjerne er tre ganger høyere. Når det gjelder trådløs kommunikasjon er det videre støtte for Bluetooth og NFC.

 

LES OGSÅ:

TEST: Apple Macbook Air: Ren evolusjon

 

Konklusjon

Dell XPS 12 er fortsatt en meget god bærbar pc og vi liker designet for hvordan konvertering mellom pc og nettbrett skjer.

Som nettbrett blir løsningen litt stor og tung – det er på en måte ikke en erstatning hos mange for et vanlig 7-10-tommers nettbrett, men en løsning som gjør at man i en del tilfeller kan bruke pc-en på en litt annen måte. For noen blir heller ikke et vanlig nettbrett det rette og en hybrid-løsning som denne dekker behovene. For en del bedrifter vil hybridløsninger være ekstra aktuelle ettersom det gir it-avdelingen bare én enhet å forholde seg til når det gjelder konfigurasjon og brukerstøtte. For en del brukere vil det også være en fordel å vite at de har bare én enhet å forholde seg til, og da være sikker på at de har sine data tilgjengelig der i applikasjoner som kan åpne dem.

Prismessig starter Dell XPS 12 på rett over 10 000 kroner inklusive mva. For en del kan det nok imidlertid være en fordel å gå for en konfigurasjon med 8 gigabyte minne og 256 gigabyte SSD. Da øker prisen til i overkant av 12 000 kroner ifølge Dells websider, men vi ser også at andre nettbutikker kan være rimeligere enn Dell.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro - Enda smartere nettbrett fra Microsoft