TEST: Filmleie på nett - Stadig enklere å være lovlydig og lat

TEST: Filmleie på nett - Stadig enklere å være lovlydig og lat

Med flere filmtjenester på nett slipper du å laste ned filmer ulovlig, eller dra på butikken for å handle film, for den saks skyld. Vi har oversikten.

Filmbransjen opplevde starten av en av sine største omveltninger da videospillere kom i salg på 70-tallet, og ting endret seg virkelig da de ble allemannseie i løpet av 80-tallet.

Ikke overraskende var filmselskapene negative til utviklingen, og fryktet at folk ville slutte å se film på kino. Hvorfor betale for kinobilletter for en hel familie, når man like godt kunne betale en fjerdedel for å se filmen i stua hjemme? Filmbransjen tok i stor grad feil, folk sluttet ikke å gå på kino, de bare så mye mer film totalt sett.

Etter hvert tok dvd over for VHS, med langt bedre kvalitet på både bilde og lyd. Da dvd-spillerne så smått begynte å selges til overkommelige priser rundt tusenårsskiftet, tok det virkelig av. Filmbransjen var ikke lenger like skeptisk, og det må ha kommet godt med at produksjonskostnadene var langt lavere for en plastplate enn en komplisert videokassett bestående av masse små deler.

LES OGSÅ:

Voddler klar for iPad

Men mens filmbransjen endelig begynte å bli komfortabel med at folk ikke bare lenger gikk på kino for å se film, begynte vi å se konturene av en ny utvikling. Filmpiratene begynte nemlig så smått å dukke opp, og kopierte filmer ble etter hvert distribuert på samme måte som musikk – i digitale utgaver i tilnærmet dvd-kvalitet. Akkurat som musikkbransjen valgte filmindustrien å lukke øynene, i stedet for å møte utfordringene med et lovlig alternativ.

Raskere på ballen enn musikkbransjen

Det tok heldigvis ikke like lang tid som for musikkbransjen, før filmselskapene forstod at noe måtte gjøres. Man må tilby brukerne gode, lovlige alternativer. I USA er filmtjenester på nettet så store at de største kjedene med videosjapper har måttet legge ned. Her er det iTunes og Netflix som gjelder. Førstnevnte har endelig kommet også til Norge, men enn så lenge med et relativt begrenset tilbud, noe du kan lese mer om lengre ned i testen.

Heldigvis har det etter hvert dukket opp en rekke andre alternativer her til lands. De fleste tilbyr streaming av film, slik at du kan starte å se film omtrent umiddelbart etter at du har trykt på leieknappen. Noen tilbyr i tillegg muligheten til laste ned filmen først, eller å kjøpe filmen til odel og eie.

Vi har sett nærmere på flere av de mest aktuelle filmtjenestene på nett. Det finnes flere enn dem vi har tittet på, blant annet tilbyr kabel- og parabolselskapene, som Viasat og Canal Digital, filmleie til sine kunder,. Det samme gjør en rekke bredbåndsleverandører, som Altibox og Nexgtentel. På toppen av dette kommer tjenester for filmleie på PS3 og Xbox 360. Vi har imidlertid valgt å fokusere på de tjenestene som kan brukes på en hvilken som helst pc eller Mac.

LES OGSÅ:

TEST: Lovende TV 2 Sumo på iPad

Raskt i gang og med norsk tekst

Felles for alle filmtjenestene er at du kan starte filmen nær sagt umiddelbart etter du har betalt for den. Filmen lastes ned i bakgrunnen mens du spiller den.

De aller fleste filmene på de forskjellige tjenestene har støtte for norske undertekster, men noen få unntak er det. Det vil i så fall stå på informasjonssiden for filmen.

Alle filmtjenestene vi har sett på i denne omgang, med unntak av iTunes, kjøres i utgangspunktet i nettleseren. Det varierer litt om de baserer seg på Adobe Flash eller Microsoft Silverlight. Vi har testet tjenestene både i Internet Explorer og Opera, og erfaringen er at noen av dem fungerer noe bedre i førstnevnte. Filmene du leier er normalt tilgjengelig i 24 eller 48 timer etter du har startet dem første gang.

Gitt at filmtjenestene kjøres i nettleseren kreves det i de fleste tilfeller at du bruker en pc eller Mac for se på filmene. I dag har nær sagt alt av bærbare og de aller fleste stasjonære pc-er HDMI-utgang, eller i «verste» fall en DVI-utgang som kan brukes med en adapter til HDMI. Slik sett er det enkelt å koble pc-en til tv-en, og overføre både lyd og bilde via HDMI. Om du velger å ha en egen stue-pc, eller bare kobler opp en bærbar, er helt opp til deg, og begge deler fungerer like bra.