TEST: Lenovo Thinkpad Tablet - Drømmebrett for bedrifter?

TEST: Lenovo Thinkpad Tablet - Drømmebrett for bedrifter?

Kryptering, sporing, fjernsletting og gode administrasjonsmuligheter. Med disse egenskapene skal Lenovos nye nettbrett erobre bedriftsmarkedet.

Android regnes ikke for å være et spesielt sikkert operativsystem for bruk i bedrifter. Mye av årsaken er at det har vist seg å være lett å plante skadelig programvare i app-butikken Android Market – i motsetning til på iPad, hvor alle apper må godkjennes av Apple før de legges ut.

Samtidig er mange bedrifter generelt skeptiske til nettbrett i bedriften, ettersom et nettbrett kan inneholde mye informasjon som lett kan komme på avveie. Et nettbrett brukes også gjerne av flere personer, som en underholdningsenhet, og man har ofte ikke de samme sikkerhetsmekanismene som man har på en bærbar pc.

Med Thinkpad Tablet har Lenovo forsøkt å lage et nettbrett med bedre sikkerhet og funksjoner som er tilpasset bedrifters behov. Nettbrettet benytter Android 3.1.

Selve nettbrettet er pent å se på, men sammenlignet med for eksempel iPad 2 og Samsung Galaxy 10.1 er det ganske tykt og tungt. Bare nettbrettet veier 730 gram, og skal du ha med deg tastaturetuiet veier dette nesten like mye.

Totalt veier nettbrett pluss etui rundt 1,5 kilo – og det er mer enn veldig mange bærbare pc-er. Tykkelsen på selve brettet er på 1,4 cm, mens en iPad 2 til sammenligning bare er 0,88 cm tykk og veier 613 gram.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Galaxy Tab 10.1 - Godt iPad 2-alternativ

Kraftig maskinvare

Thinkpad Tablet har gode tekniske spesifikasjoner, med blant annet en Nvidia Tegra 2-prosessor med to kjerner, 1 GB innebygget minne og 16, 32 eller 64 GB flashminne til lagring av apper og andre ting. Av tilkoblingsmuligheter finner du både en vanlig usb-kontakt, en Micro-USB-kontakt og en HDMI-kontakt. Det er også en SD-kortleser. Nettbrettet kan leveres med innebygget 3G.

Den 10,1 tommer store TFT LCD-skjermen har ganske god bildekvalitet, og siden vi snakker om et IPS-panel er både fargegjengivelse og innsynsvinkel upåklagelig. Men skjermen var ikke så lyssterk som vi kunne ønske.

I motsetning til de fleste andre nettbrett, blir Thinkpad Tablet levert med en egen penn. Du klarer deg fint uten pennen, men i noen apper kan den være praktisk.

Vår testenhet ble levert med et lekkert, svart skinnetui med integrert tastatur. Etuiet er laget slik at du kan skråstille nettbrettet i ulike vinkler. Tastaturet er godt å skrive på, og har en optisk styrepinne i midten i stedet for en vanlig pekeplate. Men dessverre blir nettbrettet som tidligere nevnt ganske tungt og klumpete når du benytter etuiet.

LES OGSÅ:

TEST: Stilig design - mange svakheter

Sikkerhet

Det er bedriftsfunksjonene som gjør at Thinkpad Tablet skiller seg ut fra mengden. Det mest spennende er kanskje Computrace-løsningen, som gjør det mulig å spore nettbrett som er kommet på avveie, og eventuelt også fjernslette nettbrettet.

Ettersom Computrace-programvaren ligger i firmware, skal det være mulig å spore nettbrettet selv om noen har forsøkt å fjerne programvaren for eksempel ved å installere Android på nytt.

Lenovo har løsninger som skal gjøre det enkelt å rulle ut et større antall nettbrett i en bedrift. Med Lenovo Mobile manager for LANDesk kan en administrator fjernadministrere nettbrettene, og det er støtte for styring av policies via Exchange ActiveSync – inkludert det å skru på kryptering for data som ligger lagret på SD-kort. Sikkerhetsprogramvaren McAfee Mobile Security ligger forhåndsinstallert på nettbrettet.

Nettbrettet leveres for øvrig med en rekke produktivitetsprogrammer, som Documents To Go for visning, oppretting og redigering av dokumenter i Microsoft Office-formatene. Notatblokkappen MyScript Notes Mobile lar deg ta håndskrevne notater med den medfølgende pennen.

God ytelse

I vanlig bruk virker nettbrettet ganske raskt, selv om vi en sjelden gang opplevde at det hakket litt. Vi testet blant annet med nettlesertesten Peacekeeper, og oppnådde et testresultat på 381 (lineær skala, jo høyere, jo raskere). Dette er nesten identisk med iPad 2 (364) og Samsung Galaxy Tab 10.1 (350). Grafikktestprogrammet GLBench ga oss et resultat som lå omtrent på nivå med Samsung Galaxy Tab 10.1, men bare en tredjedel av hva iPad 2 presterer.

Selv om vi har påpekt enkelte svakheter med ThinkPad Tablet, er det likevel ikke tvil om at dette er et utmerket produkt – og det er så langt det første Android-nettbrettet som virkelig tar bedriftsmarkedet på alvor.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad W520: For de tyngste jobbene