TEST: Disk på innerlommen

TEST: Disk på innerlommen

Leverer Iomegas eGo-harddisk noe mer enn et pent ytre?

Iomegas nye eGo-harddisker kan i utgangspunktet minne om en lommelerke. Ikke bare i utforming, men også i størrelse. Med andre ord, dette er en harddisk du kan putte på innerlommen.

eGo leveres med kapasitet på 160 og 250 gigabyte og henter strøm via usb (via sekundær usb-port på noen pc-er). Vekten er cirka 250 gram inkludert kabel, og selve kabinettet måler cirka 13 x 9 x 2 cm (LxBxH).

Praktisk bruk

Iomega oppgir at DropGuard-teknologien harddisken er utstyrt med, skal gjøre at disken tåler et fall på opptil 1,3 meter. Vi har ikke prøvd ut denne funksjonaliteten i praksis. Ut i fra det vi kan forstå er dette hovedsakelig funksjonalitet som ligger i selve harddisken, som kommer fra Western Digital.

Av programvare leveres EMC Retrospect HD for sikkerhetskopiering.

LES OGSÅ: Praktiske mobile harddiskerYtelse

Modellen vi fikk til test var 160 gigabyte-versjonen, men trolig vil ikke ytelsen være noe forskjellig fra 250 gigabyte-versjonen. Det benyttes harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet. Når det gjelder ytelsen er den på samme nivå som gode 2,5-tommers-baserte usb-harddisker ellers. Denne typen harddisker er noe tregere enn de større eksterne basert på 3,5-tommers harddisker, men de som er basert på 3,5-tommere blir ikke like enkle å frakte med seg og er avhengig av strømtilkobling.


Sammenlignet med andre 2,5"-baserte usb-harddisker under HD Tach er forskjellene jevnt over små. Vi ser at Western Digitals My Book-modell har betydelig bedre aksesstid, men det er på grunn av at dette er en 3,5"-basert-løsning med høyere rotasjonshastighet. Denne tatt med som referanse. Iomega eGo leverer her omtrent samme resultater som de andre diskene vi har testet i samme segment.


Iomega eGo leverer et godt resultat under harddisktesten i PCMark2005. Forskjellen til de andre er imidlertid ikke større enn at det strengt tatt ikke har praktisk betydning. Igjen ser vi at den 3,5" -baserte disken vi har med som referanse gir en del bedre ytelse, men denne blir på langt nær så portabel som de andre diskene.

Konklusjon

Selv om ikke Iomega eGo er av de letteste og aller minste på markedet, er den et godt kjøp. Rent utseendemessig er den også av de stiligste på markedet. I tillegg til rødt leveres eGo også som sølvgrå.

Ser man prisen på 160 gigabyte-versjonen er denne bra. Riktignok får man for eksempel Western Digital Passport 160 GB for et par hundrelapper mindre.

250 gigabyte-versjonen blir imidlertid ganske dyr sammenlignet med en del konkurrenter. Western Digitals Passport 250 GB blir 3-400 kroner rimeligere, men også for eksempel Plextor PX-PH250US med både usb- og Firewire-grensesnitt blir rimeligere. Prisene her er basert på markedspriser ute hos nettbutikker. Skulle 250 gigabyte-versjonen bli rimeligere kan den bli et bedre kjøp. Her må det sies at Iomega rent designmessig har et sterkere kort, selv om Western Digitals Passport også er relativt elegant.

Totalt sett, er du på jakt etter en ekstern harddisk som er lett å frakte med seg, er Iomega eGo absolutt et alternativ å vurdere i 160 gigabyte-versjon. 250 gigabyte-versjonen synes vi virker noe dyr, men vi kan ikke se bort fra at prisene kan endre seg til å legge seg mer på nivå med konkurrentene.

Iomega eGo 160/250 GB

Pris: Ca. kr 850 / 1 550 inkl. mva.
Internett: www.iomega.com

+ God ytelse. Stilig design.
- Litt høy pris for 250 GB-modellen.


LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Les om: