TEST: Kraft nok til det meste

TEST: Kraft nok til det meste

Corsair TX750W leverer varene, men det koster, i penger, støy og rot i kabinettet.

Corsair leverer her en kraftplugg av en strømforsyning. Hele 750 watt står til din rådighet, noe som per i dag bør holde til selv de mer ekstreme maskinoppsettene folk kan tenkes å ha. For her er det snakk om en strømforsyning for de med behov litt utenom det vanlige. 750 watt er et par hakk mer enn du strengt tatt trenger med en normalt utstyrt pc per i dag. Det er da også tydelig at Corsair med sin TX-serie sikter seg inn på entusiastmarkedet. Noe som vises tydelig allerede i det du åpner esken.

Selve strømforsyningen finner du pakket inn i en fløyelsaktig pose, som du neppe kommer til å trenge igjen med det første, når TX-en først er på plass i maskinen. Om ikke annet gjør det at det hele føles et par hakk mer eksklusivt enn strømforsyninger flest.

LES OGSÅ: Ustabil PC? Sjekk strømforsyningen

At TX er beregnet for de med litt større behov enn normalt vises også på den ekstreme kabelbunten som stikker ut av forsyningen. Her er det kabler nok til det aller meste. Lange er de også, TX750W er nemlig laget slik at den skal fungere i fullhøydekabinetter. Det er nok kjekt for de som sitter med et slikt kabinett. For oss relativt normale dødlige, som har bygd maskinen inn i et normalt miditårn-kabinett, blir det litt i meste laget. Det er rett og slett litt for mye kabling å holde styr på, og mye som må gjemmes bort etter beste evne.

Corsair TX750W byr blant annet på fire åtte pinners PCI-E-kontakter, og er dermed rustet til å håndtere opptil flere kraftige grafikkort. I vårt tilfelle har vi testet med et Geforce 8600GTS, noe som er litt puslete med tanke på hva TX-en faktisk kan levere. Ellers finner du åtte SATA-tilkoblinger, og dermed støtte for en anselig mengde harddisker, i tillegg til åtte vanlige fire pinners IDE-kontakter, og dermed støtte for enda flere harddisker. Det er også strømkontakter til to stykk diskettstasjoner, for de som fortsatt bruker slikt.

Maskinen vi brukte til testing er utstyrt med en tokjerne AMD-prosessor, et Geforce 8600GTS, fire SATA-disker, tv-kort og et vannkjølingssystem, med det som hører til av pumpe og vifter. I et slikt oppsett gjør Corsair TX750W jobben uten å mukke. Dessverre gjør den litt annet i samme slengen. TX750W gir nemlig fra seg i overkant mye støy, selv under relativt lav belastning, i alle fall i en pc utstyrt med nærmest lydløs vannkjøling, stillegående vifter og støydempede harddisker, dette til tross for at strømforsyningen er utstyrt med en 140mm vifte. I pc med flere grafikkort og ellers kraftig konfigurasjon kan imidlertid støyen fra strømforsyningen forsvinne blant støykildene og ikke utgjøre noe stort problem.

Corsair TX750W støtter både den eldre ATX 2.01-standarden, og den nye 2.2-standarden. Riktignok er ikke strømforsyningen i henhold til offisielle spesifikasjoner. Dette er noe man har sett fra flere produsenter den senere tid. Corsair deler ikke opp 12V over fire linjer, hvilket tidligere har vært vanlig. Bakgrunnen for dette er at de offisielle spesifikasjonene kan gjøre det vanskeligere å utnytte strømforsyningens fulle potensiale.

Ifølge Corsair gir TX750W 80 prosent energieffektivitet ved 20, 50 og 100 prosent belastning, noe som lover godt for folk som er redde for unødvendig høyt strømforbruk og dertil hørende strømregninger, samt at strømforsyningen i seg selv ikke utvikler mer ekstra varme.

Konklusjon

Dette er en strømforsyning for de spesielt interesserte, og de med over gjennomsnittet kraftige maskiner. TX750W leverer kraft nok til selv de mer ekstreme pc-ene om dagen. Her kan du trygt koble til to Geforce 8800-kort, en kraftig prosessor og en haug med harddisker, uten å være redd for at maskinen blir ustabil eller ikke vil starte opp. Så langt, så godt. Dessverre er ikke alt fryd og gammen med TX750W.

Erfaringen fra tidligere Corsair-modeller, som for eksempel VX450, HX520 og HX620, har vært særdeles god når det gjelder støynivå. Disse har vært blant de beste i sine segmenter støymessig, selv satt under belastning. Litt i overkant mye støy gjør at TX750W i det minste passer dårlig inn i pc-er der støynivå ellers har vært prioritert. Ekstremt lange kabler gjør at den også passer dårlig inn i pc-kabinetter av normal størrelse. I store kabinetter vil nok derimot de lange kablene gjøre en god jobb.

Vi hadde gjerne også sett at strømforsyningen var modulær, da hadde de lange kablene utgjort et mindre problem, ettersom man kunne valgt å droppe en god del av overskuddskablene som nå ligger kveilet opp og gjemt der det er mulig. Corsair leverer også en versjon av strømforsyningen på 650W.

For mye kabler til en vanlig pc.

Corsair TX750W

Pris: Ca kr 1 250
Internett: www.corsair.com
Distributør: Norek.no

+ Kraftig. Godt med kontakter.
5 års garanti.
- Litt mye støy. I overkant lange kabler. Ikke modulær.

Fakta: Kompatibel med ATX12V v2.2 og ATX12V 2.01. 140 mm vifte med doble kulelager.

LES OGSÅ: Stillegående Corsair
LES OGSÅ: Bare nesten fra Nexus

Les om:

Komponenter