TEST: Kingston SSDNow V100: Rimelig Kingston-SSD

TEST: Kingston SSDNow V100: Rimelig Kingston-SSD

Kingston har nye modeller i sin SSDNow-serie. Vi har sett på V100-modellen, som er rettet mot de prisbevisste.

Vi har tidligere testet modeller fra Kingstons SSDNow V-serie, som da bestod av V og V+. Forskjellen her var at pluss-modellen hadde litt høyere ytelse. Konklusjonen den gang var at løsningene ikke overbeviste helt ytelsesmessig i forhold til prisen.

For konsumentmodellene i V-serien baserer Kingston seg på SSD-kontrollere fra JMicron (JM618). Dette er et selskap Kingston har kjøpt seg inn i, og vi regner derfor med at vi kommer til å se flere SSD-er fra Kingston med JMicron-kontrollere på sikt. Kingston har også SSD-er med Toshiba-kontrollere, som igjen er basert på JMicron-kontrollere. For enkelte segmenter har Kingston også SSD-er basert på teknologi fra Intel.

LES OGSÅ:

TEST: Lynraske SSD-er

Ytelse

For større operasjoner viser SSD-en gode ytelsestall. Vi ser her lese- og skriveytelse på over 200 megabyte i sekundet. Disse maksimaltallene synes vi ikke blir så viktig sett i forhold til hvordan de fleste bruker en SSD – da gjerne som system- og applikasjonsdisk. Det er begrenset hvor mye diskaktivitet som består av svært store operasjoner.

Den nye V100-modellen har fått støtte for kommandokøsortering, noe forrige versjon ikke hadde. Likevel ser vi at på mindre operasjoner faller SSDNow V100 er stykke bak de raskeste SSD-ene på markedet. Likevel kan man si SSD-en for svært mange vil gi godt tilfredsstillende ytelse – med andre ord, ytelsen er ikke på topp, men ytelsen er god. For de mest kravstore kan det imidlertid være mer aktuelt å få en SSD med Sandforce SF-1200-kontroller eller Crucials C300 SSD, som er blant de få med Marvells kontroller.

LES OGSÅ:

Highpoint med HyperDuo

Med som referanse her har vi OCZ Vertex 2 som er Sandforce SF-1200-basert. Ytelsen for denne er relativt lik som for mange andre SF-1200-baserte SSD-er. Videre har vi Intel X25-V som på lesing er litt tregere enn Intels X25-M SSD. Intel X25-M erstattes snart av en ny modell kalt 510. Plextor og Crucial sine SSD-er her er begge basert på kontrollere fra Marvell som også støtter 6 Gbps SATA, men vi har kun tatt med 3 Gbps-tallene i denne omgang. Spesielt i forbindelse med oppgradeirng av bærbar pc vil 3 Gbps være det mest aktuelle. Crucial gir i praksis noe bedre ytelse enn Plextor-SSD-en selv om Plextoren har en litt nyere kontroller. Seagate Momentus XT er 7 200 o/min 2,5-tommers-harddisk med hybridfunksjon slik at den også har en 4 gigabyte SSD den benytter som lesebuffer, hvilket kan gi den noe bedre ytelse på visse operasjoner. Ytelsen er likevel et godt stykke unna vanlige SSD-er. Fra WD og Samsung er det henholdsvis 5 400 o/min 2,5-tommers-disk og en 7 200 o/min 3,5-tommers-disk.

Ytelsestall

Les om: