TEST: Intel Core i7-3770K og i5-3570K

TEST: Intel Core i7-3770K og i5-3570K

Var forventningene for høye?

Vi har i en egen artikkel gått igjennom noen av nyhetene ved Intels nye Ivy Bridge-arkitektur. Foreløpig er prosessorene som er lansert rettet mot kraftige bærbare og stasjonære pc-er. Etter hvert vil sortimentet utvides, men det vi har sett på nå er prosessorene som vi lvære mest aktuelle for dem som skal kjøpe en kraftig stasjonær pc for varierte oppgaver eller bygge en kraftig stasjonær pc selv.

Prosessormodellene er Core i7-3770K og i5-3570K. Førstnevnte er en high-end-modell, men ikke Intels kraftigste - fortsatt vil i7-3900-serien av sekskjerneprosessorer være det aller kraftigste Intel tilbyr for vanlige pc-er. i5-3570K er en prosessor som rettes mot litt rimeligere pc-er hvor relativt god ytelse fortsatt står i fokus. Man kan egentlig si at dette er prosessorene som skal overta for i7-2600K/2700K og i5-2500K/2550K.

LES OGSÅ:

Ny Intel Core-plattform

Intel har under lanseringen poengtert at Ivy Bridge i hovedsak handler om en kryping av eksisterende arkitektur. Man skal derfor ikke forvente å se den økningen i ytelse som man så mellom første og andre generasjon Core-prosessorer (Ivy Bridge er tredje generasjon). En viss økning ut i fra endringer i klokkefrekvenser og bufferstørrelser skal man se. I tillegg vil man kunne se forskjell ved bruk av den integrerte grafikkprosessorer for prosessorene som har Intel HD Graphics 4000, samt se forbedringer der Intels QuickSync-teknologi kan utnyttes.

Forbedringene ellers skal ligge i strømforbruket. Dette er mest relevant for bærbare pc-er, men reduksjonen i strømforbruk betyr naturligvis også at man har hatt muligheten til å kjøre prosessorene for stasjonære på høyere hastigheter.

Ytelsestall

Strømforbruk

3DMark Vantage

Cinebench

Handbrake

Photoshop CS5

Metro

Dirt 3

Konklusjon

Ser man generelt på markedets status nå er ikke AMDs prosessorer spesielt aktuelle. Riktignok har man noen rimeligere modeller som får så vidt ikke er noe dårlig valg. Vi vil imidlertid ikke se bort i fra at man ser prisreduksjoner for andre generasjon Core-prosessorer, altså Sandy Bridge, kan gjøre det enda skarpere i konkurransen mot AMDs rimeligere prosessorer i tiden framover.

Å gjøre vurderderinger i henhold til pris kan være litt vanskelig på lanseringsdagen. Ofte kan prosessorer være litt ekstra dyre i starten når de kommer på markedet, for så å falle i pris etter noen uker når den første bølgen av kunder har skaffet det nyeste. I skrivende stund sitter vi kun med veiledende priser - estimert vil i5-3570K ligge på mellom 1500 og 2000 kroner, mens i7-3770K opp mot 2500 kroner.

(Oppdatering 24.4: De første prisene hos norske forhandlere er kommet. For eksempel Dustin Home forlanger 1 779 kroner for i5-3570K og 2 579 kroner for i7 3770K)

Som vi har vært inne på var allerede Intel inne på at Ivy Bridge ikke kom til å gi de ytelsesforbedringene vi så Sandy Bridge ga. For dem som sitter med pc-er basert på forrige generasjon Core-prosessorer er det ikke nødvendig at en prosessoroppgradering vil gi spesielt mye bedre ytelse. Totalt sett kan nok Ivy Bridge-arkitekturen være mer spennende når det kommer til bærbare pc-er, hvor ytelse og strømforbruk/varmeutvikling må være i en helt annen balanse - og hvor utnyttelse av den integrerte grafikkprosessoren også til spill vil være mer aktuelt.

For dem som uansett skal kjøpe ny pc kan funksjonalitet knyttet til nye hovedkort gjøre de nye prosessorene mer aktuelle. Men misforstå ikke - Intels nye prosessorer er meget gode. Problemet er kanskje at ytelseshoppet man så når andre generasjon Core-prosessorer ble lansert var veldig stort, og at man derfor kanskje hadde litt urealistisk høye forhåpninger nå....

LES OGSÅ:

TEST: AMD FX - Nytt håp for AMD?

Les om: