TEST: iPod nano - lekker, men funker det?

TEST: iPod nano - lekker, men funker det?

iPod nano har fått berøringsskjerm. Stilig, men i minste laget til å betjene musikkspilleren.

iPod nano er den iPod-modellen som har gjennomgått flest endringer opp gjennom årene. Spilleren ble lansert for første gang i 2005 som en erstatter for iPod mini, og har kommet i ny versjon hvert eneste år siden.

Årets iPod nano er kanskje den mest oppsiktsvekkende i rekken, da det gamle rullehjulet som har blitt brukt for å styre spilleren har blitt erstattet med en berøringsskjerm.

TEST:

Apple 2GB iPod shuffle - ypperlig treningskamerat

"Bare" en skjerm

Nye iPod nano ser ut som en litt større iPod shuffle, bare uten knappene. Den er som sin lillebror så å si firkantet i formen, og er 3,75 x 4,09 centimeter stor og 0,8 millimeter tykk. Den veier 21,1 gram. Ifølge Apple er nano 46 prosent mindre og 42 prosent lettere enn forgjengeren, så man kan nesten si at de har tatt den gamle modellen og kuttet den i to. Spilleren kommer i syv forskjellige farger med lagringskapasitet på 8GB og 16GB. Prisen er på henholdsvis 1 250 kroner og 1 490 kroner.

iPod nano består hovedsaklig av en skjerm. LCD-skjermen er 1,54 tommer stor og har en oppløsning på 240 x 240 piksler med 220 ppi, og er både detaljert og lyssterk. På toppen finnes tre knapper, to volumknapper samt en knapp som vekker eller setter skjermen i dvale. På baksiden finner du en klips for å feste spilleren til plagg - akkurat som på iPod shuffle. Underst finner du Apples standard dock-inngang for overføring av data – lading av spilleren skjer via usb-porten i datamaskinen din.

Armbåndsklokke

iPod nano støtter de fleste lydformater, samt podcaster og lydbøker. Ifølge Apple er batteritiden på opptil 24 timer, noe som etter vår erfaring ser ut til å stemme. Du kan se på bilder synkronisert med iTunes, og har du rett kabel kan du også koble spilleren til en tv for å se bildene der.

Spilleren har innebygd fm-radio med mulighet for å pause musikken med 15 minutters buffer og automatisk skanning etter radiokanaler og lagring av disse i en liste. Her skulle vi ønske det var mulig å lagre kanalene med kanalnavn, ikke bare radiofrekvens. Nano har innebygd skritteller og innebygd støtte for Nike + iPod. Spilleren har innebygd akselerometer, som brukes for skrittelleren og musikkfunksjonen "Rist for å mikse".

iPod nano har også en klokke, som kan brukes som både vanlig klokke samt stoppeklokke og timer. Det finnes allerede en masse ekstrautstyr lar deg bruke iPod nano som armbåndsur – for så vidt et morsomt og muligens også nyttig påfunn, men hvor godt nano egner seg som klokke er vi usikre på.

Du kan gjøre taleopptak med spilleren om du kobler til hodetelefoner med innebygd mikrofon, og bruker du hodetelefoner med innebygde kontroller kan du benytte deg av spillerens VoiceOver-funksjonalitet (taleopplesing) for å høre hva slags musikk som spilles. Andre tilgjengelighetsfunsjoner som følger med er "hvitt på svart"-visning og monolyd.

iPod nano har ikke bare fått en rekke nye funksjoner, men har også mistet noen. Det innebygde videokameraet som ble introdusert i forrige modell er borte, og du kan heller ikke overføre og se på videoer. Den kommer heller ikke med spill. Vi tror ikke dette vil være noe stort tap, da skjermen uansett er for liten til at dette kunne fungert optimalt. Vi tipper også at Apple har innsett at kameraet ikke har blitt brukt av spesielt mange.

LES OGSÅ:

Se de nye iPod-spillerne

Ser ut som iOS, men...

De som har prøvd en iOS-enhet, det vil si iPhone, iPod touch eller iPad, vil raskt kjenne seg igjen i brukergrensesnittet til nye iPod nano. For å skru på skjermen må du trykke på dvale/vekke-knappen øverst. Skjermbildet rommer akkurat nok plass til fire ikoner, som for øvrig ikke må forveksles med en iOS-applikasjon, og det finnes et ikon for hver hovedfunksjon eller kategori: Spillelister, Spilles nå, Artister, Genius-mikser, Radio, Podcaster, Bilder, Innstillinger, Sanger, Albumer, Sjangre, Komponister, Trening, Klokke og Lydbøker (hvis du har synkronisert dette til din iPod). Hvis en mikrofon er koblet til, vil du også se Taleopptak. Du kan sveipe skjermen til venstre eller høyre for å se en ny side med ikoner, og du trykker på et ikon for å åpne ønsket funksjon.

Verdt å merke seg er at selv om iPod nano-grensesnittet ser ut som iOS, så er det ikke iOS. Du kan ikke installere applikasjoner - du kan heller ikke slette noen av ikonene som ligger på skjermen(e). Du kan imidlertid flytte rundt på dem ved å holde nede et ikon til det begynner å riste - akkurat som på iOS.

På neste side kan du se en video av iPod nano i aksjon!

Les om: