TEST: Gjør pc-en klar for spillhøsten

TEST: Gjør pc-en klar for spillhøsten

ATI Radeon HD 4850-baserte kort gir svært mye for pengene. Vi har testet modeller fra Gigabyte, Asus, MSI og Sapphire.

Radeon HD 4850 er ATIs rimeligste løsning i det de omtaler som high-end-segmentet. Dette er kort som normalt sett koster rett over tusenlappen og går i konkurranse med Nvidias Geforce 9600GT og 9800GT, samt en del enkelte Geforce 8800-modeller som fortsatt kan være å få tak i.

Radeon HD 4850 vil være i segmentet vi vil kalle et minimum for dem som skal benytte pc-en en del til spill, og forventer å spille nyere spill med akseptabel kvalitet. Og vi snakker her ikke bare om akseptabel kvalitet, men egentlig svært god kvalitet. En del relativt krevende spill kan man faktisk kunne forvente å spille i oppløsninger så høy som 1680x1050, selv med kantutjevning påslått. Det er imidlertid varierende ut i fra spillet – for eksempel Crysis og World in Conflict er to nyere spill som krever mye, der man kanskje ikke kan forvente mer enn for eksempel 1280x800. Andre deler av pc-en vil såklart også være avgjørende for hvilke innstillinger man kan spill med – for eksempel prosessor.

DirectX 10.1 og PCI E 2.0

Radeon 4000-serien støtter DirectX 10.1. Flere spillutviklingsselskaper har sagt at de i kommende titler vil ha støtte for dette. Tilleggene DX10.1 har for DX10 vil også være en del av DX11. Det er mulig at ennå flere utviklere da vil bruke teknologiene i framtiden. Det vil trolig ikke være slik at noen spill vil kreve DX10.1. Spillene som støtter det vil imidlertid kunne ha bedre ytelse og visuell kvalitet med et grafikkort som støtter det.

Radeon HD 4000-serien støtter PCI Express 2.0-spesifikasjonen. Det er imidlertid mulig å benytte kortet på en pc med støtte for PCI Express 1.0. Ytelsesforskjellen vil i de aller fleste tilfeller være svært marginal, mens man har sett noen få prosent bedre ytelse i enkelte spill.

Forskjellene mellom grafikkprosessorene i en serie er knyttet til antallet eksekveringslinjer/kjerner, minnebåndbredde og hastigheten for grafikkprosessoren. Rent grunnarkitektur- og funksjonsmessig er de like.

Toppmodellen i Radeon HD 4000-serien er 4870. I tillegg har man 4870X2 som i basis er to Radeon HD 4870-kort pakket sammen på ett enkelt kort. Det vil også komme et Radeon HD 4850X2, som vil være basert på to Radeon HD 4850-prosessorer.

Man kan også bruke to vanlige Radeon HD 4850-kort sammen i et Crossfire-oppsett. Hvor godt spill skalerer over to grafikkprosessorer varierer. I enkelte spill får man svært gode ytelsesforbedring, mens i andre spill er forskjellen relativt liten. I mange sammenhenger vil to 4850-kort gi betydelig bedre tall enn ett enkelt Radeon HD 4780, men ikke alle.

Det er også en større mulighet for kompatibilitetsproblemer etter våre erfaringer. For å utnytte Crossfire trenger man et hovedkort som støtter teknologien, samt en kraftig nok strømforsyning til å drive to grafikkort. Med det sagt er ikke Radeon HD 4850 av de mest strømkrevende kortene.

Opptil fire Radeon HD 4850-kort kan benyttes i en Crossfire-konfigurasjon.

Avivo HD og HDMI

Avivo HD ble introdusert med Radeon HD 2000-serien og er en teknologi som blant annet gir maskinvareakselerasjon ved avspilling av flere forskjellige hd-video-formater, blant annet vc-1 og h.264. Dette benyttes blant annet Blu-ray, men h.264 blir generelt et mer og mer brukt format. Ved avspilling av 1080p Blu-ray vil man selv med en svært kraftig prosessor i dag kunne ha opp mot 100 prosent prosessorbelastning. Med UVD reduseres dette til en brøkdel.

Nvidia har lignende teknologi for GeForce 9-serien gjennom PureVideo HD. Denne støtter h.264, men ikke vc-1. Generelt har ATI litt bedre funksjonalitet når det kommer til video, og litt bedre visuell kvalitet. De store praktiske forskjellene vil det for de fleste ikke være på dette området.


Gjennom adapteren som følger med kortene får man hdmi-grensesnitt - med lyd.

ATI har imidlertid en bedre løsning for hdmi-grensesnitt enn Nvidias kort. For Nvidia-baserte kort finnes det kort med hdmi, eller man kan bruke en overgang fra hdmi. Ønsker man imidlertid lyd via hdmi har ikke Nvidia en integrert lyddekoder. Man må dermed koble grafikkortet til lydkontroller på hovedkort eller lydkort. Dette gir ikke full kompatibilitet i henhold til Blu-rays DRM-løsning. Det skal normalt sett ikke være noe problem, men i teorien kan utgiveren av en film sette strengere DRM-krav i henhold spesifikasjonene. Det vil også være mindre sjanse for lip-sync-problemer.

Fabrikksoverklokking

Det er i dag vanlig at en grafikkortprodusent har flere grafikkort basert på samme grafikkprosessor, der den eneste forskjellen er hastigheten på grafikkprosessor og minne. ATI og Nvidia har en referansehastighet for hver grafikkprosessor. Det kan imidlertid være at produsenten av grafikkortene går igjennom en ekstra testing på kortene og øker klokkehastighet på kort som ser ut til å tåle det bedre. Siden dette gjøres på fabrikk synes vi ikke det blir riktig å kalle det overklokking i ordets rette forstand – produsenten garanterer for stabiliteten.

Hvor mye hastighetene er stilt opp varierer. I noen tilfeller er forskjellene så små at de ikke er av praktisk betydning. Det kan være at produsenten har satt opp hastigheten så lite at egentlig alle kortene vil kjøre på den hastigheten. Enkelte utfører grundigere testing, og finner høyere frekvenser en god del av kortene de produserer klarer.

Standard hastighet for Radeon HD 4850 er 625 MHz for grafikkprosessoren og 993 MHz (1986 MHz DDR) for grafikkminnet.

Hvilken pc trenger du?

Hva bør du minimum ha av pc for at disse grafikkortene skal være aktuelle? Vi vil si at så lenge du har en pc med Core 2 Duo-, Athlon 64 X2- eller Phenom-prosessor har du en kraftig nok pc for at du har en kombinasjon som godt kan brukes til spill. Du vil tildels også kunne ha utnyttelse av kortet med tidligere toppmodeller i prosessorserier som Pentium 4, Pentium D og Athlon 64. Det kan imidlertid være at man kan velge et rimeligere grafikkort på såpass gamle pc-er uten at grafikkortet blir en flaskehals, fordi prosessoren ofte vil være flaskehalsen.

>>> Neste side: Kortene >>>

I denne artikkelen:
- Introduksjon
- Kortene
- Ytelse / Vårt valg