TEST: iMac 27-tommer Core i5

TEST: iMac 27-tommer Core i5

Ypperlig skjerm, rå ytelse. Denne iMac-en er vår nye favoritt.

Før jul lanserte Apple nye iMac-er. Samtidig slapp de den første iMac-en noensinne med firekjerners prosessor. Toppmodellen med 27-tommer skjerm er den første til å benytte seg av Intels Core i5- og i7-prosessor.

Den forrige toppmodellen i iMac-serien hadde en 24-tommers skjerm. Den var fin, men den nye 27-tommeren er virkelig noe for seg selv. Alt-i-ett-opplevelsen er helt unik. Vi tror faktisk ikke det finnes noen andre maskiner som gir samme følelsen av å nærmest flytte inn i datamaskinverdenen. Mer om dette senere i artikkelen.

Spesifikasjoner

iMac kommer i fire standardkonfigurasjoner. Tre av dem, to med 21-tommers skjerm og en med 27-tommers skjerm, har en 3,06 gigahertz Core 2 Duo-prosessor med to kjerner. Den fjerde standardkonfigurasjonen, med 27-tommer skjerm, kommer med en Intel Core i5-750 med fire kjerner på 2.66 gigahertz. Prosessoren har 8 megabyte med delt tredjenivåbuffer.

Core i5-750 kommer med en teknologi som Intel kaller for Turbo Boost, en automatisk overklokkings-funksjon. Hvis en applikasjon ikke belaster mer enn to kjerner kan de to resterende kjernene deaktiveres og hastigheten for de to som brukes settes opp. Hvis belastningen er kun på en eller to kjerner kan Turbo Boost gi 3,2 gigahertz klokkefrekvens. Med belastning på tre kjerner eller alle fire kan prosessoren gå opp til 2,8 gigahertz. Blant annet vil avkjøling i maskinen og hvilke deler av prosessoren som belastes også kunne påvirke hvorvidt hastigheten settes opp og hvor mye.

Core i5-maskinen koster fra 15 490 kroner inkl. mva. På bestilling kan du får en 2,8 gigahertz Core i7-860-prosessor for 1 700 kroner ekstra. Core i7 kommer med Turbo Boost, hvilket kan gi hastighet på opptil 3,46 gigahertz. I tillegg har den også HyperThreading-støtte, hvilket gjør at prosessoren kan utnyttes mer effektivt ved fleroppgavekjøring eller programmer som er godt optimalisert for å utnytte flere prosessorkjerner.

Av øvrige spesifikasjoner i 27-tommeren med Core i5-prosessor finner vi en 1 terabyte harddisk, med mulighet for utvidelse til 2 terabyte for 2 125 kroner ekstra. Den har et ATI Radeon HD 4850-grafikkprosessor og 512 megabyte grafikkminne. Maskinen har 4 gigabyte 1066 MHz DDR3-minne. Maskinen støtter opptil 16 gigabyte minne, men det koster 11 900 kroner ekstra.

Av tilkoblingsmuligheter finner vi fire USB 2.0-porter, en FireWire 800-port, en Mini DisplayPort, samt innebygd SD-kortleser. Skjermen har også innebygde høyttalere og iSight-webkamera. På den trådløse biten har maskinen støtte for Gigabit Ethernet, trådløst nettverk av typen 802.11n og Bluetooth 2.1 med Enhanced Data Rate.

Test:

Mac mini - Hvor bra er den billigste Mac-en?

Ytelse

De seneste oppgraderingene av iMac-serien har ikke medført noen store sprang når det gjelder ytelse. I vår test av 21,5-tommeren med Core 2 Duo-prosessor konkluderte vi at den største forskjellen lå i skjermen.

Så hva slags forskjell utgjør Core i5-prosessoren sammenlignet med Core 2 Duo? Benchmark-resultatene som er utført av våre kolleger hos Macworld Lab viser at iMac-modellen med en 2,66 gigahertz Core i5-prosessor er den raskeste standardkonfigurasjonen de noensinne har testet.

Den var alt i alt tre prosent raskere enn 2,66 gigahertz Mac Pro og 1,5 prosent raskere enn 2,26 gigahertz åttekjerners Mac Pro. Maskinen var dessuten 27 prosent raskere enn "lillebroren" på 21,5-tommer med en 3,06 gigahertz Core 2 Duo iMac med 1 terabyte harddisk og ATI-grafikk.

På harddiskytelse ligger de fire nåværende iMac-modellene ganske jevnt. Forbedringene var langt mer synlig på prosessering; 26 prosent bedre ytelse i Call of Duty, hele 71 prosent bedre ytelse i HandBrake (et videoenkodingssverktøy) og en 88 prosent forbedring i Cinebench (benchmarkverktøy som finnes både for Windows og Mac). Core i5-iMac-en hadde dobbelt så bra resultat i MathematicaMark som 3,06 gigahertz iMac-en. Som Macworld Lab skriver: «Det er mye ekstra sprut for bare 200 dollar (2 500 kroner) ekstra».

iMac-en med Core i7-prosessor viste ytterligere krefter og i testene til Macworld Lab var den nesten åtte prosent raskere enn Core i5-iMac-en. Core i7 var dessuten nesten 11 prosent raskere enn 2.26GHz 8-Core Mac Pro, som koster 8 800 kroner mer.

Mac Pro kan med sine åtte prosessorkjerner imidlertid ha store fordeler for en viss type bruk. Det vil gjerne være snakk om programmer som effektivt kan utnytte prosessorkjernene og brukes til operasjoner som er svært krevende. Dette kan for eksempel være enkoding av h.264-basert HD-video, effektprosessering av video eller 3D-rendering. I praksis snakker man da om "tallknusingsoperasjoner" over tid for at man skal merke forskjell mellom åttekjernet Mac Pro og de raskeste iMac-modellene.

I bruk er iMac-en rask på alle måter. Det går raskt å installere programmer og kjøre flere programmer samtidig. Å for eksempel se en hd-film går helt ypperlig (og bildet er jo fantastisk). iMac-en er imidlertid ingen dedikert spillmaskin. Grafikkortet, ATI Radeon HD 4850, er helt kurant, om enn noe gammelt. Det flyter godt, men å kjøre spill på skjermens optimale oppløsning, som er hele 2 560 x 1 440 punkter, er ikke helt problemfritt - den funker best i lavere oppløsninger.