TEST: Dell XPS 630 - Rånete, barsk og sprek

Dell leverer maskiner i alle klasser. Vi har testet en av de råeste modellene selskapet leverer - XPS 630.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i det en åpner esken forstår man at XPS 630 er noe litt utenom det vanlige. Ikke bare er esken forseggjort, innholdet føles også å være av det eksklusive slaget. En egen skinnmappe til manualer og cd-er, en relativt skikkelig musematte i metall og plast, og et fint tastatur lover godt for hva som befinner seg lengst ned.

Designen på selve maskinen tyder på at dette ikke er en standard kontormaskin. Med metallgitter i front, ala det en finner på heftige gatebiler, dekksider i børstet aluminium og "diskolys" litt av hvert sted, nærmest oser XPS-en av krefter.

Innmaten

Så var da også innmaten av det relativt heftige slaget, selv om det i vår testmaskin var mer japanske turbomotor enn amerikansk V8-er. Testmaskinen var utstyrt med en Intel Core 2 Quad Q6600, to stykk Geforce 8800GT og tre gigabyte minne. I tillegg sto det en relativt rask harddisk på 500 gigabyte og et avansert Creative Soundblaster X-Fi-lydkort i maskinen. Til sammen gir dette krefter nok til å kjøre de aller fleste nyere spill med både topp oppløsning og nesten alt av grafiske innstillinger på topp.

Core 2 Quad Q6600-prosessoren fra Intel har fire kjerner på 2,4 GHz. Når XPS 630 bestilles kan man også velge mellom Core 2 Duo E8500 og Core 2 Quad XQ6850. Sistnevnte gir et pristillegg på over 7 000 kroner og er definitivt ikke verdt pengene. Vi håper her Dell snart kan gjøre de nye Core 2 Quad-prosessorene i Q9000-serien tilgjengelig på flere modeller.

I skrivende stund er Q9300 tilgjengelig hvis man velger tilbudet Dell har med 24-tommers skjerm sammen med maskinen, men velger man denne pakken har man ikke de samme grafikkortvalgtene. Det man videre kan merke seg er at Core 2 Duo E8500-prosessoren kan være raskere for en del brukere, selv om dette er en tokjerneprosessor. Hver kjerne er her på 3 GHz. Prosessoren er i tillegg basert på en nyere Core 2-arkitektur (Penryn). Det er få spill som klarer å skalere spesielt godt over flere kjerner, og i den grad de klarer det kan det være at den høyere klokkefrekvensen for E8500 kompenserer. I de aller fleste spill vil E8500 være en god del raskere enn Q6600. Riktignok er den også cirka 700 kroner dyrere.

For grafikkort har man ved kjøp av maskinen flere valg. Som sagt hadde vår testmodell to Geforce 8800GT. De to kortene samarbeider om 3d-prosesseringen. Selv om Geforce 9-serien av grafikkprosessorer har vært på markedet en stund, er Geforce 8-serien fortsatt konkurransedyktig. For mange modeller er Geforce 9-navnet hovedsakelig en navneendring i forhold til Geforce 8-serien. Andre valg man har ved kjøp er to AMD Radeon HD 3870-kort eller et AMD Radeon HD 3870X2-kort med to grafikkprosessorer. Noen stor forskjell mellom de tre alternativene vil det i praksis ikke være. Heller ikke funksjonalitetsmessig er det store forskjeller. Skal vi se på våre erfaringer generelt, tror vi at to 8800GT-kort kan være det mest stillegående alternativet, med mindre ikke Dell bruker spesielle kjøleløsninger.

I tillegg til 500 gigabyte-harddisken i vår testmodell kan Dell også levere maskinen med to 160 gigabyte-harddisker med 10 000 o/min rotasjonshastighet, satt opp i RAID 0. Vi kunne ønsket at Dell hadde hatt flere alternativer for harddisker med tanke på dagens lave diskpriser og ytelsen man kan få med to vanlige harddisker satt opp i RAID.

Se flere bilder av XPS 630 her

Ytelsen

Det første vi gjorde var å kjøre et lite knippe testprogrammer. For en slik maskin er 3DMark det mest naturlige stedet å starte. Uten å klokke opp maskinen oppnådde vi respektable poengsummer i både 3DMark Vantage, og 3DMark06, henholdsvis 8 200 poeng (Performance) og 10 200 poeng (1280x1024). Sett opp mot maskiner med tilsvarende spesifikasjoner havnet XPS-en relativt langt opp på skalaen. Med litt forsiktig overklokking av prosessor og grafikkort ble resultatene enda et par hakk bedre.

Vi kjørte også PCMark Vantage på maskinen, hvor den endte opp med 4 581 poeng. Det er omtrent som forventet sett opp mot spesifikasjonene.

Testprogrammer kan si mye om ytelsen på en maskin, men hvor godt den fungerer får du ikke vite før du faktisk bruker den til noe skikkelig. Vi spilte en rekke forskjellige spill på maskinen i den tiden vi hadde den inne til testing. Mest tid gikk det til Battlefield 2. Nå er ikke dette blant de nyeste og mest krevende spillene, men over 100 bilder per sekund med alle effekter skrudd til maks og en oppløsning på 1 680 x 1 050 piksler er uansett ikke å kimse av. En slik bilderate gjør spillingen meget behagelig, og slagmarken oversiktlig.

Vi spilte også andre spill på maskinen, deriblant det blodferske og svært lekre Race Driver: Grid. Med høy oppløsning og detaljene skrudd til høyeste nivå fikk vi helt akseptabel ytelse, rundt 50 bilder per sekund.

Per i dag er det vel ingen spill som krever like mye av pc-en som Crysis. Spillet tyner maskinen til det ytterste. Dette har vi både spilt, og brukt til å kjøre ytelsestester. Ytelsestestene kjøres i forskjellige oppløsninger, for å kartlegge hvor godt maskinen skalerer i forhold til ytelse. Selv ved relativt høy oppløsning, 1 680 x 1 050 piksler, holder maskinen godt følge, og gir ytelse som tilsier at det skal være problemfritt å spille spillet. Det vises da også i normal bruk, hvor Crysis flyter godt. Dette var med effektene satt til et høyt nivå, men med relativt lav kantutjevning.

Vi kjørte også ytelsestester med Company of Heroes, et spill som i likhet med Crysis benytter seg av mange av mulighetene Directx 10 gir. Her oppnådde vi jevnt over svært gode resultater. I lav oppløsning lå gjennomsnitts bilderate på cirka 93 bilder per sekund i snitt. Med høyeste oppløsning, 1 680 x 1 050, krøp den ned mot 75 bilder per sekund. Begge deler er mer enn godt nok til praktisk bruk.

Tilleggsutstyr

Med i pakken følger det med både tastatur, mus og en skikkelig musematte. Førstnevnte gjør en helt grei jobb, og er utstyrt med et lite knippe ekstrataster og et hjul som lar deg justere volum på maskinen. Musen, som er utstyrt med lasersensor, er relativt treg og upresis. Formen er ikke av det mest behagelige slaget. Det er i tillegg ikke mulig å justere dpi. Dermed kan du likeså godt bestille en skikkelig spillmus i samme slengen. Dell tar like under 500 kroner ekstra for en Logitech G9 ( les test av Logitech G9 her). Vi gjør også oppmerksom på at Dell i skrivende stund også har en del tilbud på skjerm kjøpt sammen med Dell XPS 630.

Konklusjon

Vår testmaskin var ikke utstyrt med de aller heftigste bitene Dell kan levere, men både prosessor og grafikkort viste seg å være mer enn godt nok til å skuffe unna pen grafikk i alle spillene vi prøvde. Til og med Crysis fungerte fint med innstillingene skrudd godt opp.

Med det innvendige i boks, er det godt å se at Dell også har gjort sitt for at XPS-kundene skal føle at de får noe litt annerledes. Kabinettet er av det barske slaget, om enn litt rånete. Med fargejusterbare lys litt av hvert sted, gitter, børstet aluminium og et svært ryddig indre, er det ikke tvil om at du med en slik pc vil skille deg ut på neste lan-party.

Nå kan du for så vidt relativt enkelt bygge deg en minst like kraftig pc på egenhånd, men med dagens priser er det ikke mer å spare enn rundt en tusenlapp. Ulempen da er at du ikke har den samme tryggheten som med et fiks ferdig spillmonster som dette - spesielt med tanke på reklamasjon og brukerstøtte (Dell har også forbedret brukerstøtte for XPS-kunder kontra standardmodeller). Er du ute etter en heftig spill-pc uten å bruke alt for mye penger, bør du derfor ta en titt på XPS 630.

En oppfordring til Dell vil videre være å rydde opp i konfigurasjonsalternativene de har på sine websider, slik at for eksempel flere prosessorvalg, med nyere og mer moderne/raskere/billigere/strømsparende prosessorer er tilgjengelig sammen med flere av grafikkortkonfigurasjonene.

 

Dell XPS 630

 

Pris: Fra ca. kr 10 000 (testet: ca. kr 12 000 Internett: www.dell.no

+ Tøft kabinett. God ytelse. Oppgraderbar. Lavt støynivå. - Dårlig mus. Litt treg musematte.

LES OGSÅ: Spillmonster med dobbel grafikk