TEST: iRobot Roomba 563 Pet Series - La roboten ta støvsugingen

Vi er lei av å støvsuge. Nå lar vi iRobot Roomba 563 gjøre jobben.

Publisert Sist oppdatert

Støvsuging er ikke blant våre favorittsysler, men så lenge det holder å gjøre det en gang i uka går det for så vidt greit. Med nyoppusset hus med nye, mørke parkettgulv duger det imidlertid ikke å støvsuge en gang i uka. For å holde gulvene pene må det støvsuges daglig, og det blir rett og slett litt i meste laget. For å slippe litt lettere unna, valgte vi like greit å gå til innkjøp av en robotstøvsuger.

Valget falt på en iRobot Roomba 563 Pet Vacuum Cleaning Robot, både på grunn av at den byr på litt ekstra kapasitet, og fordi den hadde en ikke alt for avskrekkende pris. Billig er det imidlertid ikke å kjøpe en robotstøvsuger. Du kan kjøpte flere helt kurante, vanlige støvsugere til prisen av en Roomba 563. iRobot Roomba 563 koster fra rett rundt 3 000 kroner.

Vår modell hører hjemme i 500-serien fra iRobot, og du kan få både rimeligere og dyrere modeller i samme serie. De rimeligste modellene har noe mindre kapasitet og kommer med mindre ekstrautstyr, mens toppmodellen blant annet leveres med en fjernkontroll som lar deg styre støvsugeren. Vår modell ble levert med to støvbeholdere, ekstra børster, rensesett og virtuelle vegger, mer om dem senere. En ladestasjon fulgte også med. Fjernkontroll er mulig å kjøpe som ekstrautstyr.

iRobot Roomba fungerer ved at en børste sveiper støv og bøss inn under roboten. Dette blir så fanget opp av to børster plassert under selve støvsugeren, for så å suges inn i beholderen. Den første børsten stikker et lite stykke på utsiden av roboten, slik at Roomba-en blant annet klarer å få med seg alt støvet som ligger langs lister og kanter.

Tilpasset hjem med husdyr

Som navnet tilsier er vår modell beregnet for bruk i hjem med husdyr, ved at den blant annet kommer med en ekstra støvbeholder for dyrehår, og ekstra kraftig støvsugereffekt. Husdyr er det lite av i huset, men det er rikelig med tepper som røyter vel så mye som en katt eller en hund. Standardstøvbeholderen er delt opp i to kamre, med et filter som skiller det fine støvet fra hår og større ting. Du kan kun ha en beholder i støvsugeren, slik at du må avgjøre hvilken som passer ditt behov best. Vi valgte standardbeholderen.

Det er to måter å få roboten til å ta seg av støvsugingen på. Du kan enten velge å starte den manuelt ved å trykke på «Clean»-knappen som er plassert på toppen av støvsugere, eller du kan velge å programmere den til å starte til fastsatte tider på døgnet. Du kan programmere forskjellige starttidspunkt for hele uken, slik at den kan starte mens du er borte på jobb på ukedagene, og mens man normalt er ute av huset i helgene.

Robotstøvsugeren takler tepper uten problem. Faktisk gjør den en meget god jobb med å holde teppene rene for bøss og smuler.

Det er en fordel å tilrettelegge litt for at Roomba-en skal få best mulig plass til å bevege seg på. Å flytte ledninger som ligger utover gulvet kan også være en fordel, selv om roboten som oftest greit klarer å forsere dem. Et nyttig tips er å ikke la garnnøster eller den slags ligge utover gulvet. Vi erfarte nemlig at akkurat det kan by på litt problemer, med garn som viklet seg inn litt av hvert sted i roboten.

Tilsynelatende hodeløs virring

Det å se iRobot Roomba i aksjon er en ganske underholdene affære. I det du trykker på knappen for å sette roboten i gang med støvsugingen begynner den sakte å rygge ut fra ladestasjonen, selvsagt med ryggevarsel ala det man er vant med fra biler. Fri av laderen går den til verks. Støvsugeren begynner å virre rundt i rommet, og det ser ut som om den bare kjører rundt på måfå. Roboten fyker både hit og dit, men i løpet av en halv times tid har den rukket å dekke det aller meste av stuegulvet.

iRobot Roomba 563 takler både vanlige, harde gulv og tepper. I det den kjører opp på et teppe omstiller den seg for det nye underlagt. I vårt hus ligger det et langhåret teppe i den ene stua, og roboten støvsugde dette uten problemer. Også andre tepper taklet den fint. Ifølge brukermanualen er den ikke fryktelig begeistret for mørke gulv, da sensorene kan ha problemer med å lese disse skikkelig. Vi har imidlertid ikke opplevd problemer med våre mørke parkettgulv.

Normalt sett vil man la Roomba suse rundt og gjøre sitt, men den kan også brukes til å støvsuge områder som er litt ekstra møkkete. Ved å trykke på «Spot»-knappen vil roboten konsentrere seg ekstra i området du har valgt, og gå i et overlappende sirkelmønster, slik at den får med seg alt bøsset.

Før du lar den lille støvsugerroboten ta over husarbeidet kan det være en fordel å ha støvsuget gulvene, slik at den ikke ender opp med å måtte ta ukegamle hybelkaniner. Roomba egner seg best til vedlikeholdsstøvsuging, og liker ikke like godt å måtte ta i alt for mye – ikke minst fordi beholderen i så tilfelle fort vil fylles opp. Har du et relativt rent utgangspunkt vil roboten gjøre en fin jobb med å holde gulvene støvfrie.

God kapasitet

Vår Roomba skal ha kapasitet til å ta for seg fire rom i normal størrelse før den må ta turen tilbake til laderen. Har du høye dørstokker kan det bli litt problematisk for roboten å komme seg fra rom til rom. Vår erfaring er at Roomba-en greit forserer vanlige dørstokker.

På åpne områder holder iRobot Roomba relativt høy hastighet, slik at det kan virke litt småskummelt om den skulle skjene inn i en vegg. Heldigvis er roboten utstyrt med sensorer både her og der, og bremser automatisk farten i det den nærmer seg en vegg. En støtfanger i front inneholder sensorer som gjør at roboten snur når den treffer en vegg eller en annen hindring. Det var morsomt å se at den så ut til å forstå om den traff bord- eller stolben. I de tilfellene begynte den å kjøre i ring rundt bena, slik at den fikk støvsugd grundig også der.

Med i pakken fulgte det med to så kalte virtuelle vegger. Dette er små, batteridrevne, infrarøde sendere som du kan sette i en døråpning eller andre steder hvor du vil hindre roboten fra å kjøre inn. I det Roomba-en nærmer seg en virtuell vegg vil den oppføre seg som om det var en faktisk vegg, og snu og kjøre tilbake for å støvsuge videre i rommet den kom fra. Det er også mulig å kjøpe virtuelle fyrtårn. Disse har samme funksjon som veggene, men kan i tillegg settes opp slik at de slipper Roomba-en gjennom når den er ferdig med et rom. Dermed kan du altså tvinge roboten til å gjøre seg helt ferdig med et rom før den skjener videre til det neste.

I det batteriet begynner å nærme seg tomt, eller roboten føler seg fornøyd med jobben, vil den starte på turen tilbake til laderen. På veien vil den følge samme, tilfeldige mønster som ellers, men den kommer seg tilbake til slutt.

Konklusjon

Vi har lenge tenkt at en robotstøvsuger kunne vært noe, men har ikke helt kunne forsvare å bruke flere tusen kroner på en liten støvsuger. Etter flytting fra leilighet til stor enebolig, og ikke minst etter å ha lagt mørkt parkettgulv, fant vi ut at det kunne være verdt investeringen. Et godt tips om du vil slippe å investere i hushjelp eller robotstøvsuger: ikke velg mørke gulv.

Vi har hatt iRobot Roomba 563 Pet i sving i et par uker. Dermed har vi sluppet å måtte ta støvsugeren fatt hver bidige dag. Roombaen gjør en vel så grei jobb, så lenge man bruker den ofte nok. Selv om det ser nokså tilfeldig ut der den suser over gulvet, får den altså med seg det aller meste. Tepper og dørstokker takler den også greit, så man kan trygt la Roomba få ansvaret for en hel etasje, eller en leilighet.

Med litt tilrettelegging og en liten runde med en vanlig støvsuger før du setter Roombaen i sving første gang, er vår erfaring at du trygt kan la den gamle støvsugeren stå det meste av tiden. Det har i alle fall vi gjort.