TEST: Esprimo M9400: Rask reisekamerat

TEST: Esprimo M9400: Rask reisekamerat

Esprimo Mobile er Fujitsu Siemens nye pc-serie for det profesjonelle markedet. Vi har testet M9400-modellen med integrert 3g-støtte.

For det profesjonelle bedriftsmarkedet har Lifebook- og Amilio Pro-seriene vært det som har vært mest aktuelt fra Fujitsu-Siemens hyller.

Esprimo Mobile-serien går her inn som et nytt alternativ, og inneholder modellseriene D, M og U. M-serien, som vår testeksemplar er hentet fra, legger seg størrelsesmessig i mellom D-serien der maskinene har 15,4-tommers skjerm og U-serien med lettere modeller med 12,1-tommers skjerm. Med 14,1-tommers skjerm og en vekt på cirka 2,3 kilo blir Esprimo Mobile M9400 en pc aktuell for den som også har behov for å frakte pc-en med seg en del og jobbe mobilt.

Det tekniske

Esprimo Mobile M9400 kan leveres med prosessorene Celeron M 540 og Core 2 Duo-modellene T7250, T7500 og T7700. Vårt testeksemplar hadde den raskeste prosessoren, T7700, som er en tokjerneprosessor med 2,4 GHz klokkefrekvens og totalt 4 megabyte andrenivås hurtigbuffer. Modellen var ustyrt med 2 gigabyte minne for vår test, men kan utvides til 4 gigabyte. Normalt leveres imidlertid maskinen med begge minnesoklene i bruk.

Maskinen er basert Intels GM965-systembrikkesett, hvilket er Intels nyeste (og en del av Santa Rosa-versjonen av Centrino-plattformen). Integrert i brikkesettet finner man også grafikkontrolleren, Intels GMA X3100. Denne grafikkprosessoren er på ingen måte en racer når det gjelder 3d-grafikk, men vil normalt fungere utmerket til vanlig applikasjonsbruk. Skjermen er som tidligere nevnt på 14,1 tommer. Oppløsningen er på 1 280x800 (WXGA). Vi hadde nok foretrukket 1 440x900-oppløsning, men dette ville økt prisen noe.

Skjermen har matt overflate og sett i forhold til beregnet bruksområde helt ok bildekvalitet. For ekstern skjerm har man vanlig analog vga-tilkobling, samt vanlig tv-utgang. Dvi er tilgjengelig via dokkingstasjon. Øverst på skjermen finner man et integrert webkamera.

Vår testmodell ble levert med 160 gigabyte harddisk (5 400 o/min fra Western Digital) og dvd-brenner. Dvd-brenneren kan tas ut og erstattes med en vektbesparelsemodul. Med vektbesparelsemodulen er maskinens vekt oppgitt til 2,2 kg, men det blir altså litt høyere med den optiske enheten på plass.

LES OGSÅ: Velg riktig bærbar

Kommunikasjon

Maskinen har støtte for 10/100/1000 Mbps kablet nettverk, 802.11a/b/g/n for trådløst nettverk og Bluetooth. Modeller i serien leveres også uten 802.11n-støtte. Et element å merke seg er også maskinens integrerte 3g-modem, med støtte for UMTS, HSDPA (opptil 7,2 Mbps støttet), EDGE og GPRS. Med andre ord, denne maskin er godt forberedt for mobilt bruk kommunikasjonsmessig, og man slipper å måtte bruke en ekstrakort eller usb-enhet (eller mobiltelefonen for den saks skyld) for datakommunikasjon via mobilnettet.

Slotten for SIM-kort er plassert under batteriet. Skal 3g-egenskapene utnyttes vil dermed et tvilling-SIM-kort være sterkt anbefalt ettersom det er litt jobb å flytte kortet fra mobiltelefon til pc. De fleste operatørene tilbyr tvillingkort for en liten månedlig ekstraavgift.

Ekspansjon og tilkoblinger

For ekspansjon har maskinen ExpressCard-kortplass for utvideleskort og fire usb-porter. Integrert finner man minnekortleser for SD, MS, xD og MSPRO. Maskinen har ikke vanlig PC Card-kortplass, Firewire eller eSATA. Når det gjelder manglende PC Card-støltte begynner utvalget av ExpressCard-kort å bli såpass bra at det ikke bør by på problemer, spesielt også med tanke på integrert 3g-støtte. Lydutgang og mikrofoninngang er ellers på plass.

Som ellers nevnt har maskinen vga-tilkobling for ekstern skjerm og tv-utgang. Siden dette er en maskin for bedriftssegmentet er dokkingstasjon også tilgjengelig, hvilket tilbyr flere usb-porter, serieport, parallellport, nettverk, ps/2-kontakter, dvi og vga med mer. For dvi er det ikke støtte for Dual Link DVI. Maksimal oppløsning for dvi via dokking er oppgitt til 1920x1200.

Design og konstruksjon

Rent utseendemessig er Esprimo Mobile M9400 verken det ene eller andre. Designet må vel kunne sies å være kjedelig, men i den grad også helt minimalistisk og stilren. Maskinen ser ut som det den er, en pc rettet mot tradisjonelt applikasjonsbruk i bedrifter.

Når det gjelder det tekniske designet har vi et svært negativt element å påpeke: temperaturen under maskinen. Dette er noe vi har bemerket oss også med en del modeller i Lifebook S-serien fra Fujitsu-Siemens tidligere. Selv uten spesiell belastning blir maskinen veldig varm under, og godt over 50 grader på visse områder. Dette gjør det ubehagelig å ha maskinen på fanget. De områdene som blir isolert mot lår ennå varmere enn når pc-en står på bordet.

Med andre ord, temperaturen gjør maskinen mindre egnet til mobilt bruk. Riktignok er modellen testet med den raskeste prosessoren, men vi vil ikke tro dette påvirker temperaturen i spesielt stor grad sammenlignet med de lavere klokkede Core 2 Duo T-modellene maskinen kan leveres med.

Tastaturet og styreflate virker bra. Det er imidlertid sparsomt med dedikerte hurtigtaster - her hadde vi ønsket egne knapper for blant annet lydjusteringer.

Ytelse og batterilevetid

Fujitsu Siemens Esprimo Mobile M9400 er så langt den raskeste maskinen vi har testet når det gjelder generell applikasjonsytelse. Bakgrunnen for dette er nok i all hovedsak at det også er den maskinen vi har testet med raskest prosessor, men vi bemerker også at harddisken har litt bedre ytelse enn for de andre maskinene vi har testet den senere tid. Jevnt over er ytelsen for maskinen god, med unntak av på 3d-grafikk hvor den brikkesettintegrerte grafikkontrolleren fra Intel setter store begrensninger. Dette er imidlertid ikke en pc rettet mot spillbruk. Grafikkontrolleren støtter Vistas Aero-grensesnitt.

På applikasjonsbruk målte vi batteritiden til rett i overkant av tre timer, hvilket er relativt bra. For dvd-avspilling var tiden nesten 2,5 timer, hvilket også er kurant.

Ytelsesdetaljer

Programvare og sikkerhet

Maskinen leveres med Windows Vista Business. Av programvare ellers følger det med diverse system- og verktøyprogrammer fra Fujitsu-Siemens, klient for 3g-funksjonaliteten, Nero Essentials for cd/dvd-brenning og filmavspilling og gjenopprettings-dvd for systemet. En versjon av Norton Internet Security 2007 for tre måneders bruk følger også med.

Rent sikkerhetsmessig har ikke maskinen spesiell funksjonalitet.

Konklusjon

Fujitsu Siemens Esprimo Mobile M9400 har kun et større negativt element i henhold til målgruppen av brukere – varmeutviklingen under maskinen. Riktignok, skal pc-en stort sett bare stå på et skrivebord trenger ikke det å være noe problem.

Applikasjonsytelsen er god, på grunn av den kraftige prosessoren. Den kraftige prosessoren er også med på å trekke prisen en del opp. Vi tror for eksempel mange kunne hatt mer brukt for en bedre skjerm med høyere oppløsning enn den ekstra ytelsen.

Dette er en ny modell, og vi fant ikke priser for vår testkonfigurasjon hos noen forhandlere. Fra Fujitsu-Siemens er imidlertid prisen oppgitt til cirka 12 500 kroner inklusive mva. Tatt støtten for 3g og den raske prosessoren med i beregningen er ikke det så ille, men en del kan spares med å kjøpe en modell med tregere prosessor. Pass også på at utgaven av du kjøper faktisk har 3g-modulen, hvis du mener denne er viktig.


Fujitsu Siemens Esprimo M9400

Priser:
Ca. kr 12 500 inkl. mva.
Internett: Fujitsu-siemens.no

Pluss: 3g. God applikasjonsytelse.
Relativt lett.
Minus: Blir svært varm. Mangel på hurtigtaster. Generelt litt dårlig funksjonalitet.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7700
- Klokkefrekvens: 2 x 2,4GHz / 800 MHz FSB/ 2MB L2
- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB
- Brikkesett: GM965
- Grafikk: Intel GMA X3100
- Grafikkminne: -
- Harddisk: 160 GB, 5400 o/min.
- Optisk: Dvd-brenner

Skjerm:
- Skjermstørrelse: 14,1"
- Oppløsning: 1280x800
- Skjermoverflate: Matt

Sikkerhet:
- TPM: Nei
- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11a/b/g/n
- Bluetooth: 2.0+EDR
- Ethernet: 10/100/1000 Mbps
- Modem: Ja.
- UMTS/HSDPA: Ja/Ja
- IR: Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 4 stk USB 2.0
- Firewire: Nei
- eSATA: Nei
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Ja
- VGA: Ja
- DVI: Nei
- HDMI: Nei
- S-video: Ja
- Serieport: Nei
- Parallellport: Nei

Kortplasser:
- ExpressCard/54
- Minnekortleser

LES OGSÅ: Thinkpad R61: Utholdende arbeidsjern
LES OGSÅ: Sony Vaio: Et skuffende møte
LES OGSÅ: Asus V2S: Elegant for de kravstore
LES OGSÅ: Macbook: Litt for gammel?

Flere bilder

Ekstra batteri kan festes under maskinen.

Designmessig blir Esprimo M9400 kjedelig, men så er det en maskin som rettes mot bedriftsbrukere.