TEST: Komplett Gamer - New Generation - Neste generasjon spill-pc

TEST: Komplett Gamer - New Generation - Neste generasjon spill-pc

Med Intels nye Core i7, et grafikkort av det relativt kraftige slaget og et gigantisk kabinett er det duket for både spill og alvor.

Med lanseringen av Core i7 fikk både spillere og folk med litt mer "seriøst" oppgaver en ny og kraftig prosessor å leke seg med. Den nye prosessorserien fra Intel er markant raskere enn tidligere versjoner, og selvsagt samtidig relativt dyr. Sammen med de nye prosessorene kom også et nytt brikkesett, X58. Vi har tidligere hatt en test av de tre nye prosessorene. Denne gangen tar vi for oss en spill-pc basert på den nye Intel-plattformen.

Samme dag som den nye plattformen kom i salg, lanserte de aller fleste av de store,internasjonale pc-produsentene spillmodeller med X58-baserte hovedkort og Core i7. Det samme gjorde også norske Komplett. Modellen vi har testet derfra, Komplett Gamer - New Generation, er satt sammen med spill i fokus, men takket være en meget kapabel prosessor og rikelig med raskt minne, fungerer den også strålende til annen tung bruk.

Maskinen vi fikk utlevert til testing er utstyrt med den enkleste av de nye Intel-prosessorene, en Core i7 920 på 2,66 GHz, tre gigabyte DDR3-minne, et Geforce GTX 260-grafikkort og en Western Digital harddisk på en terabyte. Det meste ligger altså an til gode resultater i både tester og i praktisk bruk.

LES OGSÅ: Rå 3D-ytelse

Plass til det meste

Da vi testet Kompletts spill-pc Gamer i35 tidligere i høst var vi imponert over det enorme kabinettet som var brukt, et Antec Twelve Hundred Gaming-kabinett. Komplett har valgt å bruke det samme kabinettet i sin Core i7-baserte spill-pc, og du har dermed svært gode utvidelsesmuligheter og masser av plass i kabinettet om du trenger det. Her er det plass til drøssevis med harddisker og annen moro, og det uten at du trenger å bekymre deg nevneverdig over at ting skal bli for varme. Kabinettet er nemlig utstyrt med tre store, justerbare vifter i front, to bak og en gigantisk vifte i toppen av kabinettet.

Med Kompletts grunnmodell av New Generation-modellen er det masser av plass til overs. Det er kun installert ett grafikkort og en harddisk, i tillegg kjøles prosessoren av Intels standardkjøler, som tar relativt liten plass. Med en hel mengde vifter i kabinettet, kombinert med referansekjølere på både prosessor og grafikkort fryktet vi at støynivået kunne være relativt høyt.

Etter å ha brukt maskinen en stund kan vi konstatere at vi hadde delvis rett. Støynivået er ikke øredøvende høyt ved normal bruk, men det er helt klart merkbart. Selv med de justerbare viftene skrudd til laveste mulige nivå høres et merkbart sus. Under spilling blir det noe verre, men vi tør gjette at støyen da uansett blir overdøvet av lyder og musikk fra selve spillet. Kabinettet har som sagt mange vifter, og vi tror nok at mange vil kunne koble ut noen av disse og fortsatt ha god nok avkjøling, samt fått lavere støynivå.

Når det gjelder prosessorkjøleren burde det på et system i dette segmentet vært benyttet en litt mer effektiv løsning, hvilket også kunne påvirket prosessorens mulighet til å ta i bruk prosessorens "Turbo Mode", der prosessoren automatisk overklokker seg selv hvis avkjølingen er god nok og strømforbruket lavt nok.

Underlige valg

Core i7-modellen fra Komplett er riktignok utstyrt med den svakeste av de nye prosessorene, men det er fortsatt snakk om en særdeles rask prosessor. Da er det litt skuffede, men forståelig ut fra et prisperspektiv, at maskinen ”kun” er utstyrt med et Geforce GTX 260. Våre tester viser nemlig at maskinen gjør det meget bra i alle tester som er prosessor-relaterte, mens den ikke gjør det like skarpt i rene grafikktester. Det er selvsagt mulig å utvide grunnpakken med et kraftigere grafikkort. For de fleste tror vi nok uansett at grafikkflyten er tilfredsstillende, og til for eksempel rendering av video eller 3d-grafikk, bildebehandling og videoredigering er maskinen en drøm.

Med tanke på at maskinen allerede koster drøye 17 000 kroner tror vi nok de fleste vil se seg fornøyd med grunnoppsettet. Ytelsen er god i spill og applikasjoner, det er bra med lagringsplass, og du får et kabinett med svært gode utvidelsesmuligheter.

Core i7-prosessoren er utstyrt med standardkjøler. De mange viftene, kombinert med standardkjølere på både prosessor og grafikkort gjør at pc-en ikke er blant de stilleste vi har testet, men fortsatt ikke ille nok til at det blir noe stort problem.

Ytelsen

Vi har kjørt vårt normale testopplegg på Komplett Gamer - New Generation, men har utvidet det noe for stasjonære spill-pc-er sammenlignet med bærbare pc-er. Blant annet skrur vi detaljene og oppløsningen ytterligere litt opp. Det er nemlig først da vi får se hvor god en pc virkelig er.

Vi har kjørt en rekke av Futuremarks testprogrammer. 3Dmark 06 og Vantage tar for seg 3d-ytelsen og dermed gir en relativt god pekepinn på hvor god flyt du vil få i nyere spill. Vi har også kjørt PCmark 05 og Vantage, som måler ytelse på en rekke forskjellige områder, som videokoding og dekoding, vanlig kontorarbeid og filmtitting.

Spill og moro

En rekke spilltester må vi selvsagt også ha med, da dette tross alt er en tenkt å være en spill-pc. Vi startet som vanlig med Company of Heroes på flere forskjellige oppløsningsnivåer og rundt middels kvalitetsinnstillinger. På stasjonære pc-er tester vi i tillegg med detaljene skrudd opp til absolutt topp nivå, og med 4x kantutjevning. Med middels kvalitet fikk vi hele 151 bilder i sekundet i 1 204 x 768, mens det sank til 123 bilder i sekundet ved 1 680 x 1 050. Da vi stilte detaljene til topp sank resultatet til 76,7 bilder per sekund med 1 680 x 1 050-oppløsning. Det er langt over det man trenger for å oppleve god flyt i spill.

Vi tester også alle pc-er med Half Life 2, som tidligere var det ypperste av pc-spill når det gjelder grafikk. Per i dag er de aller fleste pc-er i stand til å kjøre dette spillet uten videre problemer. I de fleste tilfeller er prosessoren mer avgjørende for resultatet i HL2, så også her. Ved oppløsning på 1 024 x 768 piksler oppnådde vi er resultat på hele 187 bilder per sekund. Ved 1 680 x 1 050 falt resultatet med knappe 9 bilder per sekund, til 178. Det er langt, langt over det som trengs, og lover godt for de som er spiller spill basert på Source-motoren fra Valve.

Når en tester moderne pc-er, være seg det er bærbare eller stasjonære, er det umulig å komme utenom Crysis. Spillet er fortsatt regnet som noe av de ypperste når det gjelder grafikkvalitet, og som det mest nådeløse når det gjelder maskinvarekrav. Det kreves maskinvare av ypperste klasse for å oppnå gode resultater i Crysis. Vi kjører spillet med tre forskjellige kvalitetsinnstillinger. Medium, high og very high, på to oppløsninger, 1 024 x 768 og 1 680 x 1 050.

Med medium innstillinger oppnådde vi i snitt 58 bilder per sekund i 1 024 x 768, og 46 bilder per sekund i 1 680 x 1 050. Begge er mer enn gode nok for å få en god spillopplevelse i Crysis. Ved å justere opp til high sank naturlig nok bilderaten en god del, til 44 bilder i 1 024 x 768, og 33 bilder i 1 680 x 1 050. Med 33 bilder i sekundet begynner det å bli i tregeste laget for et så pass hektisk skytespill som Crysis, men det er for så vidt fortsatt spillbart. Da vi skrudde opp til Very high og maksimal oppløsning sank resultatet til 17 bilder per sekund i snitt, langt under et spillbart nivå.

Den siste testen er gjort med den innebygde testfunksjonen i strategispillet World in Conflict. Her tester vi på to forskjellige bredskjermsoppløsninger, med detaljnivået satt til medium og very high. Et resultat på 102 bilder i medium, og 49 bilder med very high i 1 280 x 800 tyder på at du vil oppnå god flyt og minimalt med hakking. Resultatet ble nesten identisk i 1 680 x 1 050, med 104 og 40 bilder per sekund i henholdsvis 1 280 x 800 og 1 680 x 1 050.

Applikasjoner

Selv om dette er en pc som er beregnet for spillere, er det ikke tvil om at Intels nye Core i7-serie er vel så godt egnet til litt mer ”seriøs” bruk. Ved å kjøre testprogrammet Futuremark er det mulig å måle med relativt god sikkerhet, hvor god ytelsen er i forskjellige arbeidsoperasjoner.

I PCMark 05 endte totalresultatet på 9729 poeng, noe som er omtrent på nivå med andre, nyere spill-pc-er. Dette kan dog være litt misvisende, all den tid maskinen gjør det svært bra på prosessor-testen. Vi har for tiden en annen spill-pc inne til test, som er utstyrt med en svakere tokjerne-prosessor, men samtidig et Radeon HD470 X2 grafikkort, som er et mye kraftigere grafikkort. Denne gjorde det bedre i PCMark 05 totaltsett, selv med et langt dårligere resultat på prosessortesten. Her er det ene og alene grafikkortet i Komplett-pc-en som trekker resultatet ned. Ser vi bort fra grafikkdelen av testen, gjør Komplett-pc-en det mye bedre enn noen andre maskiner vi har testet til nå.

I PCMark Vantage, den nyeste utgaven av PCMark, blir resultatene riktigere. Totalt endte New Generation på 5 903 poeng, noe som er langt bedre enn for eksempel Dell XPS 630i, som vi testet tidligere i år. Også denne pc-en er utstyrt med en firekjerneprosessor, men av den gamle typen. Sett opp mot andre kraftige stasjonære pc-er vi har testet ligger Komplett-pc-en langt foran hele veien, med eksepsjonelt gode resultater på alt av prosessorrelaterte tester. Alt tyder altså på at denne pc-en er et meget godt alternativ for folk som jobber med tunge programmer og oppgaver, og som i samme slengen liker å spille litt på fritiden.

LES OGSÅ: Gjør pc-en klar for spillhøsten

Ekstra godsaker til spillerne

New Generation-pc-en leveres med skikkelig spilltastatur, rask og presis mus og en ordentlig musematte.

Komplett leverer maskinen med et lite knippe spillutstyr. I grunnpakken får du med Microsofts Sidewinder X5 Gaming Mouse, en spillmus vi har testet tidligere, og som vi var relativt fornøyd med. Det er kanskje ikke den heftigste spillmusen på markedet, men den er langt, langt bedre enn de musene som normalt følger med nye stasjonære pc-er. Tastaturet er også fra Microsoft, og er i likhet med X5-musen, beregnet for spillere. Microsoft Sidewinder X6 er utstyrt med en rekke spesialtaster for spill, som kan programmeres etter eget ønske. I tillegg er det mulig å plasserer talltastaturet på enten høyre eller venstre side. En relativt god Qpad EC-R musematte følger også med. Dette er en glatt, meget lav og stor spillmusematte. Det finnes bedre musematter på markedet, men dette er et langt bedre alternativ enn enkle musematter i stoff og gummi.

Konklusjon

Vi har tidligere hatt en stor test av de nye prosessorene, men dette er den første Core i7-pc-en vi har testet. Komplett Gamer - New Generation er utstyrt med den enkleste av de nye Core i7-prosessorene, en 920 med en klokkefrekvens på 2,66 GHz. Våre tester viser at denne prosessoren per i dag er mer enn god nok til det meste man kan finne på å utsette den for. Det kunne selvsagt vært spennende å se hvor mye raskere maskinen hadde vært med en av de raskere modellene, men da ville prisen blitt så pass mye høyere at det neppe er verdt det enn så lenge.

I våre spilltester kommer pc-en godt ut av det, med jevnt over meget gode resultater. Det er uansett ikke til komme unna at man nok kunne kommet vel så langt med en pc med noe enklere og billigere prosessor kombinert med et raskere grafikkort, som man gjør med Core i7 920 og Geforce GTX 260. Vi mistenker at prisen da også kunne vært noe lavere.

Ønsker du derimot en pc som både takler spill og tunge arbeidsoppgaver er denne pc-en er godt valg. Det er imidlertid ikke å komme utenom at å satse på et Core i7-system i dag, selv med svakeste prosessor, blir ganske dyrt, og at for eksempel en løsning med en rask Core 2 Quad-prosessor i kombinasjon med DDR2-minne og et kraftigere grafikkort kunne gitt bedre spillegenskaper for en totalt sett lavere pris.LES OGSÅ: Komplett spillmonster

Les om: