TEST: Kjedelig kontorrotte?

TEST: Kjedelig kontorrotte?

Fujitsu Siemens Esprimo M9410 er en type pc du får fra it-avdelingen når du selv ikke kan påvirke valget.

Enn så lenge er Fujitsu Siemens ennå kjent som Fujitsu Siemens. I løpet av noen måneder nå vil Siemens-navnet imidlertid forsvinne, uten at det i starten i hvert fall har spesiell betydning for produktene.

Fujitsu Siemens Esprimo M9410 er en Centrino 2-pc rettet mot de som ganske enkelt trenger en pc til vanlige kontorapplikasjoner. Her får du en 14-tommers skjerm, 1280x800-oppløsning og en vekten som er rett under 2,5 kilo. Utseendemessig er ikke maskinen så spennende, men har den indre egenskaper som viktigere?

LES OGSÅ: Slik velger du riktig bærbar

Det tekniske

Pc-en kan leveres i litt forskjellige konfigurasjoner. Det som er tilgjengelig gjennom vanlige forhandlere er en maskin utstyrt med Core 2 Duo P8400-prosessor (2,26 GHz/3MB L2), 2 gigabyte minne (maks. 8 gigabyte) og 160 gigabyte harddisk. For harddisk er det støtsensor som parkerer harddisken for å beskytte den. Maskinen har Intels GM45-brikkesett og Intels GMA X4500-grafikkprosessor.

Skjermen på 14,1 tommer har en oppløsning på 1280x800. For mange tror vi imidlertid at oppløsning på 1440x900 hadde vært å foretrekke og gitt økt effektivitet. Skjermoverflaten er matt og generelt er bildekvaliteten for skjermen ok.

Pc-en har tre usb-porter, derav en port som kan benyttes som eSATA-port også. Den har gode kommunikasjonsegenskaper, med Gigabit Ethernet-kontroller, Bluetooth og 802.11n wlan. Den kan leveres med og uten 3G-modul som gir mulighet for mobilt bredbånd via mobilnettet. Vår testmodell hadde ikke 3G. Slik vi kjenner Fujitsu Siemens' 3G-løsning fra andre modeller er den lett å komme i gang med.

Det kan leveres dokkingstasjon for dem som har behov for det. Dette tilbyr blant annet fire usb-porter, DVI (single link, maks. 1920x1200), eSATA, Ethernet, PS/2-porter for tastatur og mus med mer.

Maskinens konstruksjon virker solid, men vi bemerker at maskinen, i likhet med sin forgjenger, blir temmelig varm under. Dette kan være ubehagelig når den skal brukes på fanget. Tastaturet kan kanskje være en vanesak, men det falt ikke helt i smak hos undertegnede. Fujitsu Siemens oppgir at maskinen tåler at en skvett væske blir sølt i tastaturet.

Styreflaten er bra og man finner i tillegg styrepinne for dem som foretrekker det. Det er ikke fingeravtrykksleser på maskinen (kan leveres på andre M9410-modeller), men smartkortleser er på plass. Maskinen har TPM og kan utnytte krypteringsfunksjonen i Windows eller sikkerhetsløsninger i blant annet Fujitsu Siemens programvare.

Ytelse og batteri

Batteritiden ved applikasjonsbruk under Mobilemark 2007 målte vi til 4 timer og et kvarter, hvilket er kurant. Batterikapasiteten kan utvides gjennom ekstrabatteri som plasseres i brønnen for optisk enhet. Dette er en løsning Fujitsu Siemens har hatt på en rekke maskiner og som vi liker svært godt. Det gjør maskinen mer kompakt enn ved ekstrabatteri under pc-en. Vi tror svært mange i dag klarer seg uten å ha den optiske stasjonen konstant i pc-en. Man kan skifte mellom batteri og optisk uten omstart.

Applikasjonsytelsen er jevnt over meget bra og Core 2 Duo P8400-prosessoren gjør en god jobb med vanlige applikasjoner. Standard minne er 2 gigabyte, men det kan være en fordel selv for vanlige brukere med en oppgradering til 4 gigabyte.

Konklusjon

Fujitsu Siemens Esprimo M9410 er en type pc du får utdelt fra it-avdelingen når du selv ikke har påvirkning for hvilken pc du skal få. Det er ingen spennende pc, men en pc som gjør jobben. Med integrert 3G kan det være en arbeidspartner også på farten, selv om ikke en 14-tommers-pc på 2,5 kilo blir av det aller letteste å dra med seg. Gjennom Core 2 Duo P8400-prosessoren er applikasjonsytelsen i de fleste tilfeller upåklagelig.

Prisen starter hos nettbutikkene på i underkant av 10 000 kroner. Skal man ha 3G integrert, blir det litt dyrere. Standard garantivilkår er 1 års garanti med opphenting og levering av maskinen hos kunde. Andre serviceavtaler kan leveres som tillegg.

Av andre 14-tommers-modeller som går inn i dette segmentet kan vi trekke fram blant annet Lenovo Thinkpad R400 og T400, HP Elitebook 6930p og Dell Latitude E6400. Her er det tildels marginalt høyere priser, men vi ville nok heller ha valgt en av disse maskinene framfor Esprimo Mobile M9410 hvis det var en 14-tommers-pc man ønsket.

LES OGSÅ: TEST: En ekte Thinkpad?

Les om: