TEST: Fjerdegenerasjons iPod touch

TEST: Fjerdegenerasjons iPod touch

iPod touch er mp3-spilleren som har alt. Nå kan du også ha videosamtaler med den.

Selv om iPod classic er kongen av iPod når det gjelder lagringsplass, er det iPod touch som er den virkelige storebroren i familien. Musikkspilleren med berøringsskjerm er det nærmeste du kommer en iPhone, både utseendemessig og hva funksjonalitet angår. Det er ikke helt uten grunn at mange kaller iPod touch for en "fattigmanns iPhone" eller en iPhone uten telefon og gps-funksjonalitet.

iPod touch kommer i tre varianter med 8, 32 og 64 gigabyte lagringsplass til en pris på henholdsvis 1 890, 2 490 og 3 290 kroner. Årets modell, som ble lansert i begynnelsen av september, kommer med en rekke nye funksjoner; kamera, bedre skjerm og bedre maskinvare innvendig. I tillegg er den blitt slankere.

TEST:

iPod shuffle - ypperlig treningskamerat

Sylskarp skjerm

Akkurat som iPhone 4, er iPod touch utstyrt med Apples nye Retina-skjerm. De to enhetene har samme skjermoppløsning, 960x640 piksler, men innsynsvinkelen er merkbart dårligere på iPod touch. Den 3,5-tommer store skjermen er likevel en kraftig forbedring fra tidligere iPod touch-modeller - den er utrolig skarp og fargene er svært gode.

Baksiden av iPod touch er laget av det samme materialet som før, blankt rustfritt stål som dessverre tiltrekker seg enormt mye riper og merker. Det går ikke mange dagene før spilleren ser slitt ut, så her lønner det seg å gå til innkjøp av iPod-beskyttelse. Skjermen synes dessuten å være mer utsatt for fingermerker og fettflekker. Man skal pusse den godt før den blir helt ren igjen.

For tynn?

Selve spilleren har blitt litt mindre og tynnere. Den er 11,1 x 5,89 centimeter stor og 0,72 centimeter tykk. Vekten er på 101 gram. Designen har fått noen små justeringer, den gamle stålrammen rundt er borte og forsiden av spilleren har blitt mer stilren. Dvaleknappen for skjermen er flyttet fra venstre til høyre side, og volumknappene er skilt fra hverandre.

iPod touch er minimalisme på sitt beste - nesten. En slankere design gjør at spilleren dessverre er mindre ergonomisk enn før – kantene er skråere, og det er litt knotete å trykke på for eksempel volumknappene eller å sette i Apples dock-kontakt.

TEST:

Apple iPhone 4 verdt en sekser?

Kamera for FaceTime

iPod touch har også fått kamera, både foran og bak. Dette har også iPhone 4, men det er tydelige forskjeller mellom de to. I korte trekk er iPod touch-kameraet dårligere på alle områder, både hd-video og stillbilder. Kameraet på baksiden av musikkspilleren kan filme i den samme oppløsningen som iPhone 4, nemlig 720p, men videoene blir blassere og mer kornete. Det samme gjelder stillbilder - ikke så rart da iPod touch-ens bakre kamera er på 0,7 megapiksler (960 x 720), mens iPhone 4-kameraet er på 5 megapiksler (1936 x 2592). iPod touch mangler dessuten blits og autofokus, og kan heller ikke ta HDR-bilder. Redigering av videoopptak kan gjøres rett på telefonen med Apples iMovie-applikasjon.

Det beste med de nye kameraene er etter vår mening muligheten til å ta videosamtaler over trådløst nettverk med Apples nye FaceTime-funksjon. Via e-post kan man ringe til andre iPod touch-eiere eller brukere av iPhone 4 via telefonnummer. Det er først og fremst VGA-kameraet på forsiden som er ment for FaceTime-bruk. Videokvaliteten er ikke like bra som på iPhone 4, men det fungerer godt nok.

Ettersom spilleren har fått en ny, innebygd mikrofon på baksiden ved siden av kameraet, trenger man ikke lenger koble til eksterne hodetelefoner for å snakke enten via FaceTime eller andre VoIP-applikasjoner som Skype. Med den innebygde mikrofonen kan man for øvrig også gjøre vanlige taleopptak.

Spillmaskinen

Innvendig kommer iPod touch med Apples A4-prosessor, som vi også finner i iPad og iPhone 4. Ytelsen er merkbart bedre enn i forrige modell, og på høyde med iPhone 4. Det går raskt å surfe, kjøre applikasjoner og spill, men iPhone 4 er fortsatt hakket raskere. Dette skyldes mest sannsynlig at de to enhetene ikke kommer med like mye internminne - ifølge nettstedet iFixit har musikkspilleren halvparten så mye minne som mobiltelefonen, det vil si 256 megabyte mot 512 megabyte.

Batterilevetiden er ifølge Apple på 40 timer ved lydavspilling og 7 timer ved videoavspilling. Spilleren har en liten innebygd høyttaler - denne er bedre enn på tidligere iPod touch-modeller, men egner seg ikke akkurat som lydanlegg på fest. Selve lydkvaliteten ved musikkavspilling er god og velbalansert, men vi anbefaler at du bytter ut Apples standard-ørepropper med noe bedre.

iPod touch er for øvrig en ypperlig liten spillmaskin. Nykommeren har fått gyroskop, en innretning som gir en enda bedre spillopplevelse med bevegelsesstyrte applikasjoner enn før. Med Apples nye spilltjeneste Game Center kan du nå konkurrere mot vennene dine over internett i en av de mange spillene på App Store (så fremt de har støtte for det).

TEST:

iPod nano - lekker, men funker det?

Konklusjon

iPod touch er mye mer enn bare enn mp3-spiller. Den er en utmerket håndholdt underholdningsmaskin med mange bruksområder. Man kan spille musikk, se på bilder og video, surfe på internett, ta videoopptak i hd-kvalitet og gjøre videosamtaler med FaceTime.

Fordi iPod touch er en iOS-enhet har den tilgang til de over 250 000 programmene på App Store, veldig mange er gratis.

Apple har med vilje gjort iPod touch til en ”dårligere” utgave iPhone, noe kameraet og skjermen er et eksempel på. Til gjengjeld koster den også mindre, og den er et godt valg for den som ikke ønsker å bruke pengene sine på en dyrere iPhone. Den kan også være en fin gave for ungene som ikke er helt modne for en ordentlig smarttelefon ennå.

Les om: