TEST: Dell XPS 12: Ultrabærbar med partytriks

Hybridløsninger mellom pc og nettbrett kommer i mange former. Dell XPS 12 kan være av de bedre.

Publisert Sist oppdatert

Pc-produsentene har etter lanseringen av Windows 8 kommet med en rekke hybridløsninger mellom bærbar pc og nettbrett.

Prioriteringene er forskjellige. Enkelte modeller er primært et nettbrett, men kan dokkes mot tastatur. Videre er det løsningene der skjermen vris rundt og legges ned over tastaturet eller vippes rundt under pc-en. Dell XPS Duo 12 blir en variant av løsningen der skjermen snus og legges ned over tastaturet – måten skjermen snus på er imidlertid Dell alene om.

LES OGSÅ:

Proff-hybrid fra HP

 

Mest pc

I utgangspunktet minner XPS 12 mye om XPS, 13 som vi testet tidligere i år. Chassiset er i basis det samme. Skjermstørrelsen er 12,5 tommer kontra 13,3 på XPS 13.

Skjermoppløsningen er imidlertid bedre – i likhet med Sony Vaio Duo 11 som vi testet nylig, har XPS 12 en skjermoppløsning på 1920x1080 – altså «Full HD». Kombinert med svært god fargegjengivelse, gode innsynsvinkler og høy lysstyrke – over 400 cd/m2 i våre målinger – er skjermen svært god. Skjermoverflaten er blank, slik den er på omtrent alle slike hybrid-pc-er nå, i likhet med nettbrett.

Hvordan man ser på dette med blanke skjermer på pc-er er individuelt. For undertegnede er det i en del tilfeller et irritasjonsmoment – spesielt gjelder det bruk på tog og buss hvor man ikke har «kontroll» over lysmiljøet og lite fleksibilitet for hvordan man kan sitte. At man generelt nå ser en trend med høyere skjermoppløsning og bedre fargegjengivelse på bærbare pc-er er noe vi imidlertid ser svært positivt på.

I likhet med Dell XPS 13 er XPS 12 en stilig pc – og Dell gir pc-en deres egen identitet. XPS-serien retter Dell i dag både mot bedrifter og konsumenter, og sett slik passer designet også godt. Chassiset er i stor grad basert på karbonfiber, magnesium og aluminium – kraftige og lette materialer. Glasset på skjermen er såkalt «Gorilla Glass», som skal tåle mye og være vanskelig å ripe opp.

LES OGSÅ:

Lynx, Twist og Yoga

 

 

At det er en pc som kan gjøres om til et nettbrett, synes i utgangspunktet ikke. Skjermen er satt inn i en ramme og vippes rundt i rammen når pc-en skal gjøres om til nettbrett. Løsningen rundt dette er med på å øke kvalitetsinntrykket til pc-en. Naturligvis er det vanskelig for oss å si hvordan løsningen vil fungere over tid, men inntrykket i utgangspunktet er at det er en robust løsning og det er enkelt å «konvertere» pc-en. En fordel ellers er at det ikke gir kompromisser i henhold til hvordan maskinen er som pc – i pc-modus blir det som en helt vanlig bærbar pc.

En ulempe med pc-hybridene som er «mer pc enn nettbrett» blir vekten i en del brukssituasjoner. Vekten på i overkant av 1,5 kilo tilsier at dette som nettbrett ikke blir lett å bruke uten at man kan hvile det mot noe. Et mer typisk 10 tommers nettbrett vil gjerne ha en vekt på 500 til 700 gram. Med andre ord, som nettbrett er dette noe du har liggende på bordet eller i fanget – du holder det ikke opp eller hviler det på armen over tid. I tykkelse måler pc-en fra 15 til 20 mm – fotavtrykket er 31,5 x 21,5 cm.

Berøringsegenskapene for skjermen har vi ikke noe å utsette på. Autorotasjonen fungerer også godt etter vår erfaring, samt at det er knapp for å låse skjermretningen om man ønsker det. Tastatur og styreflate har vi heller ikke noe å usette på. Pc-en blir ikke spesielt varm, men vi synes viften starter litt oftere på XPS 12 enn på andre pc-er med lignende konfigurasjon. Direkte plagsomt støymessig vil vi ikke si at den er.

Det tekniske

Ytelsesmessig legger pc-en seg på linje med mye annet vi har testet av ultrabærbare i senere tid. Overraskende er det ikke, for det blir de samme prosessorene som går igjen og pc-en leveres med SSD som standard.

Modellen vi fikk til test var med Core i7-3517U-prosessor på 1,9 GHz og med opptil 3 GHz TurboBoost-hastighet. En rimeligere variant av pc-en med en litt svakere Core i5 er også tilgjengelig. Prosessorytelsen er litt svakere enn på «vanlige bærbare» som benytter prosessorer som også har høyere strømforbruk – et strømforbruk som ville gitt avkjølingsutfordringer om de skulle vært benyttet i de mindre og lettere pc-ene.

Pc-en kan leveres med 4 eller 8 gigabyte minne, samt 128 eller 256 gigabyte SSD. Grafikkprosessoren er Intels prosessorintegrerte HD Graphics 4000 – en løsning som dekker opp om behovene til de fleste så lenge man ikke skal spille.

For ekstern skjerm har man Mini-Displayport. I teorien kan man si at Displayport er bedre, men for de fleste hadde nok HDMI vært mer praktisk for å redusere avhengigheten av adaptere.

 

Tilkoblingsmessig ellers finner man to USB 3.0-porter – den ene med mulighet for å gi strøm når pc-en er avslått, for eksempel for lading av mobiltelefon. Det benyttes 802.11n-trådløskort fra Intel (Wi-Fi Link 6235) med støtte for Bluetooth og Intels Wireless Display-teknologi (WiDi). Kablet nettverk er ikke støttet og det er ikke integrert minnekortleser.

Pc-en er også utstyrt med TPM-sikkerhetsbrikke som blant annet kan benyttes for å utnytte Windows' integrerte diskkrypteringsfunksjon Bitlocker, samt for en del annen type sikkerhetsprogramvaren.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 11: Noe for seg selv

 

Batteri

Med godt over fem timers batteritid på vanlig applikasjonsbruk målt med Powermark legger pc-en seg her på et godt nivå – uten å skille seg spesielt fra majoriteten av pc-er i dette segmentet. Også på de andre deltestene av Powermark er resultatene gode - uten å skille seg spesielt fra mange andre pc-er basert på samme teknologi og skjermstørrelse.

På vår kombinerte websurfing/Spotify-test klarer pc-en også nesten fem timer, hvilket er svært bra. Videoavspilling strekker seg til i overkant av fire timer - et godt resultat, uten at det direkte skiller seg stort ut fra en del av konkurrentene.

En detalj batterimessig er batteriindikatoren på siden av pc-en. Ved å trykke inn en knapp er det fem lys som angir hvor mye batterikapasitet det er igjen. Hensikten er at man skal kunne sjekke dette uten å slå på pc-en.

 

 

 

Konklusjon

Hvis det primært er en ultrabærbar pc man er ute etter, men samtidig ønsker mulighetene et Windows 8-basert nettbrett gir og «full pc-ytelse», kan Dell XPS 12 være et utmerket valg.

Akkurat en rimelig pc blir det ikke – men prisen er ikke urimelig heller. Tenker man en ren pc i samme segment, med like god skjerm, er prisen fra 9 500 kroner – for eksempel for Asus UX31A med høy skjermoppløsning. At det da her er en berøringsskjerm og mulighet for å konvertere til nettbrett gjør at vi mener prisen på 11 000 kroner kan forsvares.

Denne prisen inkluderer også 1 års på-stedet-service (kan utvides). Går man opp til 12 500 kroner, får man levert pc-en med Core i7-prosessor, 8 gigabyte minne og 256 gigabyte SSD. Da får man etter vår mening egentlig mye for pengene sammenlignet med mye annet på markedet og det blir en ultrabærbar som dekker behovene for flere mer krevende brukere.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook U772: Lett, proff og stilig