Test: Ekstra rask Radeon

Test: Ekstra rask Radeon

HIS Radeon HD 4850 IceQ 4 er det raskeste ATI Radeon HD 4850-kortet vi har testet. Det har også den beste kjølerløsningen.

Fra før har vi testet Radeon HD 4850-kort fra Asus, MSI, Sapphire og Gigabyte. Av disse hadde Sapphire og Asus høyere klokkefrekvenser enn ATIs referanseverdier og benyttet andre kjølerløsning enn ATIs referansedesign.

Asus EAH4850 Top stod av disse fram som det beste valget, med en kombinasjon av høy ytelse og lavt støynivå. Hele testen av disse kortene kan du lese her. Du finner der også diagrammer som viser Radeon HD 4850-ytelsen opp i mot en rekke andre grafikkprosessorer på markedet i dag.

Fabrikkstrimmet

Et standard Radeon HD 4850-kort har 625 MHz klokkefrekvens for grafikkprosessoren og 1 986 MHz for minnet. For kortet fra HIS er dette økt til henholdsvis 685 og 2 200 MHz. Til sammenligning hadde Asus EAH4850 Top en 680/2100 MHz-konfigurasjon.

I virkelige spill kan man snakke om en forskjell på normalt mellom 3 og 7 prosent mellom et vanlig 4850 og kortet fra HIS. Ser vi på 3DMark-resultater er forskjellen gjerne rundt 10 prosent – altså større enn det vi ellers kunne se i praksis. Mellom HIS-kortet og Asus-kortet er det i praksis ingen forskjell selv om HIS-kortet er klokket litt høyere.

Når det gjelder ytelsen kortet kan levere i praksis, er det nok til å kunne spille mange nye spill i oppløsninger som 1 680 x 1 050 selv med kantutjevning. Den visuelle kvaliteten er det ikke noe å utsette på.

Når det gjelder konkurransen med Nvidia-baserte kort blir kort basert på Geforce 9800GT det mest aktuelle å sammenligne med, ettersom prisen er omtrent den samme. Totalt sett leverer imidlertid Radeon HD 4850, spesielt i fabrikkstrimmede versjoner, litt bedre ytelse.

LES OGSÅ: TEST: Rå 3D ytelse

Funksjonalitet

Kortet har to dvi-porter og det følger med adapter for konvertering til analog vga-port og hdmi-port. Siden Radeon HD-grafikkprosessorene har lyddekoder integrert, vil grafikkortet kunne levere opptil 7.1-lyd via hdmi uten noen viderekobling til lydkort eller lydkontroller på hovedkort. Nvidias løsninger har ingen integrert løsning for lyd via hdmi, og kort med hdmi-port eller adapter må derfor kobles til lydkontroller via en spesiell kabel, som ikke alle løsninger støtter. Man får med en slik løsning heller ikke full kompatiblitet i henhold til drm-løsninger Blu-ray kan bruke (etter det vi vet er det ingen titler som så langt har tatt det i bruk).

Kortet imponerer videomessig også, med høy kvalitet og lavt prosessorforbruk ved avspilling av video basert på h.264 og vc-1, noe blant annet Blu-ray benytter. h.264 blir generelt nå et mer og mer brukt format både når det gjelder digitale videokameraer og video distribuert over nettet, både i lovlig og ulovlig form.

Konklusjon

Det som skiller kortet fra HIS fra mange av Radeon HD 4850-kortene på markedet er i hovedsak kjøleren. De kortene som benytter ATIs referansekjøler har høyere støynivå, samt irriterende svigninger i hastigheten på viften som gir varierende støynivå. Det kan være mer irriterende enn en jevn høyere støy. I tillegg til at kjøleren på HIS-kortet har lavt støynivå, blåser den også oppvarmet luft ut av kabinettet bak, og dermed holdes temperaturen i pc-en litt lavere.

Kortet gir svært god ytelse sett opp i mot prisen på 1 300 kroner – overraskende god ytelse sett opp i mot hva man de siste årene har fått i dette segmentet, sammenlignet med hva man fikk ut ekstra i form av dyrere kort. Når det gjelder dette kontra Asus EAH4850 Top spiller det strengt tatt ingen stor rolle hva man velger.

HIS Radeon HD 4850 IceQ 4 512MB

Pris: Ca. kr 1 300 inkl. mva.

Internett: www.hisdigital.com
Leverandør: komplett.no

Pluss
Stillegående kjøler. God pris/ytelse-forhold. God på video.

Minus
Ingen spesielle.

LES OGSÅ: TEST: Rask Geforce 9800GTX+

Ytelsestall

Kortet ble testet på en pc utstyrt med Intel Core 2 Extreme QX9650-prosessor, 2 gigabyte PC6400 DDR2-minne, X38-hovedkort fra Foxconn, Corsair 750W strømforsyning og Windows Vista SP1.

3DMark Vantage


Sett opp i mot de andre Radeon HD 4850-kortene vi har testet forteller 3DMark Vantage det meste; ytelsesforskjellene er små, og Asus og HIS gir litt, men ikke mye, ekstra ytelse.

Company of Heroes

Crysis

World In Conflict

Les om: