TEST: HP DreamColor LP2480zx: Fantastisk bildekvalitet

TEST: HP DreamColor LP2480zx: Fantastisk bildekvalitet

HP DreamColor LP2480zx koster mer enn tre ganger så mye som en vanlig 24-tommer, men er noe av det råeste du får tak i.

Noen må bare ha det beste av det beste. Denne LED-bakbelyste 24-tommeren fra HP er utviklet i samarbeid med DreamWorks Animation, og er utviklet for fargekritisk bruk og profesjonelle brukere som stiller svært høye krav til bildekvaliteten. I forhold til målgruppen er prislappen på 17-18 000 kroner forholdsvis lav, mener HP. Skjermen skal blant annet ha et svartnivå som HP hevder er inntil fire ganger lavere enn på LCD-skjermer som koster det firedobbelte – uten at vi har vært i stand til å verifisere dette.

Skjermen har en oppløsning på 1 920 x 1 200 punkter, det vil si at den klarer full HD og vel så det. Panelet er et 30-bits IPS-panel som skal klare å vise mer enn 1 billion aktive farger – 64 ganger flere farger enn det som støttes av tradisjonelle LCD-skjermer.

LES OGSÅ: TEST: Glimrende arbeidsskjermer

Direktevalg av fargerom

At dette er en skjerm for de som jobber profesjonelt med bildebehandling og grafisk design, er noe man skjønner når man ser at den øverste av menyknappene på siden av skjermen bringer deg rett til valg av flere fabrikkalibrerte fargerom. Du kan blant annet velge mellom Adobe RGB og sRGB, i tillegg til blant annet fargerom spesielt beregnet på bruk innenfor videoredigering.

Ifølge HP skal skjermen klare å reprodusere hele Adobe RGB-fargerommet, og vel så det.

Det følger med en maskinvarebasert kalibreringsløsning (HP DreamColor Advanced Profiling Solution), som lar deg kalibrere skjermen og definere dine egne fargerom ved å definere primærfargene, gamma, hvitbalanse og luminans. Løsningen består av et kolorimeter (enhet som måler farger) som du plasserer på skjermoverflaten, samt tilhørende programvare.

Vi vet ikke om vårt måleutstyr yter en skjerm i denne klassen full rettferdighet, men vi gjorde likevel en måling av fargegjengivelsen. Programvaren ColorThink Pro rapporterte da at denne skjermen har et fargerom som er rundt 20 prosent større enn en HP LP2275W-skjerm, vinneren av vår forrige skjermtest (22-tommere).

Skjermmenyene er enkle og oversiktlige. Når du trykker en av menyknappene får du første gang opp kun valg for å velge inngang og for å bytte fargerom, i tillegg til et valg for å åpne den fulle skjermmenyen – hvor du finner det meste av justeringsmuligheter. Det er til og med et eget valg for å justere svartnivå. I stedet for tradisjonell justering av lysstyrke stiller du inn dette i ønsket antall candela per kvadratmeter, fra 40-250.

Har alt av innganger

Den solide skjermfoten kan justeres i alle retninger, også i høyden. Skjermen har alt du kan tenke deg av innganger, med både DisplayPort, HDMI og to DVI-innganger, i tillegg til tilkoblingsmulighet via både kompositt, komponent og S-video. Det er også en innebygget USB-hub med fire USB-kontakter plassert på høyre side av skjermen. Ettersom skjermen støtter «bilde-i-bilde» (picture-in-picture, PIP), kan du vise bilde fra flere signalkilder samtidig.


(Klikk for større bilde )

Hvis det skulle være en ting vi savner, er det innebygde minnekortlesere på siden av skjermen, slik Dell har på flere av sine toppmodeller. Driver du mye med bildebehandling kan det være praktisk å kunne plugge ulike typer minnekort rett i skjermen for å overføre bildene til pc-en.

Da vi sjekket prisen hos ulike nettbutikker, kostet skjermen mellom 16 800 og 18 800 kroner, inkludert kalibreringsløsning. Det er ingen tvil om at dette er mye penger for en 24-tommers skjerm, men så retter denne skjermen seg også mot profesjonelle brukere som stiller svært strenge krav til fargekorrekthet og bildekvalitet.

Vil du ha noe av det ypperste som er å få tak i, er det ingen tvil om at HP DreamColor LP2480zx er en fantastisk skjerm med fantastisk bildekvalitet.

Les om: