TEST: HP TouchSmart IQ820 - Trykkfølsomt, spennende og litt uferdig

HPs trykkfølsomme pc er morsom å leke med, i alle fall en stund.

Publisert Sist oppdatert

De første TouchSmart-modellene var litt så som så. Teknologien var spennende, men de var ikke helt på topp. Skjermene var i og for seg presise nok til enkle oppgaver, og det var morsomt å kunne skrive beskjeder til andre ved hjelp av digitale gule lapper. Å kunne dra ting rundt på skjermen med fingeren eller en pekepenn var også morsomt. Særlig nyttig var det imidlertid ikke.

Da vi sist testet TouchSmart fikk vi levert en modell med en 19-tommers skjerm plassert på en tålelig stor kladask av en pc. Innmaten var som hentet rett ut av en bærbar pc, med andre ord ikke direkte hissig. Dagens modeller ser atskillig bedre ut, med en løsning hvor hele pc-en er bygd inn i en stor lcd-skjerm. Bærbarinnmat har de imidlertid fortsatt.

Stor og lekker

Vi har testet HPs nye toppmodell i TouchSmart-serien, en IQ820. Maskinen er utstyrt med skjerm på hele 25,5 tommer. Inne i skjermen sitter selve pc-en, som i IQ820s tilfelle består av komponenter man ellers finner i bærbare pc-er. Prosessoren er en Intel Core 2 Duo på 2,13 GHz, mens grafikken kontrolleres av en Nvidia Geforce 9600M GS grafikkbrikke. Fire gigabyte minne er det også funnet plass til, kombinert med en harddisk på 640 gigabyte.

Plassering ble vår første utfordring. Selv om det er mulig, med ekstrautstyr, å få hengt pc-en opp på veggen, er den for tykk til at den egner seg til det, og det er vanskelig å finne en høyde som er egnet for alle. Kjøkkenbenken hadde vært fin, hadde det ikke vært for matos og vannsøl. Litt av poenget med denne pc-en er å gi den en fremtredende plass i for eksempel stua.

Ved å benytte seg av typiske bærbarkomponenter klarer HP å holde temperaturen i den relativt trange pc-en på et kurant nivå, noe som gjør at IQ820 fremstår som meget stillegående. Dessverre er ikke ytelsen all verden. Har du planer om å bruke pc-en til annet enn enkle oppgaver, vil du nok ofte oppleve at den mangler de kreftene som må til – ikke minst sett opp mot prisen. Veiledende pris fra HP er like under 17 000 kroner.

Mye av dette kan for så vidt tilgis, i og med at TouchSmart IQ820 er noe helt for seg selv. Som konsept er trykkfølsomme pc-er spennende greier. Her kan du gjøre nær sagt alt kun ved å peke og bevege fingeren rundt på den romslige skjermen med 1 920 x 1 200-oppløsning.

Ikke til vanlig bruk

Ved oppstart møtes du av et helt vanlig Windows-skrivebord, noe som ikke akkurat yter skjermen rettferdighet. Å navigere seg rundt i Windows ved å peke på skjermen føles rimelig klønete. I praksis vil du nok raskt gi opp kladdingen på skjermen til fordel for den behagelige og presise musen HP leverer med pc-en.

For å gjøre TouchSmart hakket mer meningsfull har HP derfor utviklet et eget brukergrensesnitt til TouchSmart-modellene. Dette gir deg tilgang til en rekke forskjellige funksjoner og programmer. Navigeringen er enkel og du blar deg sidelengs gjennom menyene ved å trekke dem til høyre eller venstre. Vil du starte et program eller en tjeneste, er det bare å trykke på skjermen så spretter programmet opp, selv om «sprette» kanskje er å ta i. Takket være de relativt beskjedne komponentene maskinen er utstyrt med, tar det litt tid før ting skjer. Det er ikke snakk om lang tid, men nok til at det føles litt tungt. Den svake maskinvaren gjør også at det å bla seg gjennom hovedmenyen, som burde gått silkemykt, føles hakkete og tregt. Undermenyene føles på sin side raske.

Du kan gjøre enkle oppgaver i HPs fingervennlige programvare, som å titte på bilder, og til og med gjøre meget enkle korrigeringer – begrenset til å rotere, fjerne røde øyne og automatisk justere nivåer. Utover det drar HP fint lite nytte av den spennende skjermen til bilderedigering. Det er litt trist, for det hadde vært morsomt å kunne gjøre litt mer avansert bildebehandling ved hjelp av den trykkfølsomme skjermen.

I hovedmenyen har du også valg for å lete gjennom og starte opp videoer eller musikk. Også her kan du bla og surre rundt i mapper og filer ved hjelp av å bruke en finger direkte på skjermen. I praksis mistenker vi dog at de fleste finner det vel så enkelt å styre disse funksjonene med mus eller den medfølgende fjernkontrollen. Det føles nemlig både mer presist, og ikke minst mindre slitsomt.