TEST: Komplett Gamer - AMD Dragon - Spill-pc med drage i magen

TEST: Komplett Gamer - AMD Dragon - Spill-pc med drage i magen

Hvor nyttig er egentlig fire kjerner i en spill-pc, og er det noe poeng å betale ekstra for å få Phenom II?

Først kom Intel med Core i7, nå er AMDs neste generasjon prosessorer med fire kjerner her. Med en ny prosessorfamilie tilgjengelig er det også duket for nye pc-modeller. Vi har testet Komplett Gamer - AMD Dragon, som er utstyrt med en Phenom II 940 (3GHz), fire gigabyte DDR2-minne, ATI Radeon HD4870 og to harddisker på 500 gigabyte hver seg. Alt i alt en relativt kraftig pc.

For som vi har sagt tidligere hjelper det spillinteresserte fint lite av bærbare pc-er selger best om dagen og at prisene er på vei ned på selv litt kraftigere bærbare. Det er nemlig fortsatt slik at folk med behov for skikkelig med datakraft, og folk som spiller mye hører hjemme i den kategorien, er det fortsatt stasjonære pc-er som er tingen. Det finnes for så vidt etter hvert meget kraftige bærbare, men vil du ha en bærbar som er i nærheten av å yte omtrent like godt som en middels stasjonær-pc i spill, ja da må du ut med veldig mye penger.

Trenger du fire kjerner?

Hvorvidt man egentlig trenger fire kjerner i en spill-pc er en diskusjon som har gått en stund. Ofte er det slik at du kommer langt med en litt raskere prosessor med to kjerner, kombinert med et noe raskere grafikkort, enn du gjør med en pc med firekjerners prosessor og et litt svakere grafikkort til samme pris. Ikke minst fordi mange spill rett og slett ikke er programmert slik at de kan dra nytte av alle de ekstra prosessorkjernene.

I tiden fremover vil vi nok imidlertid se flere spill som vet å dra nytte av prosessorer med både fire og etter hvert enda flere kjerner. Det er også slik at en del brukere allerede i dag kan ha nytte av slik prosessor. Er du av typen som har mange prosessor som går i bakgrunnen mens du spiller vil du kunne nyte godt av at alle de ekstra prosessene går separat av spillet du kjører.

Kraftige saker

Komplett har valgt å bygge AMD Dragon i et Antec Twelve Hundred-kabinett. Dette er samme kabinett som de blant annet bruker til Komplett Gamer - New Generation. Twelve Hundred er et relativt voksent kabinett, både i størrelse utvendig og innvendig, og i vekt. Du vil ha masser av plass tilgjengelig om du ved en senere anledning velger å oppgradere eller utvide med nye komponenter.

Kabinettet er utstyrt med en rekke vifter, tre justerbare 120 millimetere i front, to 120 millimetere bak og en vifte på hele 20 centimeter i toppen. Det skal med andre ord ikke være fare for overoppheting inne i kabinettet. Hvor stort poeng det egentlig er med så pass mange vifter i en slik pc er derimot en annen sak. Vi opplevde ikke viftene som veldig støyete, men at de høres er det ingen tvil om. Det fungerte fint å kjøre viftene på laveste nivå selv ved tung belastning.

AMD Phenom II 940-prosessoren er utstyrt med en standardkjøler. Kjøleren gjør jobben sin greit og holder prosessoren på et ok temperaturnivå uten å bråke plagsomt mye. Vi hadde imidlertid gjerne sett at Komplett valgte en enda mer stillegående og effektig prosessorkjøler.

Det mest støyende elementet i AMD Dragon er nok uansett grafikkortet. Radeon HD 4870-kortet er utstyrt med en kjøler som er stille og fin ved vanlig bruk, men som har det med å ta av under spilling. Det kan vi for så vidt leve med, når man spiller vil man normalt sett ha lyden fra spillet som overdøver grafikkortkjøleren uansett.

Komplett viser at det er spill denne pc-en er beregnet for ved legge med den suverene spillmusen Roccat Kone, spilltastaturet Logitech G15 og det gode, om enn litt ubehagelig, hodesettet Fatal1ty HS-1000 fra Creative, i pakken.

Les om: