TEST: Lenovo Yoga 13: Forvandlings-pc

Smart hybrid-design for god ultrabærbar.

Publisert Sist oppdatert

Får Intel det som de vil, skal en rekke pc-produsenter i tiden framover komme med ultrabærbare pc-er som også kan benyttes som nettbrett.

Allerede har vi sett en del slike pc-er, med varierende suksess. Dell XPS 12 er blant modellene vi kan trekke fram i positivt forstand, Sony Vaio Duo blir av de mer spesielle, mens modeller som Lenovo Thinkpad Twist og Toshiba U920t ikke har imponert så veldig.

I Lenovos IdeaPad Yoga-familie er det i utgangspunktet tre modeller – Yoga 11, Yoga 11S og Yoga 13. Utseendemessig blir de svært like og hovedforskjellen blir skjermen – 11 kontra 13 tommer. Under skallet er dette imidlertid svært forskjellige pc-er. Yoga 11 er basert på ARM-arkitektur i form av Nvidias Tegra 3-prosessor og kjører Windows RT. Yoga 11S og 13, der det er sistnevnte vi har testet, er basert på Intels Core-prossessorer – som naturligvis er x86-arkitektur – og kjører Windows 8.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro - Enda smartere nettbrett fra Microsoft

Yoga blir maskiner som rettes mot flere segmenter av markedet. Som for mange ultrabærbare kan pc-ene treffe både konsumentsegmentet og bedriftssegmentet. IdeaPad-serien fra Lenovo er imidlertid ikke like tilrettelagt for bedriftssegmentet, blant annet gjelder det en del av administrasjonsfunksjonaliteten, systemprogramvaren, dokkingmulighet og sikkerhetsløsningene som man for eksempel finner på mange av modellene i Lenovos Thinkpad-serie. Man sitter nok også igjen med en følelse av at det rent konstruksjonsmessig ikke er like robust som en del av modellseriene ellers. Riktignok er det vanskelig å konkret si noe på dette i løpet av en testperiode på en ukes tid, men inntrykket vi har er samtidig på det jevne godt.

Yoga i pc-modus.

LES OGSÅ:

Nye ultrabærbare fra Acer

Konverteringen

Yoga 13 veier i overkant av 1,5 kilo, hvilket naturligvis gjør den en del tyngre enn vanlige nettbrett. Men så er det her også større skjerm og skal man frakte tastaturet med til nettbrettet veier det også litt. Tar man for eksempel Microsoft Surface Pro til sammenligning, veier den 1,15 kilo inkludert tastaturet. Den har imidlertid 10,6-tommers skjerm og vil være mer relevant å sammenligne med Yoga 11S, som er noe lettere enn 13-tommersmodellen. Tykkelsen er på det meste 17 mm. Pc-en leveres med en kompakt strømforsyning.

Ser man på pc-ene nevnt i introduksjonen finnes det flere måter å konvertere hybrid-pc-ene fra bærbar pc til nettbrett. Løsningen Lenovo har valgt med Yoga er at skjermen vendes under pc-en. Når dette gjøres blir tastaturet naturligvis deaktivert. I praksis liker vi løsningen godt, selv om den kanskje ikke er like praktisk som det Dell har med sin XPS 12. Det er nok en løsning som kan være rimeligere å produsere enn den Dell har valgt, og vi vet også at Dell er blant produsentene som etter hvert vil komme med modeller som har et lignende design.

Designet gir muligheter for at pc-en kan stå på forskjellige måter. For eksempel kan man ha pc-en stående med skjermen oppe, men få skjermen nærmere enn hvis den står i «pc-posisjon». Den kan også settes oppreist på en måte der fotavtrykket blir lite.

Yoga blir ikke blant de rimeligste ultrabærbare pc-ene, og litt av dette synes vi å spore til konstruksjonen, som vi får et solid inntrykk av. Pc-en har et godt tastatur, god styreflate og skjermen er svært bra. Det benyttes IPS-skjermpanel med god innsynsvinkel og lysstyrke målt til over 330 cd/m2, hvilket vi anser som bra. Skjermoppløsningen er 1600x900. Det er naturligvis bedre enn de mange maskinene vi har sett med 1366x768, men fortsatt under Full HD-skjermene (1920x1080) som vi har sett hos en del andre aktører.

Som de aller fleste hybrid-pc-er – og ultrabærbare ellers – er det blank skjermoverflate, som i en del lysmiljøer gir reflekser som gjør at skjermbildet synes dårligere. Det er støtte for opptil ti samtidige berøringspunkter og berøringsegenskapene for skjermen er det ikke noe å utsette på.

Et element man kan merke seg er at det ikke skal så mye belastning til for at viften starter. Vi er ellers blitt vant med at flere og flere pc-er stort sett er lydløse med mindre det ikke er høy belastning over tid, men viften på Yoga 13 merket vi litt mer til. Så veldig høylytt er den ikke.

LES OGSÅ:

Den viktige Intel Core-generasjonen

Som forventet

Ytelsesmessig blir det i stor grad som forventet ut i fra spesifikasjonene, og ytelsen legger seg svært jevnt med andre modeller vi har testet med lignende spesifikasjoner. Vår testmodell var utstyrt med Core i5-3317-prosessor på 1,7 GHz, men Lenovo leverer også konfigurasjoner med andre Core i5-modeller, samt Core i7-3537U på 2 GHz og med større hurtigbuffer enn Core i5-prosessorene.

Spesielt i kombinasjon med SSD er dette prosessorer som gir generelt god applikasjonsytelse for dagligdags bruk, både hjemme og på kontoret. Det er naturlig at denne typen pc-er får begrensninger når det gjelder tyngre oppgaver som videobehandling og grafisk arbeids. Men med det sagt, undertegnede har jobbet mye med bildebehandling på denne typen maskiner, uten at man der til vanlig merker noen stor forskjell fra den 2,7 kilos mobile arbeidsstasjonen jeg vanligvis drar med meg. Og det er da blant annet behandling av bilder som skal benyttes på trykk og gjerne større bildesamlinger. Sentralt her blir også at Lenovo kan levere pc-en med 8 gigabyte minne. En del maskiner i dette segmentet har kun 4 gigabyte minne.

Det er tredje generasjons Core-prosessor som benyttes. De nye fjerdegenerasjons Core-prosessorene for ultrabærbare vil man først se på markedet på sensommeren og høsten. For intern lagring har man valget mellom 128 og 256 gigabyte SSD, mens det for minne er mulighet for opptil 8 gigabyte.

Av tilkoblinger finner man to usb-porter og hdmi, samt minnekortleser. Ønsker man kablet nettverk må usb-adapter benyttes for dette. Sammenlignet med en del andre ultrabærbare blir med andre ord ikke utvalget av tilkoblinger så bra. Samtidig kan man se på dette som et kompromiss i forhold til nettbrettformfaktoren.

Vi bemerker ellers at det ikke er støtte for trådløse nettverk på 5 GHz-båndet. For de fleste er ikke dette nødvendigvis noe sentralt element, men vi konstaterer også at generelt er ikke ytelsen og rekkevidden spesielt god for trådløst nettverk på pc-en. Sammenlignet med et par andre pc-er vi hadde inne nå, merket vi at vi fikk tildels betydelig lavere ytelse generelt sett, samt at når vi ikke lengre hadde forbindelse til vårt testlab-nettverk på grunn av avstand, kunne vi med andre pc-er fortsatt ha tett opp under 10 Mbps nedlastingshastighet. Yoga 13 blir ikke blant de dårligste vi har testet på dette området, men legger seg nok under snittet.

LES OGSÅ:

Nye Ultrabook-krav

Middels batteri

Batteritiden er ikke god, men ikke blant de dårligste – spesielt hvis man sammenligner mot de beste vanlige ultrabærbare pc-ene.

For kontorapplikasjonsbruk under Futuremark Powermark klarte pc-en rett i overkant av fem timer. På HD-videoavspilling klarte pc-en rett over tre timer, mens man får vår kombinerte websurfing/Spotify-streaming-test klarte nesten fire timer. Til sammenligning klarte Dell XPS 12 omtrent én time mer på hver av disse to sistnevnte testene. Samtidig er det en del bedre enn det vi for eksempel så med Lenovo Thinkpad Twist.

LES OGSÅ:

Intel med 802.11ac

Konklusjon

Vi sitter igjen med et godt inntrykk av Yoga 13. Vi liker løsningen Lenovo har valgt for konvertering fra pc til nettbrett, pc-en har på det jevne god ytelse. Det hele virker godt gjennomført, selv om vi kunne ønsket at batteritiden var litt bedre. Lenovo kunne også tatt en ekstra titt på egenskapene når det gjelder det trådløse nettverket og det termiske designet, relatert til at viften trenger å gå under realtivt svak belastning.

Prisen starter på cirka 8 500 kroner for enkleste modell med Core i5, 4 gigabyte minne, 128 gigabyte SSD og Windows 8. Toppmodellen med Core i7, 8 gigabyte minne, 256 gigabyte SSD og Windows 8 Pro ligger på cirka 14 000 kroner i skrivende stund.

LES OGSÅ:

Nye stilige VAIO-er fra Sony