TEST: Gigabyte GA-P55A-UD6 - Klart for det meste

TEST: Gigabyte GA-P55A-UD6 - Klart for det meste

Med USB 3.0- og Serial ATA 6 Gbps-støtte er dette et framtidsrettet hovedkort for Core i5 og i7.

GA-P55A-UD6 er toppmodellen av Gigabytes modeller med Intels P55-brikkesett. Hovedkortet rettes mot Intels Core i5- og Core i7-800-serie. Kortet er beregnet for dem som stiller høye krav til hovedkortets funksjonalitet, og ønsker å være «sikret» framtidsmessig. Kortet har USB 3.0 og Serial ATA 6 Gbps, og er dermed tidlig ute med å ta i bruk to nye teknologier vi etter hvert vil se på alle kort.

Det tekniske

Kortet har seks minnesokler for opptil 16 gigabyte DDR3-minne, to PCI-kortplasser, to PCI Express 1x-kortplasser og tre PCI Express 16x-kortplasser. Riktignok har kun én av dem 16x-båndbredde, men selv med bruk av flere grafikkortet vil det i praksis bety lite. P55-brikkesettet støtter ikke flere PCI Express 16x-kortplasser med full båndbredde. For bruk av flere grafikkort er både Nvidia SLI og ATI Crossfire støttet.

For Serial ATA er det to porter som støtter 6 Gbps Serial ATA. Dette i form av en PCI Express-basert kontroller fra Marvell. Også for USB 3.0 er det to porter, disse i form av en PCI Express-basert kontroller fra NEC. Dette er de samme kontrollerne som vi tidligere har sett på Asus P7P55D-E-serien av hovedkort, samt på Asus' S6U3-tilleggskort. Også MSI har lansert hovedkort med akkurat de samme kontrollerne. I praksis er det her liten ytelsesforskjell sett opp i mot hovedkortet fra Asus som vi tidligere har testet. Det man videre kan si er at det heller ikke generell ytelse var noen forskjell å påpeke mellom P55-hovedkortene vi har testet.

Videre finner man to nettverkskontrollere med støtte for Gigabit Ethernet, to eSATA-kontakter, 7.1-lydkontroller med digitale utganger og både 4- og 6-pinners Firewire400.

LES OGSÅ: TEST: Jetway NC63-330-LF - Lite kort for funksjonsrik HTPC

I praksis

Montering av pc og grunnleggende oppsett av hovedkortet var helt uten problemer. Det er et avansert hovedkort der mye funksjonalitet skal få plass, men vi har ikke noe spesielt å utsette på hvordan Gigabyte har løst designet. Gigabyte har videre fått på plass brukervennlige løsninger for oppgradering av BIOS og overklokking.

Via C.I.A. 2-funksjonaliteten kan hovedkortet tilby automatisk overklokking ved at kortet selv finner fram til en del parametere ut i fra systemkonfigurasjonen. Med vår Core i5-750-prosessor som i utgangspunktet er 2,66 GHz endte vi opp med cirka 3,5 GHz med moderat aggressivitet for C.I.A. 2-funksjonen. Man kan stille at overklokkingen skal være mer aggressiv, men vi endte da opp et ustabilt system. Manuelle justeringer vil kunne gi bedre overklokkingsresultater, men slik løsningene er i dag blir det en del å sette seg inn i. Sett ut i fra dette må vi si at C.I.A. 2-løsningen fungerte relativt godt og muliggjør overklokking som gir en ok ytelsesforbedring uten at man trenger å være noen ekspert.

LES OGSÅ: TEST: USB 3.0 - Raskt førsteinntrykk

Konklusjon

I seg selv er ikke Serial ATA 6 Gbps så viktig foreløpig, men det er klart at det etter hvert vil komme SSD-er som kan dra god nytte av dette i enkelte typer bruk. Videre er det ingen tvil om at USB 3.0 gir en meget stor praktisk ytelsesforskjell for de mange USB 3.0-harddiskene som nå lanseres.

Men dette er to teknologier man også finner på rimeligere hovedkort med P55-brikkesettet, og også fra Gigabyte. Hva er det da GA-P55A-UD6 gir ekstra? Dette blir et kort for deg som krever en del ekstra, enten det er med tanke på overklokking, mye minne, flere grafikkort, ekspansjonsmuligheter og småfunksjoner for tweaking av ytelsen. Riktignok holder vi en liten knapp på Asus P7P55D-E-serie i dette segmentet. De aller fleste vil nok klare seg med de rimeligere P55-hovedkortene, og sett bort fra funksjonalitet vil man kunne merke forskjeller i henhold til overklokking – dette både ut i fra funksjonaliteten som er på plass for dette og kvaliteten på komponentene som er valgt på de rimeligere hovedkortene.

Gigabyte GA-P55A-UD6 blir ikke et hovedkort vi kan anbefale for så mange, men er du en kravstor bruker og er villig til å betale kan dette være et ypperlig valg.

LES OGSÅ: TEST: MSI P55-GD65: Rimelig avansert?