TEST: H.I.S Radeon HD 5850 - Spillglede til pc-en

TEST: H.I.S Radeon HD 5850 - Spillglede til pc-en

Planlegger du å benytte vinteren mye foran pc-en med spill kan Radeon HD 5850-kort være et godt valg. Vi har sett på modellen fra HIS.

Det kan sies med en gang at Radeon HD 5850-kortet fra HIS vil være identisk med svært mange av de andre Radeon HD 5850-kortene på markedet. Kjenner vi HIS riktig kan man imidlertid forvente at de etter hvert kommer med en versjon av kortet som har en annen kjøler for lavere støynivå og som er overklokket litt fra fabrikk.

Funksjonalitet

I likhet med Radeon HD 5870, som vi har testet tidligere, støtter 5850 DirectX 11, som er støttet i Windows 7 og i Vista via en oppgradering. Allerede har det kommet oppgraderinger til enkelte spill som gir utbytte av DirectX 11, og flere spill vil komme innen utgangen av året. Et av de mest spennende blir Colin McRae Dirt 2, der utviklerne har demonstrert en rekke visuelle effekter kun tilgjengelig på grafikkort med DirectX 11-støtte.

Kortet har 1 gigabyte grafikkminne og av tilkoblinger finner man to DVI-porter, HDMI og Displayport. Selv om det er fire skjermutganger kan kun tre benyttes samtidig. Kortet støtter ATIs EyeFinity-teknologi som også gir mulighet til å ha utbytte av tre skjermer i en rekke spill. Har man skjerm med analog tilkobling følger det med en overgang til dette.

Kortet måler 25 cm, hvilket gjør at det ikke passer i en del pc-kabinetter. Svært mange av de kraftigste grafikkortene på markedet er såpass lange, eller lengre. Kortet vil også dekke over kortplassen ved siden av PCI Express-kortplassen for grafikkort på grunn av sin bredde, noe som i dag heller ikke er uvanlig for de kraftigere kortene.

LES OGSÅ: TEST: Asus P7P55D Deluxe - Stødig plattform til nye Intel-prosessorer

Konklusjon

Kortet etterlater et svært godt inntrykk når det gjelder ytelse og visuell kvalitet. Det er imidlertid ikke av de aller rimeligste Radeon HD 5850-kortene. I skrivende stund koster kortet cirka 2 200 kroner, hvilket blir et par-tre hundrelapper over andre Radeon HD 5850-kort som er helt like. Prisene kan her omsorteres raskt. Det blir uansett et kort som gir svært god ytelse sett opp i mot prisen. Sett opp i mot toppmodellen til ATI, Radeon HD 5870, blir prisen 7-800 kroner lavere. For mange tror vi ikke ytelsesforskjellen vil være spesielt merkbar, spesielt ikke om man ikke har en pc med noe av det raskeste markedet kan tilby av prosessorer.

Strengt tatt vil vi si at Nvidia i skrivende stund ikke har noen konkurrenter til dette kortet. Riktignok er deres Geforce GTX 285 på noen områder raskere, men det er også litt dyrere – og mangler DirectX 11-støtte. Radeon HD 5850 leverer en ytelse som i mange nye spill vil gi muligheter for spilling selv i 1920x1200 med kantutjevning aktivert – så fremt man har en pc som ellers henger med. Dette betyr også at man selv med 24-tommers skjerm i mange spill får brukt skjermens standardoppløsning. Før eventuelt Nvidia kommer med nye sine nye DirectX 11-grafikkprosessorer er Radeon HD 5850 er særdeles godt valg for spillinteresserte.

TEST: Radeon mot Geforce: Grafikkort for vintermørket

Les om: