TEST: Endelig en Linux-rakett?

TEST: Endelig en Linux-rakett?

gOS Rocket er en ny og spennende Linux-distribusjon som retter seg mot ressurssvake pc-er. Fungerer det i praksis?

I en tid hvor de mest utbredte operativsystemene på markedet blir mer ressurskrevende, ønsker enkelte å gå den andre veien. Ved å gjøre et moderne operativsystem tilgjengelig for «alle» – selv for de som har en pc som er seks til åtte år gammel.

Good OS (gOS) er navnet på selskapet som står bak Linux-distribusjonen Gos Rocket. Selskapets visjon er å utvikle en Linux-distribusjon som kjører flytende på ressurssvake pc-er.

Hvordan klarer de det?

Noe av det første som gjorde oss nysgjerrige, var hvordan selskapet klarte å lage en distribusjon som gjorde at nesten ti år gamle pc-er kunne kjøre operativsystemet.

Både Microsoft og Apple har den siste tiden introdusert operativsystemer som krever mer systemressurser. Hvordan klarer et lite selskap som Good OS å gå mot strømmen?

Hele ideen bak Gos minner oss mye om hvordan tynne klienter fungerer. Tankegangen bak Gos er egentlig enkel: Ved å kjøre minst mulig lokalt, og bruke flest mulig web-applikasjoner, unngår man å stille store krav til pc-en.

Men det er ikke bare intensiv bruk av web-applikasjoner som skal gjøre at Gos skal fungere på ressurssvake pc-er.

Andre viktige tilpasninger som er blitt gjort er å benytte seg av skrivebordshåndtereren Enlightment. Dette er en håndterer som er kjent for å være ekstremt ressursgjerrig. De fleste Linux-distribusjoner i dag benytter som kjent Gnome eller KDE.

Det er ingen tvil om at utviklerne hos Good OS har hentet inspirasjon fra Mac OS X når operativsystemets utseende skulle designes.

Støtte fra Wal-Mart

Butikkjeden Wal-Mart i USA, som tidligere har hatt stor suksess med å selge rimelige pc-er med Linux, fattet interesse for operativsystemet, og lanserte i høst en pc-serie, kalt Gpc, der Gos var installert. Maskinen ble solgt for $189, eller rundt 1000 kroner, pluss moms.

Gpc blir levert i en grønn eske. I likhet med skrivebordstemaet i Gos Rocket, er alt grønt – det er ingen tvil om at målet er å ri på «miljøbølgen» som herjer kloden i disse dager.

Tett integrasjon med Google

Gos Rocket er den andre versjonen fra Gos og ble lansert på CES-messen rett etter nyttår. Men før CES-messen som gikk av stabelen, trodde mange at det var Google som skulle lansere sitt eget operativsystem.

Forvirringen skyldes delvis at Google allerede benytter Linux i sin operativsystemplattform for mobiltelefoner, og til dels fordi Gos kunne vært en forkortelse for Google OS. Selv om Google ikke har noe med operativsystemet å gjøre, er det tette bånd mellom Gos Rocket og Google.

Rocket leveres nemlig med en rekke web-applikasjoner fra Google: Google Docs, Google Mail, Google Talk, Google News, Google Maps og Google Reader bare for å ha nevnt noen.

Man skulle tro at operativsystemet blir ubrukelig dersom Google eller internettkoblingen skulle være nede. Men så ille er det ikke, for Rocket kommer med støtte for Google Gears, slik at Googles web-applikasjoner også kan brukes når man ikke er koblet til Internett.

Av andre web-applikasjoner som man finner lenker til fra skrivebordet er Facebook, YouTube, Blogger, Wikipedia, Meebo (web-klient for populære meldingstjenester som Google Talk, Windows Live Messenger og liknende) og Box (lagringstjeneste).

Det er nettleseren Firefox som kommer forhåndsinstallert, og på mange måter utgjør denne nettleseren selve ryggraden i operativsystemet.

Faqly er en bra støttetjeneste som lar brukerne søke i en feilmeldingsdatabase etter løsninger på problemer.

Raketten i bruk

Brenner man ut iso-filen som man laster ned, vil den fungere som en såkalt direkte cd ved første oppstart. Det vil si, en cd som lar deg bruke operativsystemet rett fra cd-en.

Dette går ikke like raskt som om man hadde installert operativsystemet på harddisken – dette skyldes først og fremst den lave ytelsen til dvd/cd-drevet. Vi valgte å installere produktet på harddisken. Test-pc-en vi benyttet var en relativt moderne pc, med en Intel Core 2 Duo prosessor, 2 GB minne og 320 GB harddisk.

Installasjonen var en enkel affære, og gikk raskt. Det enste man trenger å ta hensyn til er brukernavn og passord. Installasjonsprosedyren er for øvrig veldig lik den som man finner for Ubuntu. Det er kanskje ikke så rart, for Gos Rocket bygger tross alt på Ubuntu 7.10.

Allerede etter endt installasjon erfarte vi at Gos Rocket er et raskt operativsystem – og dette merkes spesielt godt på nye pc-er.

Oppstart av systemet tar knapt 20 sekunder før innloggingsskjermen vises. Etter det tar det bare noen sekunder fra innloggingen til maskinen er klar til bruk.

Det er ikke bare innlogging og oppstart som går raskt – vi opplevde ingen ytelsesproblemer. På dette området holder Gos Rocket det de lover – det er et raskt og lite ressurskrevende operativsystem.

Det er ikke vanskelig å se hvor Gos har hentet inspirasjon når skrivebordstemaet til Rocket skulle utvikles. Skrivebordsoppsettet i Rocket er så å si identisk med det man finner i Mac OS X. Her finnes det en «dokk» der ikonene befinner seg. Det er bare synd at det er ikke like lekkert som Mac OS X.

Vi snakket innledningsvis om hvor mye Rocket benytter seg av web-applikasjoner, men når sant skal sies følger også de mest utbredte Linux-applikasjonene med Rocket.

Applikasjoner som blant annet Openoffice, Gimp, Rythmbox, Skype og Thunderbird følger alle med som standard. Det er heller ikke vanskelig å utvide operativsystemet med nye programmer dersom man er noe Linux-vant.

Men for en førstegangs pc-bruker er det ikke spesielt intuitivt å skjønne hvordan man skal installere nye programmer. Vi har inntrykk av at Gos Rocket er designet slik at du helst kun skal bruke de programmene som levers ferdig installert, og ikke noe mer.

Systemoppdateringer er gratis og følger den samme syklusen som for Ubuntu. Ved en ren installasjon er det særdeles mange oppdateringer som skal lastes ned og installeres. Regn med å starte maskinen fire-fem ganger før du faktisk kan begynne å bruke systemet.

Rent kvalitetsmessig kan ikke Rocket måle seg hverken med Windows, Mac OS X eller de store Linux-distribusjonene for den saks skyld. Med kvalitet sikter vi først og fremst til hvor stabilt det oppfører seg.

Vi opplevde stadig vekk å få feilmeldinger. Kanskje spesielt i forbindelse med nettsider som benyttet Flash-animasjoner. Når man først lager et operativsystem som er så avhengig av web-applikasjoner, er det kanskje en fordel å sørge for at det fungerer stabilt.

Å bruke Gos Rocket betyr at man må gjøre seg innforstått med at uforståelige feilmeldinger kan dukke opp fra programmer, selv om ting fungerer. Her fra tegneprogrammet Gimp.

Dessuten er Rocket ikke like elegant, gjennomført eller like brukervennlig som konkurrentene. Det virker som om midt oppi all kopieringen av andre operativsystemer har Rockets eget identitet blitt borte.

Konklusjon

Grensen for hva man kan kalle for en Linux-distribusjon kan diskuteres. Arbeidet med å tilpasse Gos kan neppe ha vært vanskelig. Utviklerne har for det meste jobbet med å fjerne ting fremfor å tilføre systemet noe.

Bortsett fra tilpasningsdelen mot Gpc-en fra Wal-Mart er Gos Rocket ingenting annet enn distribusjonen Ubuntu med skrivebordshåndtereren Enlightenment og en rekke skrivebordssnarveier til gode web-applikasjoner.

Hvis du har en pc av nyere dato eller som ikke er så fryktelig svak, vil vi heller råde deg til å benytte Ubuntu/Kubuntu eller Opensuse.

Dokumentasjonen for disse to nevnte distribusjonene er langt bedre enn for Gos Rocket. Mer stabilt er det også. Kjører du allerede en Linux-distribusjon og er godt fornøyd med det, ser vi overhodet ingen grunn til å bytte til Gos Rocket.

Selskapet bak Rocket skal likevel ha ros for å prøve lage en Linux-distribusjon som fungerer kurant på eldre pc-er. Ønsker man en pc til surfing, sjekking av e-post, og til å høre på musikk, trenger man strengt tatt ikke mer enn det gOS Rocket tilbyr.

Når det er sagt er det fort gjort å møte begrensningene i operativsystemet etter hvert som man blir bedre kjent med operativsystemet og oppgavene vokser i kompleksitet. Da er det ikke alltid at web-applikasjoner kan slukke tørsten.

Gos Rocket koster ingenting og kan lastes ned gratis. Skulle du ikke like det, kan du alltids slutte å bruke det til fordel for noe annet.

PS! Kjører du Windows eller Mac OS X tilbyr produsenten nedlastning av et Vmware-diskbilde som lar deg teste ut operativsystemet gjennom gratisavspilleren Vmware Player.

Gos Rocket

Pris: Gratis
Internett: thinkgos.com

+ Rask, sikkert, gratis og ressursgjerrig

- Kvalitet, ikke brukervennlig