TEST: Lenovo Thinkpad Yoga: Fleksibel jobb-hybrid

Lenovos Yoga-design inn i Thinkpad-serien.

Publisert Sist oppdatert

Lenovo kom på markedet med sine Yoga-modeller i fjor vår - da i Ideapad-serien rettet konsumentmarkedet. I tillegg til den vanlige 11,6- og 13,3-tommers-versjonen med Windows 8 kom også selskapet med en 11,6-tommers-variant med Windows RT.

Vi likte godt hybriddesignet til Ideapad Yoga-modellene. Ved å vippe skjermen rundt på undersiden av pc-en får man et nettbrett. Med Thinkpad-versjonen av Yoga er denne løsningen beholdt, mens konstruksjonen og funksjonaliteten på en rekke andre områder er forbedret.

Konstruksjonen

Thinkpad Yoga har 12,5-tommers berøringsskjerm med IPS-panel. Vår testmodell hadde skjerm med 1920x1080-oppløsning, men det finnes også rimeligere modeller med 1366x768-oppløsning.

Lysstyrke, innsynsvinkler, fargegjengivelse og den generelle bildekvaliteten er meget god. Siden dette er en løsning med berøringsskjerm kommer man ikke utenom at det er blank skjermoverflate, men som vi så på Thinkpad X240 er det ikke like mye reflekser som hos en del av konkurrentene.

Tastaturet er i tro Thinkpad-tradisjon - hvilket vil si noe av det beste som er på markedet etter vår mening. Det et er bakbelyste taster. For å beskytte tastaturet trekkes tastene innover når pc-en konverteres til nettbrett.

Styreflaten er meget god og støtter flere gestures optimalisert for Windows 8-grensesnittet. Man har også styrepinne for dem som foretrekker det.

Den medfølgende pennen kan til vanlig oppbevares i et oppbevaringshull - det reduserer sjansen for at man roter den bort. Når det ellers gjelder plasseringen av knapper og porter er dette naturligvis tilpasset bruk både i pc- og nettbrettmodus. Ikke er direkte praktisk problem, men vi kunne i pc-sammenheng ønsket en litt annen plassering på av/på-knappen. En vanlig HDMI-kontakt kunne også være praktisk kontra mini-HDMI.

Sett over ett får vi et meget godt inntrykk av konstruksjonen og inntrykket av byggkvaliteten. Her benyttes forsterket plast i kombinasjon med en magnesiumsramme inne i chassiset. For skjermen benyttes Cornering Gorilla Glass, som vi ellers kjenner fra en rekke andre produkter som sterkt og vanskelig å ripe.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 12 - Mer utholden hybrid

Det tekniske

En lang rekke av forskjellige Thinkpad Yoga-konfigurasjoner er tilgjengelig - blant annet med en rekke forskjellige prosessormodeller fra Core i3-, i5- og i7-serien. Versjonen vi testet var med Core i7-4500U-prosessor på 1,8 GHz - dette den nest kraftigste prosessoren pc-en leveres med.

Ytelsesmessig er det på det jevne meget godt - mange vil nok her også klare seg fint med modellene som leveres med Core i5-prosessor. Alle prosessorene er med to kjerner og fra Intels U-serie. Dette er de samme prosessorene vi ser i en rekke andre ultrabærbare - ytelsen blir ikke like god som større bærbare pc-er, men for de fleste vil det være god nok ytelse på det meste. Vi har her ikke noe problem med selv litt tyngre bildebehandling.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft

I en del situasjoner med videobehandling - for eksempel enkoding av video - blir ytelsen også god hvis man har programvare som støtter Intels Clear Video-teknologi, der grafikkprosessordelen av prosessoren akselererer enkodingen av video.

Men klart - har man ofte svært tungt bruk av din bærbare pc vil kraftige pc-er være å anbefale. Lenovo Thinkpad Yoga har imidlertid samme prosessormodellene som stort sett benyttes i alle pc-er i dette størrelse- og prissegmentet.

Vår testmodell var utstyrt med en rask 180 gigabyte SSD fra Intel - denne med støtte for maskinvarebasert kryptering. Trenger man ikke selvkrypterende SSD finnes det også versjoner med 256 gigabyte SSD.

Det leveres også versjoner av Thinkpad Yoga med vanlig harddisk. Harddisken jobber imidlertid i kombinasjon med en liten SSD som bufrer de mest brukte filene. Erfaringen ut i fra tidligere pc-er med slike løsninger er at en del av de vanlige operasjonene man utfører får merkbart bedre ytelse - for eksempel oppstart av Windows og de mest brukte applikasjonene. Men fortsatt vil en ren SSD gi tildels betydelig bedre ytelse sett over ett.

Thinkpad Yoga kan leveres med støtte for vPro og TPM-sikkerhetsbrikke. Pc-en kan ikke leveres med fingeravtrykkleser eller smartkort-leser. For service og support er det også variasjoner mellom de forskjellige modellene på markedet. Modeler med opptil tre års on-site-service er tilgjengelig, samt muligheter for utvidelser.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 13: Nesten ubrukelig?

Tilkoblinger

To USB 3.0-porter, mini-HDMI og en SD-minnekortleser er det man finner av tilkoblinger.

Det er støtte for dokkingstasjon. Her benyttes Lenovos OneLink Pro-dokkingsstasjon som kobles til på siden sammen med strømkontakten. Dokkingsstasjonen har fire USB 3.0-porter, to USB 2.0-porter, Displayport, DVI og Gigabit Ethernet, samt lyddtilkoblinger.

For nettverk er det ikke integrert støtte for kablet nettverk. Trenger man dette blir en usb-dongle en mulighet. For trådløst nettverk er det støtte for 802.11ac via Intels 7260-kort. Rekkevidde og ytelse er her som forventet.

Vår erfaring er at 802.11ac i mange sammenhenger kan gi opptil tre-fire ganger høyere overføringshastighet i praksis kontra en normalt god 802.11n-løsning. Det er bakoverkompatiblitet med eldre 802.11-standarder for trådløst nettverk.

Bluetooth 4.0-støtte er også på plass.

Det er ikke mulighet for integrert 3G- eller 4G-støtte.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad X240: Utholden som få

Batteri

Batterimessig legger Thinkpad Yoga seg på linje med en rekke andre maskiner vi har testet med intels siste generasjon av prosessorer i dette størrelsessegmentet.

Alle versjonene av Thinkpad Yoga har et 47 watt-timers batteri. Batteriet er internt og det er i utgangspunktet ikke tenkt at kunden selv skal kunne bytte dette.

Batteritiden blir litt bak de aller beste - som blant annet Macbook Air, Sony Vaio Duo 13 og Lenovo Thinkpad X240, men åtte timer ved applikasjonsbruk målt med Futuremark Powermark er likevel å regne som bra.

Resultat på våre tester for HD-video og websurfing/Spotify-streaming er henholdvis fem og en halv time og i overkant av seks timer er også er et godt resultat.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Latitude E7240: Proff lettvekter

Konklusjon

Hybrid-pc-er blir til en viss grad snakk om kompromisser. Utgangspunktet for hybrid-pc-ene er også forskjellig. En del er i utgangspunktet nettbrett hvor et tastatur er koblet til - andre er i utgangspunktet vanlige bærbare pc-er der skjermen på et vis kan legges slik at man får nettbrettfunksjonaliteten. I tillegg har man enkelte modeller som blir noe midt i mellom - for eksempel Sony Vaio Duo-serien.

Thinkpad Yoga er først og fremst en ultraportabel pc. Kompromissene for pc-egenskapene føler vi blir ganske små. I utgangspunket vil man kunne si at dette er en god bærbare pc helt uavhengig av hybridfunksjonaliteten.

Som nettbrett blir det imidlertid litt begrenset føler vi. For mange vil nok dette være en enhet som blir for stor og for tung til en del av oppgavene man ellers løser via nettbrett. Man blir her avhengig av at Thinkpad Yoga ligger på et bord eller hviler mot fanget. Men det gir en fleksibilitet i henhold til enkelte typer oppgaver - og uten at det går ut over pc-egenskapene i noen stor grad.

Rimeligste versjon vi fant hos nettbutikkene av Thinkpad Yoga starter på i underkant av 9000 kroner. Det er med Core i3 og harddisk - men Full HD-skjerm er på plass. Ønsker man versjon med Core i7-prosessor, 8 gigabyte minne og 256 gigabyte SSD ønker prisen til i overkant av 12 000 kroner inkl. mva. Sett opp i mot en del lignende produkter for konsumentmarkedet kan det virke dyrt, men sett i forhold til elementer i konstruksjonen, funksjonalitet og generelle inntrykket er det en pris som vi føler forsvares.

Med det sagt - for en del kan det være aktuelt å se på Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro. Vi har ikke testet denne andregenerasjons IdeaPad Yoga-modellen, men basert på erfaringene fra forrige modell og spesifikasjonene for den nye, vil den for en del brukere kunne være mer aktuell enn Thinkpad Yoga.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX301: Best på alt?