TEST: Kjølig fra Asus

TEST: Kjølig fra Asus

Asus Triton 75 passer det meste av aktuelle prosessorer i dag og gjør en god jobb.

Asus har i senere tid lansert en rekke nye prosessorkjølere. Modellen vi har sett på er Triton 75, som passer de siste års prosessorer både fra AMD og Intel (sokkeltypene LGA775, AM2, 754, 939 og 940). Kjøleren er basert på en bunn i kopper med varmerør opp til en større kjøleribbe i aluminium. Over her igjen plasseres en 120 mm vifte.

I vårt tilfelle monterte vi kjøleren i et system med LGA775-sokkel for Intels prosessorer. Monteringen må sies å ha vært problemfri. Kjøleren benytter kun festehullene i hovedkortet, og dermed ikke en brakett under kortet. Dette gir i teorien ikke like god montering som ved brakett når kjøleren har litt høy vekt, men dette er samtidig den vanligste løsningen. I en situasjon der man skal skifte kjøler, og dem gamle kjøleren ikke har brakett under hovedkortet, betyr det også at man slipper å skru hovedkortet ut av pc-en.

Et sentralt element her er at kjøleren leveres uten vifte. Det betyr imidlertid ikke at man ikke trenger vifte. Hvilken vifte man velger vil være avgjørende for ytelsen. Kjølermodulen i seg selv er god, og ønsker man normalt god avkjøling kan man velge en saktegående og stille vifte. Ønsker man bedre ytelse, for eksempel for overklokking, bør en kraftigere vifte velges. Er man ute etter en stillegående vifte kan man se på en del av modellene Zalman, Noctua, Pabst og Nexus leverer på det norske markedet.

Selv benyttet vi en 120 mm Pabst-vifte som ikke er av de mest stillegående modellene, men med automatisk regulering fra hovedkortet ble resultatet støymessig likevel bra. Systemet kjørte med en Intel Core 2 Quad Q6600-prosessor (fire kjerner) og ga gode avkjølingsresultater, og også overskudd til overklokking.

Kjøleren i seg selv koster i overkant av 300 kroner. I tillegg kommer vifte. I praksis snakker man om over 400 kroner. Sett i forhold til en del kjølere som da blir rimeligere overbeviser ikke Asus helt. For eksempel kan Zalmans CNPS9500-serien være et bedre alternativ.

 

Asus Triton 75

 

 

Pris: Ca kr 300 inkl. mva. + vifte
Internett: www.asus.no

+ Effektiv. Enkel montering.
- Litt høy pris.

 

LES OGSÅ: God prosessorkjøler