TEST: Geforce GTX 590 vs Radeon HD 6990: Goliat vs. Goliat

TEST: Geforce GTX 590 vs Radeon HD 6990: Goliat vs. Goliat

Nvidias nye toppmodell med to grafikkprosessorer er klar til kamp mot AMD.

For grafikkprosessorer er det kun to store aktører igjen – AMD (tidligere ATI) og Nvidia. Har man fulgt dette markedet noen år har man sett hvordan den teknologiske ledelsen i markedet har endret seg flere ganger. For undertegnede har det vært perioder hvor man har lurt på om AMD har kunnet kommet seg ut av å bli liggende i etterkant av Nvidia – det har så snudd helt om og Nvidia har havnet i bakleksa.

Siden AMD lanserte Radeon HD 5000-serien høsten 2009 kan man i all hovedsak si at de har vært den mest aktuelle aktøren på markedet. Nvidia kom sent med sine DirectX 11-grafikkprosessorer, og klarte i første omgang ikke å hamle opp med AMDs tidligere toppmodell – Radeon HD 5970. GeForce GTX 480 leverte for så vidt god ytelse, men høyt støynivå og varmeutvikling kunne gjøre kortene ganske så irriterende. Med Geforce GTX 500-serien har det løsnet litt mer for Nvidia igjen, og spørsmålet nå er hvem som er kongen på haugen for dem som skal ha de aller kraftigste grafikkortene på markedet – Nvidias Geforce GTX 590 eller AMDs Radeon HD 6990.

LES OGSÅ:

TEST: Alienware M17x R3 - Passelig brutalt

To grafikkprosessorer

Radeon HD 6990 og Geforce GTX 590 har begge to grafikkprosessorer. I prinsippet er løsningen lagt opp på samme måte som hvis man kjører to grafikkort sammen med AMDs Crossfire-teknologi eller Nvidias SLI-teknologi.

Grafikkprosessorene er i utgangspunktet de samme som for Geforce GTX 580. Det er imidlertid litt lavere klokkefrekvens for både grafikkprosessorene og minne. Når to brikker skal på samme kort gir det en del nye utfordringer i henhold til termiske egenskaper, samt at man skal forholde seg til standardspesifikasjoner som finnes for blant annet strømforbruk for et grafikkort - spesifikasjoner som igjen skal være i samsvar med et hovedkortprodusentene og strømforsyningsprodusentene har laget sine produkter for. Sett slik kan to Geforce GTX 580-kort være raskere enn ett Geforce GTX 590. To Geforce GTX 580-kort koster imidlertid mer.

I henhold til bildekvalitet, både på 2D, 3D og video, blir det marginale forskjeller. Teknologisk sett støtter begge løsningene det man forventer. Begge gir også støtte for spilling på flere skjermer gjennom AMDs Eyefinity-teknologi og Nvidias 3D Vision Surround-teknologi. AMD gir muligheter for opptil seks skjermer, mens Nvidias løsning er begrenset til tre skjermer. Nvidias 3D Vision Surround-teknologi har vi foreløpig ikke fått testet i praksis. Geforce GTX 590 er det første Nvidia-kortet som gir muligheten for spilling på tre skjermer uten bruk av to Nvidia-grafikkort i SLI. AMD på sin side gir mulighet for tre skjermer på en del av de enklere kortene sine - og også flere ved bruk av en ekstra spesiell hub (som vi ikke har sett i salg...) som kobles til en Displayport-kontakt og gir mulighet for opptil seks skjermer. Bruk av seks skjermer krever imidlertid svært høy ytelse om ikke detaljnivå skal være svært lavt.

Det vi har testet er «standardkort», og de fleste aktørene vil levere praktisk talt samme kortene – i hvert fall nå i første omgang. Det er mulig at man ser enkelte modeller etter hvert hvor produsentene kanskje kommer med andre kjøleløsninger, annen skjermtilkoblingsfunksjonalitet eller litt endringer i klokkefrekvenser for å gi bedre ytelse.

LES OGSÅ:

TEST: HP Envy 17 3D - Lekker 3D-pc fra HP

Store krav til pc-en

For å kunne utnytte potensialet til grafikkort basert på Geforce GTX 590 og Radeon HD 6990 kreves det en svært god pc. Vår anbefaling her vil være noen av de kraftigste Intel Core i7-prosessorene. I en del sammenhenger kan prosessoren bli en flaskehals også hvis man har en lavere modell. Dette er også kort som er tiltenkt at man skal kunne spille i svært høye oppløsninger og med høye kvalitetsinnstillinger. For eksempel i en oppløsning som 1680x1050 og tildels 1920x1080 vil nok mange ikke merke en forskjell ned mot de raskeste grafikkortene med en enkelt grafikkprosessor per i dag i hvert fall. Man har her imidlertid kraftoverskudd til å aktivere flere teknologier som skal gi bedre bildekvalitet, men etter et vist nivå blir det vanskelig å reelt se forskjellene. Vi vil si at man minst bør ha en skjerm som klarer 1920x1080 eller 1920x1200, men helst bør man ha en skjerm med 2560x1440 eller 2560x1600. Disse to oppløsningene benyttes på noen nyere 27-tommere og 30-tommere.

Det høye strømforbruket til grafikkortene, kombinert med at man får et ganske høyt strømforbruk for hovedkort og prosessor når dette er av ypperste slaget, gjør at både avkjøling og strømforsyning må være god nok. Nå er det litt forskjellige konstruksjoner for strømforsyninger som er oppgitt på samme effekt i henhold til hvordan totaleffekten lar seg utnytte. Vi vil vel imidlertid si at en god 750 watt er det minste man her bør ha. I vår testkonfigurasjon benyttet vi en 800 watt-strømforsyning. Grafikkortene har to 8-pinners strømtilkoblinger, og det beste er at også strømforsyningen har dette direkte slik at man ikke trenger å benytte noen form for overganger.

Et annet element er plassen grafikkortene trenger i kabinettet. Geforce GTX 590 er noen få centimeter kortere enn Radeon HD 6990, men stor forskjell er det ikke. 6990 er cirka 31 cm, mens GTX 590 er et par centimeter kortere.