TEST: God prosessorkjøler

TEST: God prosessorkjøler

Nexus LXM-8200 er en god prosessorkjøler for Intels prosessorsokkel.

Nexus LXM-8200 er en prosessorkjøler for Intels LGA775-prosessorsokkel. Denne har vært den primære sokkeltypen for Intels prosessorer de tre siste årene og er det fortsatt med Core 2-familien. Kjøleren leveres også under navnet AXM-8200, og er da tilpasset AMDs Socket 754/939/940/AM2.

Kjøleren er basert på kopperbunn koblet med varmerør til en kjøleribbe i aluminium og kopper. Påmontert finner man en 100 mm vifte. Konstruksjonen er relativt lett sett i forhold til mange av kjølerne på markedet i dag. Monteringen vil i de fleste tilfeller være enkel. Vi er riktignok ikke overbegeistret over festetypen som benyttes, men dette er en løsning man finner på svært mange kjølere, inkludert Intels egne kjølere. Ulempen er at det er lett å skade festene hvis kjøleren må remonteres og det er ikke alltid lett å vite om kjøleren er blitt skikkelig festet. En del hovedkort har det også trangt rundt prosessorkjøleren, men for denne kjøleren vil det ikke spille noen rolle.

LES OGSÅ: Liten og støysvak kjøler

Dette er ikke en kjøler som rettes primært mot dem som ønsker best mulig kjøling, for eksempel til en margin for overklokking. Ikke misforstå, kjøleren vil normalt sett gjøre en god jobb og kunne benyttes for å overklokke et Core 2-system, men til det bruket er det andre kjølere som er bedre. Det Nexus fokuserer på er å gi et lavt støynivå, og på det området gjør kjøleren en god jobb. I vår sammenheng benyttet vi kjøleren på Intels firekjernede Core 2 Quad Q6600, og hadde en passelig god temperatur i kombinasjon med lavt støynivå. Viften er så klart PWM-basert, hvilket på de fleste nyere hovedkort gir bedre vifteregulering.

Med en markedspris på under 300 kroner er Nexus LXM-8200 et godt valg. Ut i fra erfaringene er tror vi også AMD-versjonen av kjøleren vil gjøre en god jobb. Vist finnes det bedre kjølere. For eksempel Zalmans CNPS9500-serie, som strengt tatt ikke er spesielt mye dyrere. Riktignok er denne litt vanskeligere å montere, og vil for et fåtall hovedkort ikke være kompatibel.

Nexus LXM-8200

Pris: Ca kr 300 inkl. mva.

Distributør: Norek, GNT
Internett: www.stopthenoise.com

Pluss: Lavt støynivå. Kurant ytelse.
Minus: Festemekanismen (gjelder mange kjølere)

LES OGSÅ: Enormt fra Scythe

Les om: