TEST: iPod Touch med OS 3.1, iPod Nano med video og iPod Shuffle.

TEST: iPod Touch med OS 3.1, iPod Nano med video og iPod Shuffle.

Apple har oppdatert iPod-serien med nye finesser. Er oppdateringene gode nok?

I det europeiske markedet for mp3-spillere handler det egentlig bare om Apple. Creative har trukket seg ut av Europa. Sandisk (Sansa) og Microsoft tør ikke prøve seg. Apple har knust alle. Nå har Apple lansert fire nye spillere. De kommer hovedsaklig til å konkurrere mot mobiltelefoner. Vi har ikke testet iPod Classic, som er som forrige modell, bare med mer lagringsplass, 160 GB, til samme pris.

iPod Touch 64 GB

For samme pris som før får du nå en iPod Touch med dobbelt så mye minne. 64 GB gir rom nok til en voksen musikksamling, og god plass til de som ønsker å bruke Touch til spill, film og tv-serier.

iPod Touch gjør en fantastisk jobb til musikkavspilling, og du kan kjøpe musikk hos iTunes Store direkte fra Touch. Om vi skulle sette fingeren på noe måtte det være at Apple kunne levert med bedre øreplugger, gjerne med støykansellering.

iPod Touch er også blitt en meget habil håndholdt spillkonsoll og Apple er for alvor i ferd med å ta opp konkurransen med Sony (PSP) og Nintendo (DSLite). Det er såre enkelt å kjøpe og laste ned spill direkte fra Touch, og wlan og Bluetooth gir gode flerspillermuligheter. De store spillutviklingsselskapene satser nå seriøst på spillutvikling til iPod Touch og iPhone, noe som lover godt for fremtiden. Spillene til iPod Touch er i dag gjennomgående langt rimeligere enn til PSP og DSLite. Billigere distribusjon gjør at spillene trolig forblir billigere.

iPod Touch gjør også nytten som håndholdt datamaskin, med titusener av applikasjoner og et OS som stadig blir oppdatert til det bedre. Nye funksjoner både gamle og nye Touch-eiere kan glede seg over er stereo-Bluetooth, Spotlight-søk og P2P-spilling.

Vi kunne imidlertid ønsket oss muligheten til å sette inn et SD-kort. For eksempel for å hente ut bilder og film fra et digitalkamera. Videokamera burde også vært innebygd, og er inntil videre et godt argument for å heller velge iPhone 3GS.

iPod Touch behøver likevel ikke disse funksjonene for å fortjene heder og ære som verdens beste mp3-spiller og en av de kuleste og mest fleksible gadgetene du kan kjøpe deg. Prisen er det heller ingenting å si på.

iPod Nano 16GB

Om man er litt kresen på hva man legger i mp3-spilleren, holder 16 GB ganske lenge. Så lenge man bruker iTunes aktivt som musikkbibliotek får man god hjelp av smarte spillelister til å tanke opp Nano med bare god musikk, for eksempel all musikk man har gitt fire eller flere stjerner, all musikk man har hørt på det siste året, glemte favoritter og så videre.

Litt plass bør man sette av til video, som er den store nyheten i den nye generasjonen iPod Nano. Det er svært enkelt å ta opp video med Nano. Man kan velge blant en rekke morsomme effekter når man tar opp, som eksempelvis røntgen, sepia, sort-hvitt, kornete film (gammeldags utseende), varmefølsomt, uskarp bevegelse og mye annet. Videoen er i vga-oppløsning og har helt ok kvalitet, som funker greit til Youtube, Facebook og e-post.

Dette er imidlertid ikke godt nok til å hamle opp med de dedikerte små hd-videokameraene som det begynner å komme mange av på markedet, fra blant annet Creative, Flip og Toshiba. På den annen side er det praktisk å ha flest mulig funksjoner i en enhet, og for mange formål er dette rett og slett godt nok.

Taleopptak er også en kjekk ny finesse. Nano har også fått en liten høyttaler. Praktisk for å vise frem videoene til venner, eller for å lytte på musikk sammen. Nano har fått en veldig bra radio innebygd, med pausefunksjon. Mange bruker en mp3-spiller når de trener, og Nano er blitt et bra verktøy. En innebygd skritteller kan være kontinuerlig påslått, og med Nike+ joggesko og iPod Sport Kit får du treningsdetaljer og treningshjelp. Dette er noe vi kommer tilbake til i en senere test.

iPod Shuffle

Shuffle er bitteliten og gjør én ting, nemlig å spille musikk. Det gjør de fleste mobiltelefoner også, så man kan spørre om hva som er vitsen. For deg som allerede har musikkbiblioteket organisert i iTunes er imidlertid Shuffle et praktisk tilbehør. Du setter enkelt opp synkroniseringen slik at du kun fyller Shuffle med musikk du liker.

At Shuffle styres fra ørepluggkabelen er også særdeles hendig. Funksjonen VoiceOver leser opp sangtitler og artistnavn, noe som kompenserer for manglende skjerm. Den eneste nyheten med denne utgaven av Shuffle er nye farger.