TEST: Jetway NC63-330-LF - Lite kort for funksjonsrik HTPC

TEST: Jetway NC63-330-LF - Lite kort for funksjonsrik HTPC

Med liten formfaktor, Atom-prosessor og Nvidias ION-plattform kan Jetways mini-ITX-hovedkort være et godt utgangspunkt for en mediesenter-pc.

I utgangspunktet er ikke Intels Atom-plattform egnet som grunnlag for en mediesenter-pc i dag. Det store problemet, selv med den nylige lanserte versjonen, er at Atom-prosessoren er for svak for HD-video, og Intels grafikkprosessorer støtter ikke akselerasjon av HD-video. Dette problemet kan imidlertid løses på to måter. Man kan ta i bruk et akselerasjonsbrikke fra Broadcom eller man kan benytte Nvidias ION-brikkesett på hovedkortet. Med Jetways løsning er det nettopp ION-brikkesettet som blir midtpunktet.

Kontra de andre?

Acer Revolution 3600-serien og Acers Eee Box-serie finnes i versjoner basert på Nvidias ION-brikkesett i kombinasjon med Atom 330-prosessoren. Disse kan for mange fungere meget bra som en mediesenterløsning, men for en del kan det være et problem at disse enhetene ikke har integrert optisk enhet. Her får man fordelen med denne løsningen – den kan bygges inn i kabinett etter ønske. Med at hovedkortet er mini-ITX kan man bruke svært kompakte kabinetter, men mini-ITX-formfaktoren er også kompatibel med microATX- og ATX-formfaktoren.

Eventuelt har man muligheten til å bygge hovedkortet inn i noe etter egen kreativitet – med mål på 17x17 cm og ingen behov for tilleggskort i pc-en kan mulighetene være mange.

Med fire Serial ATA-kontakter og støtte for Gigabit Ethernet kan kabinettet også være aktuelt for f.eks. med hjemmetjener.

LES OGSÅ: TEST: Acer Revolution 3610 - Raskere mini fra Acer

Man finner da kabinetter som benytter vanlige 5,25-tommers optiske enheter, samt svært kompakte kabinetter som benytter optisk i slim-formfaktor – dvs. samme type optiske enhet som i bærbare pc-er. Disse kabinettene har også kun plass til en enkelt intern harddisk, og benytter da 2,5-tommers-disker. Det er heller ikke noe display i front eller integrert fjernkontrollmottaker for de som ønsker det.

Riktignok blir disse løsningene rimelige – for eksempel Acer R3610 koster rett under 3 000 kroner inkludert Windows 7 Home Premium. Prisen for dette hovedkortet med Atom 330 og ION-brikkesett blir cirka 1 500 kroner – i tillegg kommer da kabinett/strømforsyning, minne, harddisk – og eventuelt optisk enhet.

Muligheter

Atom 330-prosessoren er integrert på kortet. Hovedkort støtter 4 gigabyte DDR2-minne via to minnesokler. Kortet har videre fire Serial ATA-kontakter for harddisk og optisk enhet. Det er mulighet for å sette opp RAID 0, 1, 0+1 og 5.

Det er også kortplass for Mini-PCI Express – dette kan brukes for blant annet den samme typen kort som benyttes internt i bærbare pc-er og kan blant annet brukes til wlan-kort. Man har ingen vanlige PCI- eller PCI Express-kortplasser.

Den integrerte lydkontrolleren støtter 5.1-lyd og man kan hente ut digital lyd via HDMI. I tillegg til HDMI har man skjerm- eller tv-tilkobling via DVI eller VGA. For å hente ut digital lyd kan man bruke HDMI eller at en av de analoge lydkontaktene settes over i modus der den fungerer som optisk SPDIF.

For nettverk har man en integrert Gigabit Ethernet-kontroller. Wlan kan implementeres via Mini-PCI Express-kort eller usb-baserte løsninger.

Prosessor og brikkesett er avkjølt av en stor kjøleribbe med vifte. Viften kan vi ikke direkte si er støyende, men en viss lyd er det fra den. Det er en mulighet å koble av denne viften hvis man har god nok avkjøling av kabinettet. Hovedkortet har to viftekontakter for kabinettvifter. Dessverre er det ikke viftejusteringsmuligheter på disse så vidt vi kunne finne ut av.

Hovedkortet har også IR-header hvor en mottaker kan kobles til. Hvordan dette vil være å bruke i praksis mot en del fjernkontrolløsninger kan vi ikke svare på.

Andre versjoner

Jetway kan også levere to andre løsninger basert på kortet. Det ene er et hovedkort med 12V-tilkobling. I konsumentsammenheng kan aktuelle bruksområder være bruk til integrasjon i bil og båt, eller hvis man har solcellepanel på hytta. Dette hovedkortet har også en kontakt på hovedkortet som benyttes for videre tilkobling av strøm til disker.

Den andre løsningen er en halvfabrikatløsning der hovedkortet leveres montert i et kabinett med strømforsyning. Dette er akkurat samme hovedkortet som vi har testet. Basert på dette kan man også få kjøpt komplette pc-er. Som barebone med kabinett er prisen cirka 2 200 kroner inkl. mva.

LES OGSÅ: Mye nytt fra Intel

Konklusjon

Det er klart at dette er en løsning som kan ha andre bruksområder enn en mediecenter-pc, men vi tror at det vil være det mest aktuelle bruksområde. Hvis man bare ønsker seg en helt enkel pc finnes det andre løsninger som blir rimeligere, eller som for samme pris kan gi bedre ytelse. Det lave strømforbruket og andre egenskaper kan som sagt også gjøre dette til et aktuelt hovedkort for en enkel hjemmeserver med opptil fire interne harddisker.

Som et grunnlag for en enkel HTPC kan dette gjøre en relativt god jobb. For de som er mer kravstore i henhold til muligheter for blant annet ytelse og tilleggskort blir ikke dette en så aktuell løsning. I henhold til ytelse vil det for mange tyngre videoformater være uproblematisk så lenge man har akselerasjon fra grafikkprosessoren. For tunge formater der man blir avhengig av prosessoren kan en Atom-basert løsning få problemer. Sett slik er en løsning basert på en «vanlig prosessor» en bedre løsning. En vanlig løsning blir imidlertid en del dyrere, spesielt hvis lavt støynivå skal settes i fokus.

LES OGSÅ: Slik setter du opp server hjemme