TEST: Gigabyte GA-Z77X-UP4 TH - Rimelig Thunderbolt-hovedkort

Gigabyte GA-Z77X-UP4 TH frir til avanserte brukere samtidig som prisen holdes nede.

Publisert Sist oppdatert

Z77-brikkesettet er det mest avanserte brikkesettet for Intels nyeste generasjon av Core-prosessorer til stasjonære pc-er.

Tidligere har vi testet Asus P8Z77 Premium – et særdeles bra hovedkort, men kostbart – nesten 3 000 kroner ga avansert funksjonalitet, integrert SSD, Thunderbolt-port og gode overklokkingsmuligheter, men samtidig er det svært mange som ikke trenger all funksjonaliteten dette hovedkortet gir..

Gigabytes GA-Z77X-UP4 TH framstår da som et interessant alternativ til halve prisen.

LES OGSÅ:

TEST: Asus P8Z77-V Premium: Superhovedkort med Thunderbolt og SSD

Det tekniske

I tillegg til å støtte siste generasjon Core-prosessorer, basert på «Ivy Bridge»-arkitekturen, støttes også forrige generasjon Core-prosessorer, «Sandy Bridge», for LGA1155-prosessorgrensesnittet. Dette gjør hovedkortet også aktuelt for dem som vil oppgradere uten å bytte prosessor. Som tidligere tester har vist er det nødvendigvis ikke så veldig stor ytelsesforskjell mellom de to generasjonene fra Intel.

Hovedkortet støtter ellers opptil 32 gigabyte minne, seks PCI Express-kortplasser, én PCI-kortplass og opptil åtte USB 3.0-porter i tillegg til muligheter for å koble til braketter for flere USB 2.0-porter.

De fleste av Intels prosessorer har en integrert grafikkprosessor, og hovedkortet kan utnytte denne om man ikke har brukt for dedikert grafikkort. Skjermtilkobling finner man i form av VGA, DVI og HDMI – samt de to Thunderbolt-portene som også kan benyttes som Mini-Displayport. Vi testet hovedkortet her med et par forskjellige Thunderbolt-løsninger og så ytelsestall i samsvar med det vi tidligere har sett på Mac og Asus' hovedkort med Thunderbolt. Thunderbolt fungerer både under Windows 7 og Windows 8 uten installasjon av ekstra drivere. At hovedkortet har to porter betyr at opptil 12 Thunderbolt-enheter kan kobles til.

LES OGSÅ:

Mikro-pc med Core i3

Hovedkortet gir også mulighet for å utnytte Intels integrerte grafikkprosessor i kombinasjon med dedikert grafikkort. Hensikten her er at man skal få lavere strømforbruk og varmeutvikling gjennom at dedikert grafikkprosessor kun tas i bruk når det er behov for det – for eksempel når et spill startes.

Når det kommer til overklokking stiller ikke hovedkortet på papiret spesielt sterkt. Vi har ikke testet hard overklokking over noe spesielt lang tid, men også på dette området leverte kortet gode resultater. Foreløpig var det ikke programvare for Windows 8 for å utnytte overklokkingsfunksjonaliteten direkte i Windows, men vi vil anta dette kommer etter hvert. Drivere for Windows 8 hadde Gigabyte klart på sine websider over to måneder før den offisielle lanseringen av Windows 8.

LES OGSÅ:

10 000 o/min via Thunderbolt

Disker

Det er seks Serial ATA-porter, derav to med Serial ATA 6 Gbps-støtte – en teknologi de nyeste SSD-ene godt utnytter. RAID 0, 1, 10 og 5 er støttet via Intels Serial ATA-kontroller.

Hovedkortet støtter ikke eSATA, men derimot er det støtte for mSATA. mSATA er en tilkobling som benyttes for SSD-er i mange ultrabærbare pc-er, der SSD-en festes uten kabel på hovedkortet.

mSATA-løsningen er mest aktuell i kombinasjon med Intels Smart Response-teknologi (ISRT). Denne funksjonen gjør det mulig å sette opp en liten SSD som hurtigbuffer for en harddisk. De filene man bruker mest vil da lagres på SSD-en for å gi bedre ytelse. For mange vil dette på ofte brukte applikasjoner og filer gi ytelse tett opp mot hva en vanlig SSD-løsning vil gi. Hovedkortet gir også mulighet for å bruke en vanlig Serial ATA-SSD mot denne teknologien.

LES OGSÅ:

TEST: To med Thunderbolt

Konklusjon

For dem som ønsker å bygge pc selv og ønsker Thunderbolt-støtte kan Gigabytes Z77-baserte hovedkort være et utmerket valg. Grunnfunksjonaliteten er som forventet, samtidig som man får litt ekstrafunksjonalitet.

De generelle erfaringene med hovedkortet er gode – det eneste problemet vi hadde var at man ved installasjon av Windows fra usb-minnepinne må være påpasselig med hvilke usb-porter man benytter. Dette gjelder flere nyere hovedkort, og i dette tilfellet må man benytte usb-portene som er merket for bruk til mus og tastatur.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Neutron og Neutron GTX: Topp ytelse med ny kontroller