TEST: iPad 2 - hvor mye bedre?

TEST: iPad 2 - hvor mye bedre?

Apple følger opp iPad med en tynnere, lettere og raskere versjon. Her er vår grundige test.

Etter mange måneder med spekulasjoner og rykter er iPad 2 endelig her. Rundt 15 millioner eksemplarer ble solgt av den første utgaven, og interessen for oppfølgeren ser ikke ut til å være noe mindre.

Vi vet allerede at iPad 2 er tynnere, lettere og raskere. Det budskapet fikk Apple klart frem under lanseringen den 2. mars. Macworld.no fikk så vidt prøvekjøre en av de nye modellene den gang, og kunne allerede da konstatere at Apples påstander holdt vann. Dette har vi fått ytterligere bekreftet etter å ha fått testet det nye produktet ordentlig. Det er riktignok ikke gull alt som glitrer, men det er solide saker vi har med å gjøre.

iPad 2 kommer i 12 ulike modeller her til lands. Hver modell er tilgjengelig med lagringskapasitet på enten 16, 32 eller 64 GB. Du kan også velge mellom svart eller hvit ramme foran (vi kommer tilbake til denne nyheten). I tillegg er alle disse tilgjengelig i enten en versjon med bare WiFi (trådløst internett) eller WiFi og 3G (trådløst internett og mobilnettverk).

Gledelig nok koster iPad 2 det samme som originale iPad, eller er faktisk litt billigere, men det er ikke snakk om mer en et par hundrelapper. WiFi-modellene koster 3890 (16 GB), 4690 (32 GB) og 5490 (64 GB). 3G-modellene koster alle 1000 kroner mer enn sine WiFi-motstykker. Prisen er den samme for svart og hvit versjon.

LES OGSÅ:

De første anmeldelsene av iPad 2

Ny formfaktor

Noen kaller det «Jobs lov», det at den nyeste versjonen av et hvilket som helst Apple-produkt sannsynligvis er tynnere og lettere enn forgjengeren. Du har kanskje hørt det opprinnelige begrepet «Moores lov», som går ut på at antall transistorer i prosessorer vil dobles hver 18 måned? Apple følger et lignende prinsipp hva gjelder design. Nye iPad 2 er intet unntak.

iPad 2 er en tredjedel tynnere enn forgjengeren, og er nå bare 8,8 millimeter tykk. Forgjengeren var 13,4 millimeter tykk. iPad 2 er til og med tynnere enn iPhone 4, som er 9,4 millimeter tykk. Bare iPod touch er tynnere i iOS-familien, med sine 7,2 millimeter.

Den har også blitt om lag 15 prosent lettere, og veier 601 gram (3G-modellen veier 12 gram mer). Til sammenligning veier forgjengeren 680 (3G-modellen veier 730 gram).

I rene tall ser det ikke ut som store endringer, det er når man holder iPad 2 i hendene at man virkelig merker forskjellen. Den er tynnere og lettere. Dette skyldes imidlertid også at iPad 2 har fått en ny design. Med iPad 2 har nemlig Apple tatt i bruk den samme produksjonsmetoden som med MacBook Pro-maskiner, det vil si at baksiden er frest ut av et stykke aluminium (såkalt unibody-utforming). Det gir en helt ny formfaktor.

For der den første iPad-en har en noe buet bakside med flate og skarpe kanter, har den nye iPad en eneste flat bakside med buede kanter. Den samme designen finner vi nyeste iPod touch. Hele baksiden går i ett. Det gjør at den er mye mer behagelig å holde i - den ligger bedre og mer naturlig i hendene. Hvis du for eksempel har brukt en iPhone 3GS eller iPod touch, vet du hva vi snakker om. Nykommeren ligger dessuten stødig på en jevn og flat overflate takket være den nye designen - det gjør ikke forgjengeren.

Den er knappe 100 gram lettere, men det føles som mye mer. Nettbrettet er enklere og lettere å holde med en hånd enn før, men den er fortsatt for tung om du skal bruke den mye til å lese e-bøker og lignende. Om den skal primært brukes til det formålet, bør du antagelig gå for et dedikert lesebrett som Amazons Kindle 3, som veier mindre enn halvparten av iPad 2.

Knotete knapper

Den nye designen er ikke bare fryd og gammen. På grunn av de nye, runde kantene er portene og knappene ikke like lett tilgjengelig som før. Den skrå vinkelen gjør det litt mer tungvint å sette i hodetelefoner eller skru opp lydnivået. Det er ikke forferdelig plagsomt, men det krever litt tilvenning.

Aller mest knotete syntes vi det var å sette i simkort i 3G-modellen. Det var mye vanskeligere å mate ut skuffen med det medfølgende utmatingsverktøyet – vi visste rett og slett ikke i hvilken vinkel vi skulle stikke inn den tynne pinnen.

Alle knappene befinner seg for så vidt på samme sted som før: Det er en på/av-knapp øverst til høyre, en standard hodetelefoninngang øverst til venstre, en volumkontroll samt en sidebryter (for å enten å låse skjermretning eller skru av og på lys) øverst på høyre side. Nederst finner vi dock-inngangen samt høyttaleren.

Hva gjelder høyttaleren er den for øvrig blitt bedre, i tillegg bidrar den nye utformingen til at lyden blir enda klarere. Det er likevel fremdeles best å koble til et par ordentlige hodetelefoner, eller koble til et anlegg via AirPlay eller et docking-anlegg, når du skal høre på musikk, se på film og så videre.

To farger

En annen nyhet hva gjelder design er at iPad 2 kommer i to farger, svart og hvit. Baksidene på begge modellene er fremdeles i aluminium, så det er selve rammen rundt skjermen som kommer i forskjellig farge.

Hvilken som er finest eller best av den svarte og hvite modellen er antagelig en smakssak, men i redaksjonen er flertallet for den med svart kant. Ikke av noen spesiell vitenskapelig grunn, men den gjør seg for eksempel mye bedre ved filmtitting i et mørkt rom.

Les om: