TEST: Kanonbra 30-tommer fra Dell

TEST: Kanonbra 30-tommer fra Dell

Dell har lansert skjermer på samlebånd de siste årene. Med 3008WFP har selskapet overgått seg selv.

Da vi sist testet en av Dells 30-tommere var et av ankepunktene at det var en seriøs mangel på innganger. Med kun én dvi-kontakt som tilkobling var 3007WFP-HC en skjerm med begrensninger, kontra HPs alternativ med fire dvi-kontakter. Dette har Dell tydeligvis lyttet til, for 3008WFP er et overflødighetshorn på tilkoblingssiden. Den har alt du måtte ønske deg og litt til. Dette skal vi komme tilbake til.

Design

Også designet har fått en oppgradering sammenliknet med forrige model. 3007WFP var langt fra heslig, men nå har Dell gått et langt skritt i riktig retning. Rammen er blitt litt smalere og den er i mørkt børstet aluminium. Dette er lekkert å se på og blir komplettert av et helt nytt design på skjermfoten. Fra lyst metall i forrige modell er den nå utført i mørkt glass. Pent er det.

Det er ikke bare utseendet på skjermfoten som er blitt annerledes. Hele mekanikken er nå endret uten at det har gått ut over funksjonaliteten. Skjermen kan fremdeles heves og senkes. Den kan vippes og den kan vris for å gi optimal innstilling når du bruker den. De mindre skjermene, som 24-tommeren, har pivot-funksjon, det har ikke denne skjermen. Det savnes heller ikke. For en 30-tommer blir et bilde på høykant litt i meste laget. Skjermfoten kan tas av, og du kan montere skjermen på veggen hvis du skulle ønske det.

LES OGSÅ: 30-tommer til pc-en

Overflødighetshorn

Som nevnt er skjermen usedvanlig rikt utstyrt med innganger. Overgangen fra 3007WPI, med bare den ene dvi-inngangen, er rene revolusjonen. For det første er antallet dvi-innganger økt fra en til to. I tillegg er det kommet til en hdmi-inngang samt en standard vga-inngang. Dell har imidlertid ikke sluttet der, men også lagt til alle de vanlige video-inngangene som kompositt, s-video og ikke minst komponent. For å gjøre det hele komplett har Dell også integrert den helt nye standarden DisplayPort. Denne er såpass ny at det ikke finnes skjermkort på markedet i skrivende stund som støtter den. Men man regner med at den kommer til å avløse både vga og dvi over litt tid. For mer detaljer rundt denne porten se egen rammesak.

På tilkoblingssiden finnes det ikke mangler. Det mest spesielle er at skjermen støtter det nye Displayport-grensesnittet, som på sikt forventes å erstatte dvi.

For de som skal benytte denne skjermen til grafisk arbeid er det viktig med riktig fargestyring. Dette håndterer Dell blant annet ved hjelp av selve panelet som er et S-IPS-panel. Dette panelet gir bedre fargekorrekthet. I tillegg er kalibrering gjort enklere ved at det er forhåndsinnstillinger for både sRGB og Adobe RGB. Skjermen tilbyr en dynamisk kontrast på 3000:1. Denne kan imidlertid slås av slik at skjermen gir en kontrast på 1000:1. Skal vi sette fingeren på noe, må det være håndteringen av PBP-sysytemet (bilde-ved-bilde). Dette er noe tungvindt å håndtere og tar en stund å bli vant til. Det er også viktig å være klar over at dette ikke vil fungere hvis du prøver å sette signaler fra de to dvi-portene ved siden av hverandre. Det fungerer heller ikke om du forsøker å sette dvi ved siden av hdmi.

LES OGSÅ: Grafikkort med Displayport

Mindre krav


Integrert på siden finner man minnekortleser og usb-porter. Praktisk!

Tidligere versjoner av 30-tommere fra Dell krever et grafikkort med Dual-link dvi-støtte, hvilket for så vidt er vanlig for nyere grafikkort. Dette trenger du ikke til denne skjermen. Skjermen kan nemlig skalere bildet, og dette gjør at du kan bruke en bærbar maskin med en oppløsning på 1920 x 1200 uten problemer. Våre tester med 1080p og 1080i signaler er også svært postive. Tidligere har det vært noen problemer med å håndtere 1080i-signaler, men dette er løst i 3008WFP. Riktignok, det vil være sterkt anbefalt å ha Dual Link DVI-støtte for best mulig bildekvalitet.

I tillegg til alle de vanlige tilkoblingene, er skjermen utstyrt med fire usb-porter og ikke minst også en kortleser som er ekstremt praktisk. Denne tar de aller fleste formater.

Konklusjon

Dette er en meget god skjerm som er bedre utstyrt på tilkoblingssiden enn noe annet vi har hatt inne. Det er ingen billig skjerm, men størrelsen, kvaliteten og alt annet tatt i betraktning er dette det beste 30-tommers kjøpet på markedet. Et funn for grafikere og ikke minst finansfolk og alle andre som trenger store skjermer med høy oppløsning.

Dell 3008WFP

Pris: Ca kr 12 500 eks. mva. (*)
Internett: www.dell.no + Topp funksjonalitet. God bildekvalitet.
- Ingen spesielle.
Spesifikasjoner:
Oppløsning: 2560 x 1600
Responstid: 8 ms (grå-til-grå)
Innsynsvinkel: 178 grader
Lysstyrke: 370 cd/m2
Kontrast: 3000:1
Tilkobinger: 2 x DVI, HDMI, VGA, Display Port, kompositt, komponent, S-Video, 4 x USB og kortleser

*) OPPDATERT: Dell hadde opplyst at prisen for skjermen var 12.500 inkludert mva. I virkeligheten er den 12.500 eks. mva.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for grafikkort
LES OGSÅ: Kjøpeguide for skjermer

Les om: