TEST: Hvor mye raskere er nye MacBook Pro?

TEST: Hvor mye raskere er nye MacBook Pro?

Den nye MacBook Pro-generasjonen er blitt mye raskere enn tidligere modeller, til tross for at 13-tommerne har fått langsommere grafikk.

Apple har fornyet hele sin MacBook Pro-linje, som strekker seg fra den rimeligste 13-tommers MacBook Pro via et par 15-tommersmodeller til toppmodellen med 17-tommers skjerm.

Alle MacBook Pro-modellene har nå to- eller fire-kjerners Intel Core i5- eller i7-prosessor. Den gamle, trofaste sliteren Core 2 Duo er forbeholdt Mac mini eller den billigste bærbare, den hvite MacBook til 8490 kroner.

Den nyeste MacBook Pro-generasjonen har også fått nye grafikkløsninger, både når det gjelder integrert og dedikert grafikk.

Til test: MacBook Pro 15”

Modellen vi fikk inn til test, var den kraftigste av de to 15-tommersmodellene som nå utgjør utvalget med denne skjermstørrelsen hos Apple Store. Der kan du nå velge mellom to 13-tommersmodeller, to 15-tommere og én 17-tommer – i tillegg til at alle kan spesialkonfigureres i større eller mindre grad.

I forrige runde kunne du velge mellom tre forskjellige 15-tommere, der henholdsvis den rimeligste og dyreste den gang kostet det samme som de nye modellene gjør nå, henholdsvis 14 990 kroner og 17 990 kroner. Men en modell midt imellom til 16 490 kroner er borte. Litt synd for alle dem som har hatt som prinsipp at de aldri kjøper den dyreste Mac-en i en modellserie, for den er gjerne uforholdsmessig dyr, mens den nest dyreste - etter manges mening - er den som gir mest valuta for pengene.

Kompromisset man kan inngå, er å velge den rimeligste av 15-tommerne og bestille denne med den samme 750 GB-disken som er standard i den dyreste 15-tommeren. Da ender man på 15 810 kroner og får kanskje innfridd ønsket om en «mellomklasse-modell» på den måten.

For øvrig koster de to 13-tommerne det samme som før, henholdsvis 9990 kroner og 12 490 kroner, mens startprisen for 17-tommersmodellen er gått opp med 1500 kroner til 20 490 kroner – alle priser inklusive mva.

Mange har sterke meninger om prisene til Apple, men mange har også opplevd at en Mac er en fornuftig investering. En av Mac-ene jeg bruker daglig, om enn ikke som eneste maskin, er en MacBook Pro fra 2006, altså fem år gammel, som fortsatt fungerer helt greit til vanlige hverdagsoppgaver. Som du kan lese om nedenfor, er den imidlertid blitt ganske avleggs på tunge grafikkoppgaver – og i disse HD-videotider kan jo disse oppgavene bli ganske tunge.

Mye nytt - under lokket

Apple synes å ha den samme tankegangen om modellfornyelser som produsenter av luksusbilder: Det skal gå forholdsvis lang tid mellom de store endringene, i hvert fall i det ytre. På den måten kan kundene føle seg trygge på at det vil ta en stund før bilen oppleves som gammel. Slik får man lojale kunder. Det hjelper naturligvis at bilen - eller pc-en - i utgangspunktet har en stilig design.

Utenpå ser den nyeste MacBook Pro-generasjonen så å si uendret ut. Den eneste forskjellen vi kunne oppdage, var det lille lyn-symbolet ved siden av Mini DisplayPort-utgangen. Symbolet forteller at denne porten nå er blitt Thunderbolt-kompatibel.

Som kjent har Apple vært en ivrig samarbeidspartner i Intels arbeid med denne nye, raske kommunikasjonsstandarden, som riktignok ikke har noen praktisk betydning foreløpig. Men i løpet av kort tid kan det ventes en rekke adaptere på markedet og ditto produkter som kan anvende denne standarden til lynrask kommunikasjon - eksterne disker og RAID-løsninger, video- og lydutstyr, Fibre Channel-nettverk og mye annet.

Thunderbolt tilbyr en hastighet på opptil 10 gigabit per sekund (Gbps). Dette er opptil 20 ganger raskere enn USB 2.0, 12 ganger raskere enn FireWire 800 og dobbelt så raskt som USB 3.0. Ifølge Intel kan man overføre en helaftens HD-spillefilm på under 30 sekunder.

Dette er fremtidsmusikk akkurat nå, men de første Thunderbolt-produktene er kunngjort, og det kan Mac-brukere være de første til å få nyte godt av. Intel lover «arbeidsstasjonsytelse på en bærbar».

Foruten Thunderbolt-kontakten har den nye MacBook Pro-generasjonen fått nye prosessorer og nye grafikkløsninger. Våre tester viser at det har vært verdt ventetiden - denne gang er det gått nesten et helt år siden forrige MB Pro-oppgradering.

Felles for alle de fem nye modellene er at de som standard kommer med fire gigabyte internminne bestående av DDR3-brikker på 1333 megahertz, og alle har Intels integrerte grafikkløsning HD Graphics 3000. 15- og 17-tommersmodellene har imidlertid også dedikerte grafikkprosessorer i tillegg.

Sandy Bridge

Hvis du leser nyhetsstoff og testartikler fra pc-verdenen, har du sikkert støtt på begrepet «Sandy Bridge» mye i det siste. Dette er kodenavnet for Intels nyeste prosessorgenerasjon, der MacBook Pro-maskinene er blitt utstyrt med Intels Core i5- og i7-prosessorer. Her er prosessor, minnebuffer, integrert grafikkløsning og minnekontroller integrert på samme kretskort, og løsningen bidrar til å øke ytelsen betydelig, som vi skal se.

Som forrige generasjon støtter også Sandy Bridge-prosessorene Hyper Threading. Dette innebærer at 13-tommersmodellene av de nye MacBook Pro-ene kan adressere fire virtuelle kjerner, mens 15- og 17-tommersmodellene kan adressere åtte virtuelle kjerner.

Sandy Bridge-prosessorene støtter dessuten Turbo Boost 2.0, nyeste versjon av en Intel-teknologi som gir en slags midlertidig overklokking ved at prosessorkjernene kan operere på høyere frekvens enn prosessorfrekvensen under gitte forhold.

Blant de øvrige nyhetene under lokket er nytt og bedre innebygd webkamera: FaceTime HD, som erstatter gode, gamle iSight. Det nye webkameraet kan operere på 720p-oppløsning.

Programvaren som trengs for å benytte kameraet, FaceTime, følger med gratis når du kjøper en ny MacBook Pro. De som har eldre Mac-er, kan kjøpe det hos App Store for seks kroner. De må nøye seg med VGA-kvalitet på videosamtalene.

Ellers er skjermene og tilkoblingsmulighetene - med unntak av Thunderbolt-kompatibiliteten - som før på MacBook Pro-maskinene. Det innebærer at vår 15-tommers testmaskin kom med en blank LED-bakbelyst lcd-skjerm med oppløsning på 1440 x 900 punkter.

Forbedret ytelse

Testene som våre kolleger hos Macworld Lab har gjort, viser til dels betydelig forbedring av ytelsen sammenlignet med forrige generasjon, og de kraftigste MacBook Pro-modellene er dessuten raskere enn Apples stasjonære iMac-modeller - så lenge dét varer.

Macworld Lab-teamet benyttet siste versjon av sin testprogramvare, Speedmark 5. Dette er en test som utnytter funksjoner i følgende programmer: Pages, iTunes, iMovie, iPhoto, Parallels, Call of Duty 4, Cinebench R15, Adobe Photoshop CS5, Handbrake, MathematicaMark 7, Aperture og Finder i Mac OS X.

Macworld Lab har testet alle de nye MacBook Pro-modellene og fastslår at den minste av nykommerne, MacBook Pro 13-tommer med 2,3 GHz i5-prosessor, er 35 prosent raskere enn den sammenlignbare forgjengeren. 13-tommeren med 2,7 GHz i7-prosessor har mindre ytelsesforbedring å slå i bordet med, 13 prosent. Begge har likevel fått et mye større forsprang på den billigste bærbare Mac-en, den hvite 13-tommeren, enn det som var tilfelle med forrige generasjon.

15-tommersmodellen med 2,0 GHz prosessor er 33 prosent raskere enn sin forgjenger, mens modellen vi har testet, 2,2 GHz-modellen, er hele 38 prosent raskere enn fjorårets raskeste 15-tommersmodell, til tross for lavere klokkefrekvens - fjorårsmodellen vare en 2,66 GHz i7-modell.

For 17-tommerens vedkommende snakker vi om en ytelsesøkning på imponerende 53 prosent

15- og 17-tommersmodellene på 2,2 GHz er dessuten rundt sju prosent raskere enn fjorårets 27-tommers 2,8 GHz i5-baserte iMac.

Svak integrert grafikk

På ett område har imidlertid Macworld Lab påvist skuffende svake resultater. Den integrerte Intel-grafikken i de to 13-tommersmodellene scoret lavere enn fjorårets modeller med Nvidia GeForce 320m-grafikk. Dette gjaldt i første rekke tester basert på grafisk ytelse i spill.

Grafikkytelsen øker kraftig når man kommer til 15-tommerne med dedikert AMD Radeon-grafikk, som slår inn når programmer krever høyere grafikkytelse. Også 15-tommerne og 17-tommeren har integrert Intel-grafikk, men den benyttes bare når det ikke stilles store krav til grafikkytelsen. På den måten oppnås lengre batterilevetid.

Macworld Lab er riktignok ikke imponert over grafikkytelsen til den svakeste av 15-tommerne, med AMD Radeon HD 6490M-grafikk. Men AMD Radion HD 6750-grafikken i den kraftigste 15-tommersmodellen og i 17-tommersmodellen har imponerende ytelse. I Call of Duty-testen viste 15-tommeren 31 prosent flere bilderuter per sekund enn forgjengeren, som var utstyrt med GeForce GT 330M-grafikkprosessor.

Tidligere har Apple påstått at batterilevetiden på 13-tommers MacBook Pro var opptil 10 timer, mens 15- og 17-tommerne skulle greie mellom åtte og ni timer. Nå har Apple endret sine rutiner for batteritesting og hevder at batteritiden på de nye MacBook Pro-maskinene er opptil sju timer.

Macworld Lab bruker andre målemetoder og kan ikke verifisere Apples påstand, men påviser likevel betydelig forbedring av batteritiden på den nye MacBook Pro-modellene.