Test: Enkelt og greit fra Foxconn

Test: Enkelt og greit fra Foxconn

Intels Core 2-serie av prosessorer er uten tvil favoritten til selvbyggerne i dag, og Foxconns P45A-S kunne vært en god plattform for prosessoren.

Ikke alle trenger et hovedkort med muligheter for over ti harddisker, tre-fire grafikkort, avansert overklokking og en rekke andre spesialfunksjoner. Ønsker du likevel å bygge en rask og avansert pc, med tildels gode oppgraderingsmuligheter, kan Foxconn P45A-S være et godt alternativ.

Foxconn, eller Fox+ som det også kalles av enkelte norske forhandlere, er en av verdens største produsenter av komponenter og pc-er, men er relativt ukjent for sine egne produkter foreløpig.

Selskapet står bak blant annet hovedkort til en rekke pc-produsenter (blant annet HP, Dell og Apple), samt at de produserer produkter som Playstation 3, Xbox 360, Wii, iPod, iPhone og mer til. Svært mange andre hovedkortprodusenter benytter også komponenter på sine hovedkort fra Foxconn.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for hovedkort

Kortet

Foxconns P45A-S er basert på Intels P45-brikkesett. Dette er Intels mest avanserte brikkesett for «vanlige pc-er». Man har i tillegg toppmodellen X48, som blir mer aktuell for svært kravstore brukere og arbeidsstasjoner. Hovedkortet er beregnet for Intels Core 2-serie av prosessorer, inkludert de aller raskeste Extreme-modellene. Det er støtte for opptil 8 gigabyte DDR2-minne.

P45-brikkesettet støtter i seg selv også DDR3-minne, men foreløpig gir ikke DDR3 noe ekstra ytelse og prisen er høyere, og mange produsenter fortsetter dermed å implementere DDR2. I en oppgraderingssituasjon vil mange da også kunne bruke minnet de har i pc-en fra før av, men man kan være oppmerksom på at prosessorene med 1066 og 1333 MHz busshastighet krever 800 MHz (PC6400) DDR2-minne.

Av funksjonalitet tilbyr hovedkortet en kurant 7.1-kanals lydkontroller med digital utgang (koaks), 10/100/1000 Mbps nettverkskontroller, Firewire-port, eSATA-port og seks interne SATA-tilkoblinger. Det er her mulighet for RAID 0, 1, 10 og 5. Det er også Parallel ATA-kontakt med mulighet for tilkobling av to enheter. For usb er det fire porter bak på kortets i/o-panel, og i tillegg fire doble kontakter på hovedkortet for tilkobling av porter på brakett, i front av kabinett og lignende. Totalt altså opptil 12 usb-porter.

Kortet har to vanlige pci-kortplasser og to pci express 1x-kortplasser. Det er i tillegg to pci express-kortplasser for grafikkortet og ATIs Crossfire-teknologi er støttet. Dette betyr at to ATI Radeon HD-grafikkort kan kjøres i samarbeid.

Vi hadde ingen problemer under installasjonen og kortet har et enkelt og ryddig design, hvilket strengt tatt ikke bør være så vanskelig når det ikke er spesiell ekstrafunksjonalitet.

Foxconn P45A-S er i utgangspunktet relativt enkelt, men har kurante utvidelsesmuligheter.

LES OGSÅ: Bør du satse på RAID

Konklusjon

Totalt sett mener vi hovedkortet gjør en god jobb for den jevne bruker. Vi må imidlertid påpeke at et hovedkort som for eksempel Asus P5Q-E koster omtrent det samme og har bedre funksjonalitet, og bedre implementasjon av en del funksjonalitet. Med andre ord, sett opp i forhold til kortets egenskaper er prisen litt for høy til at vi kan direkte anbefale det. Hadde prisen vært 8-900 kroner hadde det vært et mer interessant valg.

Foxconn P45A-S

Pris: Kr 1 200 inkl. mva.
Internett: www.foxconnchannel.com

Pluss:
God ytelse. Grei funksjonalitet.

Minus:
For høy pris.

LES OGSÅ: TEST: Suverent DDR3-hovedkort

Les om: