TEST: Jetway HI04 - Helt enkelt, helt greit

TEST: Jetway HI04 - Helt enkelt, helt greit

Jetway HI04 er et rimelig hovedkort for Intels Core 2-prosessorer.

Selv om Intel har lansert Core i7-serien av prosessorer er deres Core 2-serie av prosessorer fortsatt det mest aktuelle for de som skal kjøpe nye pc eller oppgradere. Riktignok kommer Core i5 i løpet av sommeren, men det spørs om ikke Core 2-serien fortsatt en god stund vil gi svært mye for pengene.

Jetway HI04 er et hovedkort basert på Intels P45-brikkesett. Dette brikkesettet ble lansert for snart ett år siden, men er fortsatt det mest aktuelle. Man har enkelte rimeligere løsninger i tillegg til den eldre 3-serien av brikkesett, samt dyrere og mer avanserte modeller i form av X48-brikkesettet. P45 gir imidlertid en svært god balanse mellom pris, ytelse og funksjonalitet.

Hovedkortet støtter hele Core 2 Duo- og Core 2 Quad-serien av prosessorer for LGA775-prosessorgrensesnittet. P45-brikkesettet støtter offisielt opptil 1333 MHz prosessorbuss, men Jetway gir i likhet med mange andre aktører støtte for også 1600 MHz, noe som benyttes av enkelte Core 2 Extreme-modeller. Offisielt er det kun Intels X48-brikkesett som støtter denne hastigheten. Det er støtte for opptil 16 gigabyte DDR2-minne (PC6400/800 MHz) og kortet har to vanlige pci-kortplasser, to pci express 1x-kortplasser og to pci express-kortplasser for grafikkort. For ATI Radeon-grafikkort er det mulighet for Crossfire-oppsett der to grafikkort samarbeider om 3D-prosesseringen.

Når det ellers gjelder minne er fortsatt DDR2 rimeligere enn DDR3, og DDR3 gir ingen spesiell ytelsesforbedring for Core 2-plattformen i dag.

Seks Serial ATA-kontakter er knyttet til brikkesettet. Det er her ikke muligheter for å utnytte Intels Matrix RAID-teknologi. Man har i tillegg to eSATA-kontakter bak på hovedkortet for eksterne harddisker. Her er det, uten at det er spesielt aktuelt å utnytte, støtte for RAID 0 og 1. Hovedkortets integrerte nettverkskontroller støtter Gigabit Ethernet og har i praksis gitt god ytelse. Den integrerte lydkontrolleren, Realtek ALC888, er en 7.1-kanals-løsning vi har sett på en rekke andre hovedkort og dekker nok behovene for de fleste.

Hovedkortet har seks usb-porter bak på kortet. I tillegg er det tilkoblinger på hovedkortet som kan gi opptil seks ekstra porter via porter i front av kabinett eller ekstra brakett, eller til bruk for interne usb-enheter som for eksempel minnekortleser. Hovedkortet har ikke Firewire.

Når det gjelder selve konstruksjonen av hovedkortet fikk vi noen problemer på grunn av den noe spesielle kjøleløsningen for brikkesett og spenningsregulatorer. På grunn av størrelse og design på denne var det flere prosessorkjølere vi ikke fikk til å passe. Når vi først hadde montert en kjøler som passet ble denne stående helt inntil kjøleribben på brikkesettet, hvilket ga en litt irriterende vibrasjonslyd. Vi kunne også ønsket at Parallel ATA- og diskettstasjonkontakt var lengre opp på hovedkortet - på den andre siden er det etter hvert færre og færre som bruker disse kontaktene.

Vi hadde enkelte småproblemer med hovedkortet knyttet blant annet til installasjonen av Windows før vi hadde fått oppgradert hovedkortets BIOS. Et element vi ikke likte i BIOS var at muligheten for å starte opp i fra USB-enheter i utgangspunktet er deaktivert.

Rent ytelsesmessig skiller ikke kortet seg fra andre P45-baserte hovedkort med DDR2-minne.

Konklusjon

Prisen på hovedkortet er i skrivende stund 995 kroner inklusive mva. Vi har hatt hovedkortet i praktisk bruk i bortimot et par måneder og etter å ha oppgradert BIOS-en kortet ble levert med har vi ikke hatt noen spesielle problemer. Moderat overklokking har kortet også klart bra. I samme prisklasse finner man imidlertid blant annet Asus P5Q som på det jevne blir et mer gjennomført hovedkort etter vår mening. Riktignok tilbyr ikke dette hovedkortet Crossfire-støtte, men det har blant annet Firewire, RAID-støtte, bedre viftestyring, bedre overklokkingsfunksjonalitet og bedre programvare. Også Gigabyte GA-EP45-DS3 kan være et aktuelt alternativ.

Alt i alt er ikke Jetway HI04 noe dårlig hovedkort og det har enkelte funksjonselementer som en del P45-hovedkort i dette prissegmentet ikke har, men for de aller fleste tror vi at andre modeller kan være bedre valg.

Les om: