TEST: HP dv2: Vellykket mellomting?

TEST: HP dv2: Vellykket mellomting?

HP vil plassere Pavilion dv2 mellom minibærbare og ultraportable. Lykkes de?

HP Pavilion dv2 veier cirka 1,6 kilo, har 12,1-tommers skjerm og er basert på AMDs Yukon-plattform. Foreløpig har HP en eksklusiv avtale med AMD for bruk av plattformen, men over sommeren venter vi at andre aktører vil komme med lignende maskiner. Ut i fra det vi kan forstår vil blant annet Packard Bell, og da trolig også Acer, ha maskiner basert på plattformen.

Yukon

AMD Yukon-plattformen ble lansert rett over nyttår. Hensikten for AMD er å gi ytelse som er bedre enn Intels Atom-plattform og gi maskiner som blir en mellomting mellom de tradisjonelle minibærbare vi har sett til nå og rimeligere ultraportable pc-er.

Prosessoren, Athlon 64 Neo, er en energioptimalisert versjon av «gamle» Athlon 64 med en enkelt kjerne. Brikkesettet er basert på AMDs 690-brikkesett som har en integrert grafikkprosessor basert på arkitekturen man blant annet så på ATIs Radeon X700-serie av grafikkprosessorer.

Dette er med andre ord «gammel teknologi», hvilket man også kan si om Atom-plattformen. Rent prosessormessig er Athlon 64 Neo-prosessoren en god del kraftigere enn Intels Atom-prosessor. Det er videre ventet at AMD i løpet av året vil komme med en tokjerneprosessor til plattformen.

LES OGSÅ: Prøvekjørt: Acer Aspire One 751 - Akkurat passe stor

Fire modeller

HP har per i dag fire modeller i dv2-serien. Forskjellene mellom maskinene er knyttet til hvilken versjon av Windows Vista de bruker, minnemengde, harddiskstørrelse, 3G-modul, om de leveres med ekstern optisk enhet og grafikkprosessor, samt om maskinen har hdmi-port eller vga-port. Prosessorhastighet er den samme på alle modellene; 1,6 GHz Athlon Neo MV-40.

Vi testet modellen dv2-1090eo, som er den dyreste og mest avanserte. Den har fire gigabyte minne og 500 gigabyte harddisk. Felles for modellene er ellers 802.11b/g wlan, 10/100 Mbps Ethernet og Bluetooth. For segmentet denne typen maskin befinner seg i tror vi mange klarer seg helt fint med 2 gigabyte minne og mindre harddisk enn hva vår testmodell hadde. Modellen vi testet mangler 3G - dette finner man kun på modellen kalt dv2-1030eo. De andre modellene kan ikke få integrert 3G ettermontert.

Grafikkprosessoren som benyttes, er Radeon HD 3410. Maskinene som har denne har også hdmi-port for tilkobling av ekstern skjerm eller tv. De andre modellene har en litt eldre brikkesettintegrert løsning og vga-port for ekstern skjerm. Modellene med dedikert grafikkprosessor har også en ekstern dvd-brenner som kobles til usb.

Maskinene leveres med Windows Vista – i motsetning til vanlige minibærbare som normalt leveres med Windows XP. Vista går for så vidt rundt på maskinen, men et lettere system hadde vært en fordel. Her tror vi at Windows 7, basert på erfaringene fra betaversjonen, vil være et bedre operativsystemvalg med tanke på ytelsen. Det er Vista Home Premium eller Vista Home Basic som leveres, avhengig av modell.

Les om: